www.car.cz
 

Václav Pech potrénoval i vylétnutí z trati do sněhové bariéry
     18.2.2005 12:05 - tisková zpráva


Václava Pecha jun. čeká rallye na sněhu

Posádka EuroOil teamu ve složení Václav Pech jun. – Petr Uhel nastoupí k prvnímu startu letošní sezóny na domácím území. Čeká ji start na 40. ročníku Mogul Šumava rallye s centrem soutěže v Klatovech.

 Klatovská soutěž v posledních letech byla úvodním rallye domácí sezóny, avšak letos mají čeští jezdci za sebou již start na rakouské Jänner rallye, která tak, jako loni, je opět zařazena do mezinárodního mistrovství ČR. Navíc společně s Rallye Šumava tvoří tzv. Winter Cup, do kterého se započítávají výsledky posádek za každý den rakouské a klatovské soutěže zvlášť. Soutěžní posádky jsou již v místě konání rallye a právě v těchto dnech absolvují seznamovací jízdy s tratí.

 „Včera jsme se přesunuli do Klatov a zahájili trénink a absolvovali seznámení s tratí rychlostních zkoušek druhé etapy soutěže v okolí šumavského střediska Vimperk. Podmínky jsou opravdu ryze zimní, všechny cesty jsou pod sněhem a neustále během celého dne sněžilo. Byl to pro nás důležitý trénink, nemáme tolik možností se svézt v takovýchto zimních podmínkách,“ řekl Václav Pech jun. k průběhu přípravy na klatovskou soutěž a dodal, „Měl jsem také možnost svézt se v našem soutěžním speciálu, najezdili jsme zhruba 12 kilometrů a vyzkoušeli tři sady různých pneumatik vhodných na tyto sněhové podmínky. Tahle „rozcvička“ před soutěží je pro mě velmi důležitá, v závodním autě jsem neseděl od začátku ledna, kdy jsme startovali na Jänner rallye a v posledních dnech jsem nejvíce kilometrů najezdil za volantem firemní dodávky, takže je potřeba před soutěží opět přivyknout specifikám silného soutěžního speciálu.“

 Podle informací z Klatov je pod sněhem i většina rychlostních zkoušek páteční etapy, které se jedou přeci jen v nižších nadmořských výškách. Bez sněhu bude pouze čínovský okruh, kteří pořadatelé ošetří solí a jezdci jej absolvují na mokrých pneumatikách.

 „Máme za sebou také svůj letošní první „křest sněhem“. Při včerejším tréninku, kdy jsme se opravdu nádherně svezli po zasněžených šumavských cestách a využili jsme každé možné příležitosti projíždět zátočiny v dlouhém smyku, jsme v jednom místě špatně odhadli nájezdovou rychlost do zátočiny a skončili jsme mimo vozovku. Je to takový zvláštní zážitek. Řidič v okamžiku, kdy auto vjede do mohutné sněhové bariéry, v prvních okamžicích nic nevidí neboť je obklopen temnotou zvířeného sněhu.

Nezbývá mu jen čekat, zda se auto včas zastaví a doufat, že ty stromy, které před tím viděl, jsou dostatečně daleko od trati. Naštěstí hluboký sníh rozjeté auto zastavil během několika metrů a dokonce v našem případě jsme vůbec v měkkém sněhu nepoškodili tréninkový vůz. Jen jsme museli chvilku čekat, až daným místem projížděl někdo další, aby nám pomohl vrátit naše auto zpět na vozovku. Doufám, že se takovým výletům mimo trať během závodu vyvaruji,“ komentuje ještě tréninkové jízdy Václav Pech jun.

 Ten je po vítězství v Jänner rallye v čele domácího mistrovství a současně také má nejlepší pozici v průběžném pořadí Winter Cupu. „Svádí to k úvaze, že by bylo lepší jet v Klatovech opatrně, ale to nejde. O vítězství se zde bude svádět velmi tvrdý boj s početnou konkurencí,“ říká Václav Pech jun.

 

Jaroslav Štauber

www.RallyeJournal.cz

 
 PS: Na fotce v článku loňské zaváhání  Pecha  a vylétnutí mimo trať


 
 
Fotogalerie:   Šumava 2004 - proklínaná nebo dokonalá ?

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose