www.car.cz
 

Ecce Homo Šternberk oslaví letos již 100. narozeniny
     31.1.2005 12:30 - Pavel Jelínek


Šternberk patří k nejstarším lokalitám zasvěceným motoristickému sportu v České republice, protože ke kořenům automobilového závodění na trati Ecce Homo se musíme vrátit až do roku 1905. Tehdy byla současná trať pouze částí dálkového závodu Vídeň – Vratislav – Vídeň, ale i to stačilo k probuzení zájmu o motorismus.

 

 První opravdový závod do vrchu se na dráze Ecce Homo uskutečnil v roce 1921 a až druhá světová válka přerušila každoroční klání v závodě, který již měl své pevné místo i v mezinárodní kalendáři. Ovšem vysoce prestižní podnik, jakým Ecce Homo určitě bylo, nemohl jen tak zaniknout. V roce 1950 byl závod obnoven a právě poválečné období můžeme nazvat zlatým věkem motoristického sportu ve Šternberku.

 

Sedm závodů v letech 1950 – 1958, kdy vybudování nové silnice umožnilo vytvoření rozmanitého okruhu s velkým převýšením, dokázalo do Šternberka přilákat evropskou špičku včetně nejlepších továrních týmů jak mezi automobily, tak mezi motocykly. I divácká kulisa překonávala pomyslné rekordy, když každoročně okolí trati zaplnilo několik desítek tisíc lidí.

 

Po další krátké přestávce, kdy se okruhová klání přemístila z veřejných komunikací na moderní autodromy, započala ve Šternberku v roce 1971 nová éra závodů do vrchu, která pokračuje bez přestávky dodnes. Původně pětikilometrová trať narostla do své nynější délky 7800 metrů a od roku 1981 je také pravidelným hostitelem Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu.

 

Od dob Elišky Junkové, Bruna Sojky, Dietera Kerna, Maura Nestiho, Andrese Vilarina i Miroslava Adámka již uplynulo hodně času a výkony dosahované od počátku devadesátých let minulého století berou dech. Špičkoví jezdci v čele se Szászem, Krámským, Šenkýřem nebo držitelem současného traťového rekordu Leitgebem dokazují, že závody do vrchu jsou velice atraktivní disciplínou, pro kterou stojí za to modernizovat trať a zlepšovat zázemí pro týmy i diváky.

 

V letošním roce tedy oslaví závodní trať Ecce Homo ve Šternberku již sté narozeniny a pořadatelé už dlouhou dobu chystají ty nejlepší podmínky k oslavě tohoto významného jubilea. Asi před třemi lety začala rozsáhlá modernizace samotné trati, když byla doplněna svodidla a opraven povrch, dále byl také zlepšen informační systém spojený s časomírou. Kromě samotného klasického programu červnového závodu Mistrovství Evropy (4. a 5. 6. 2005) bude pro diváky i jezdce připraven bohatý doprovodný program, který doplní účast mnoha legend automobilových závodů – již teď se na start s vozem NSU TT připravuje Miroslav Adámek, dále by neměl chybět držitel traťového rekordu skupiny CN Simone Faggioli a velkou bitvu lze také očekávat mezi Anderem Vilarinem a Lionelem Regalem. V žádném případě není vyloučena ani účast fantastického Andrese Vilarina, Maura Nestiho, Dietera Kerna nebo Waltera Leitgeba.

 

A jak hodnotí závod, trať a sté výročí samotní jezdci?

 

Giulio Regosa:

 

Jezdím sem noho let. Teď, když je trať bezpečná a má nová svodidla, která jsou velmi důležitá, jsem spokojený. Budu o Ecce Homo mluvit s dalšími jezdci a oni určitě přijedou.


Otakar Krámský:

 

Pro každého závodníka, si myslím, je Ecce Homo takový vrchol domácí sezony. Pro mě bylo vždycky synonymem velkých závodů. Jezdil jsem tady již od dvaaosmdesátého roku a díval jsem se na velká jména typu Giovanni Rossi, Mauro Nesti a když jsem tady po téhle trati mohl jet sám, tak se mi  vždycky svíralo  srdíčko.

 

Robert Šenkýř:

 

Mě se to líbí, jak to dělají, takže doufám, že jim to vydrží ještě dlouho.

 

László Szász:

 

Jsem šťastný, že mohu do Šternberka kdykoliv přijet. V roce 1999 jsem vytvořil rekord trati, pak jsem se dostal pod tři minuty a tím jsem vytvořil další rekord. Takže závodit na Ecce Homo je pro mne z hlediska výsledků velmi důležité. Doufám, že se tu setkám s jinými vítězi minulých ročníků.

 

Franz Tschager:

 

Byl jsem tady v roce 2000 nebo 2001, už si to přesně nepamatuji. Pokud jde o zážitky, ty nebyly nejlepší. Závodní trať nebyla v takovém stavu, jako je teď. Je vidět, že během těch let udělali organizátoři dobrou práci. Není to jen můj názor, ale i názor mých kolegů jezdců. K výročí přivezu jako dárek další dva jezdce formule 3000, aby to přilákalo co nejvíce diváků.

 

Andrea de Biasi:

 

Tento závod se mi moc líbí. Byl jsem tu podruhé a myslím, že je to jeden z nejhezčích závodů a tratí celé Evropy.

 

Ondřej Koubek

www.eccehomo.cz

koubek@eccehomo.cz

 


 
 
Fotogalerie:   Ecce Homo historic 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose