www.car.cz
 

MATTIAS EKSTRÖM (Fabie WRC) před Švédskou rallye 2005
     6.2.2005 19:12 - Pavel Jelínek


MATTIAS EKSTRÖM - ROZHOVOR


    Jak se těšíte na svůj první start s Fabií WRC v soutěži MS?

    Opravdu se těším, protože jsem se na to soustředil během několika posledních týdnů a vlastně i měsíců. Po všech těch testech si docela věřím a v rallye zatím není nic, čeho bych se obával.

     

    Kolik kilometrů jste s Fabií WRC ujel?

    Přesně jsem to nepočítal, ale bude to nějakých 600 kilometrů včetně 65 kilometrů v národní soutěži, kterou jsem absolvoval minulý víkend.

     

    Věnoval jste se vedle testů nějaké zvláštní přípravě?

    Samozřejmě! Po skončení národní rallye jsem odjel na základnu týmu Škoda Motorsport v Mladé Boleslavi a s chlapci jsem tam pracoval. Učili mě měnit řemen alternátoru, části zavěšení kol a další věci – všechno, co by mě mohlo potkat během rallye. Udělali ze mě jako z jezdce i mechanika!

     

    Jak důležitá pro vás byla účast na národní Dan Anderssons Minne rallye?

    Bylo to pro mou přípravu z mnoha hledisek velmi důležité. Je jedno, jaké disciplině motoristického sportu se věnujete, ale nikdy vám nic nenahradí prostředí skutečného závodu. I na nižší úrovni se dostanete pod skutečný tlak časového harmonogramu, který vše staví do jiného světla.

     

    Tým Škoda Motorsport vás nominoval pro zisk bodů do hodnocení značek. Bude to pro vás znamenat nějaký tlak navíc?

    Vůbec ne. Vlastně je pro mě krásný pocit, že tým takto vyjádřil svou víru v mé schopnosti. Jediné, co musím udělat, je zajet co nejlépe a získat pro tým dobré umístění.

     

    Jaké si dáváte pro Švédskou rallye cíle?

    Nechci mluvit o konkrétním výsledku, protože nevím, co se během soutěže může přihodit. V týmu jsme o tom diskutovali a hlavním cílem pro tuto rallye je hladký průběh pro všechny tři vozy. Chci projet bez problémů první rychlostní zkoušku a stejným způsobem chci absolvovat i tu poslední. To je jediný cíl, který si dávám.

     

    Na internetu ve Švédsku hlasovali čtenáři, že budete nejlépe umístěným Švédem. Co vy na to?

    Je to od nich moc hezké, ale opravdu nevím. Pojede tam spousta dobrých jezdců, kteří mají mnohem více zkušeností než já. Pokud budu nejlepším Švédem, bude to krásné. Mojí prioritou to ale není.

     

    Pomůže vám něco z DTM při vašem startu ve WRC?

    Pokud bude hodně sněhu, budu muset jet stopu, která bude k dispozici. Pokud ale nebudou po stranách sněhové bariéry, bude trať širší, a když bude dostatek přilnavosti, budu si moci vybrat vlastní. To by mohl být jediný případ, kdy by mi znalost okruhové stopy mohla pomoci.

     

    Start za tým Škoda Motorsport ve Švédsku je jenom jednorázový, nebo mohou letos následovat ještě další?

    Pokud dopadne Švédská rallye dobře, a já pro to udělám všechno, mohlo by možná být příjemné zkusit si na konci sezony ještě nějakou asfaltovou soutěž. Nemohu ale střídat DTM a WRC během roku, protože musíte být úplně soustředěný buď na jedno, nebo na druhé. Jsem moc rád, že mi Audi Sport umožnilo využít této šance v jiné části koncernu VW, v jiném sportu. Jakmile ale rallye skončí, soustředím opět veškerou svou pozornost k obhájení titulu v DTM. Pokud půjde sezona dobře, mohu se ve Fabii WRC ještě objevit. Musíme ale počkat a pak se uvidí.



    Škoda Motorsport Media Team
     
     
    Fotogalerie:   Monte Carlo 2005 od Pavla Paláčka

     
     

    © 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose