www.car.cz
 

Finsko a tamní policie. Další vzpomínky Jardy Honzíka
     2.2.2005 14:12 - Pavel Jelínek


"Zdravím ze zasněžené Prahy a posílám pár dalších postřehů z Finska," ozval se o víkendu Jarda Honzík a pokračoval :

"Minule jsem s nadšením psal o nádherném vztahu mezi organizátory, funkcionáři, jezdci a diváky na rally ve Finsku, z kterého přímo čiší vzájemná úcta. Dnes bych rád pokračoval popisem provozu na komunikacích v této severské zemi.

Při loňské návštěvě jsme s kolegou najeli asi 1600 km a v zimních a velice  obtížných  podmínkách jsme neviděli jedinou dopravní nehodu - a co bylo zajímavé, ani jediného policistu, či policejní auto! Řidiči zde jezdí velice ohleduplně,
rychlost víceméně plus minus 20 km dodržují. Jezdí se tam opravdu fantasticky, protože provoz je dost mírný, ani ve městech ve špičkách nejsou žádné zácpy.

Letos jsme najeli podstatně méně kilometrů, ale policistu a policejní vůz jsme viděli! I zde byl patrný obrovský rozdíl ve vztahu policista - řidič, v porovnání k nám. (tedy k policistům v Česku). Bohužel! Jeli jsme v Superbu na letiště, partnerka Janiho Kirsi řídila, bylo kolem desáté dopoledne, zima a sníh, idylka.

Protože večírek po rally byl vydařený a do pozdních, resp. brzkých hodin, byli jsme všichni trochu unaveni.
V protisměru na parkovišti stálo policejní auto a na přechodu pro chodce policista, který nás zastavoval pokynem ruky, ve které držel přístroj pro dechovou zkoušku. Kirsi otevřela okénko, policista se omluvil a požádal o fouknutí, podíval se  na displej, oznámil nafoukanou nulu, poděkoval a popřál šťastnou cestu. Žádné doklady, žádná časová ztráta, žádný nepříjemný pocit! Přátelské minisetkání!

Objektivně musím přiznat, že kdyby takto u nás vypadaly kontroly třeba na alkohol, bral bych, aby jich bylo klidně i více! A kdo pravidlo poruší, tvrdý trest!
I na této příhodě je vidět, že když se obě strany uznávají, tak je vše výrazně jednodušší. U nás to bude trvat asi  ještě hodně dlouho, než se k tomuto také dopracujeme! Co takhle začít od sebe?

Samozřejmě je nutné i zrušit obrovské množství nesmyslných omezení a nařízení, která naše řidiče svazují a pak je někde nutí trochu více přitlačit. Určitě nejdůležitější je i příklad tzv. odzhora. Nemohu chtít přece od svého syna, aby na silnici jezdil vzorně, když mu budu předvádět pirátské kousky!

To už jsme zase někde jinde, takže raději končím!
Zdravím všechny řidiče a policisty, všechny ty, kteří se motají kolem automobilových závodů a to na jakékoli straně! Všem přeji, aby ubylo nehod jak na silnicích, tak v závodech, a tento rok byl pro každého z nás co nejúspěšnější!"
 

Tolik tedy pro dnešek  Jaroslav Honzík


 
 
Fotogalerie:   S Jani Paasonenem ve Finsku (leden 2005)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose