www.car.cz
 

Co musí umět Roman Kresta opravit na Focusu WRC ?
     2.3.2005 22:14 - tisková zpráva


Roman Kresta tráví hodně času v dílnách společnosti M-Sport. Samozřejmě i nás zajímá, co vlastně musí český jezdec umět na svém soutěžním Focusu WRC opravit či vyměnit přímo na trati nebo na přejezdu.

Učíme se v podstatě všemu a záleží jen na jezdci, kolik toho zvládne,“ řekl na úvod Kresta. „Samozřejmě je to především o zručnosti a pokud jste šikovní, tak toho dokážete poměrně dost. Na všechno jsou ale určité fígle, které musíte dokonale zvládnout. Například já jsem už svých znalostí využil v Monte Carlu, když jsem musel vyndat poloosu a zafixovat rameno. Pokoušeli jsme se tak dojet do servisu, což se nám nakonec nepodařilo.“

„K základním věcem patří příprava na to, co udělat v případě, že musíte jet po třech kolech, nebo jak odpojit různé součástky v motoru, v případě, že nepracují správně. Dále pak musíte vědět, jak vyměnit tlumič, rameno, alternátor, vypojit pumpu na posilovači, různé řemeny,“ pokračoval Malina.

Zajímalo nás tedy, co všechno sebou musí jezdec ve speciálu WRC vozit. To záleží především na tom, jaká je to soutěž. Většinou máme ve voze indukční cívku a také některé senzory a kabely. Nechybí nám ani klínové řemeny, indukční panel, různé zátky na hadice o různých průměrech a samozřejmě příslušné nářadí.

Třeba k vyndání poloosy je potřeba originální klíč, který povolí speciální zámek. Až poté je možné zafixovat kolo. Když jsem to dělal v Monte Carlu, tak mi celá operace trvala asi deset minut. Přitom se to ale dá zvládnout ještě rychleji,“ dodal Kresta.

Kdo rozhoduje o tom, co ve voze povezete? „Většinou je to hlavní inženýr, který určí, co musíme ve Focusu WRC mít pro danou rally. V týmu dobře vědí, co se může pokazit, protože mají řadu informací z minulosti. Není ani vyloučeno, že na některé rally povezeme ve voze náhradní alternátor. Zřejmě nejhorší je to, že každá součást, či malá zátka, má jiný závit a na to je potřeba dávat pozor. Každý díl má své přesné místo. Jednou jsem si dokonce zkoušel vyndávat spojku, to kdyby se třeba zaseklo řazení, ale já doufám, že se nám nic podobného nestane,“ dodal na závěr s úsměvem Roman.

Zpracoval: RV FFK

Navštivte : http://www.fansforkresta.cz/


 
 
Fotogalerie:   Švédsko 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose