www.car.cz
 

Neslyšící Lumír Vaszily se vypracoval mezi nejlepší
     1.2.2005 07:24 - tisková zpráva


  

Sledoval jsem motoristické kroky tohoto mladíka od počátku jeho kariéry. Lumir Vaszily senior i jeho bratr Jiří patřili v minulosti mezi úspěšné autokrosové a na krátký čas i rallyekrosové závodníky. Poté se Lumír rozhodl obětovat vlastní kariéru automobilového závodníka svému synovi, který se narodil jako neslyšící, tedy pro motoristický sport s dosti velkým handicapem.

 

S osudem se však dokázal poprat za pomocí otce a přátel více než obdivuhodně a dnes patří do kartingové špičky mezi dospělými. Začínal závodit po roce přípravy v osmi letech v kategorii Comer 80, v níž startovalo okolo čtyřiceti jezdců, mezi nimi i Erik Janiš, Jan Charouz či Michal Vorba.

 

Lumír junior se vypracoval tehdy do první desítky a pomalu se rozhlížel k přestupu výše. V deseti letech přešel mezi piloty třídy ICA J 100. kde startoval v týmu Lapos s Michalem Bartákem a Adamem Lackem. Zde se mu nejvíce dařilo v roce 2000, kdy skončil v Mezinárodním mistrovství ČR na čtvrtém místě  a na pátém v poháru Autoklubu ČR.

Po přestupu do naší nejprestižnější třídy ICC 125 již ve čtrnácti letech, se musel nejprve vyrovnávat se svým handicapem zejména při startech, kde setinkové zaváhání rozdává karty prakticky na celý závod, ale i zde se brzy prosadil a ve svém první sezóně mezi "velkými kluky" dojel čtvrtý. Také další sezóny se krůček po krůčku zlepšoval a to, že vyzrál v opravdového závodníka, potvrdil v sezóně 2004, kdy vyhrál přebor České republiky ve třídě 125. Dva závody totiž vyhrál a přidal ještě jedno druhé a třetí místo. V závodech M ČR Open, kde porážel v kvalifikacích i účastníky Mistrovství Evropy,  obsadil druhé místo. Další úspěch si připsal ve vytrvalostních závodech Honda Cupu 390, kde byl členem vítězného týmu TIMEZONE I.

 

Desátá jubilejní sezóna se stala pro tohoto novoborského závodníka tou nejvydařenější. Lumír si je vědom, že by těchto výsledků nedosáhl bez pomoci svého otce, ale ani jeho nadšení by v dnešním motoristickém sportu nepomohlo. Dalším velkým "pomocníkem" je totiž firma KM - PRONA, které patří rovněž za podporu talentovaného zdravotně postiženého jezdce velký dík. V letošní sezóně by opět za její podpory chtěl Lumír Vaszily jr. dokázat, že jeho loňské vynikající výsledky nebyly náhodné.                                   

 

    Pavel Vydra  

 

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose