www.car.cz
 

Tovární tým Nissanu končí svou činnost
     4.3.2005 08:38 - Pavel Jelínek


Tovární tým japonské autombilky Nissan, kterýse účastnil nejen světového poháru v cross country, ale hlavně a především dakaru, oznámil ukončení své činnosti. Reagoval tak na poměrně neúspěšné působení, během něhož se sice vypracoval v konkurenceschopného adepta na mety nejvyšší (letos měl na Dakaru možná nejrychlejší auto), ale nikdy nedokázal svoje ambice zúročit.

Problémem Nissanů byla hlavně nespolehlivost, a také nekoncepčnost při dlouhodobé vývojové práci ve spojení s jezdci, tým preferoval angažmá velkých a zvučných jmen za účelem zvýšení své komerční známosti nad jejich dlouhodobým zakomponováním ve vývojové práci: té se věnoval především de Villiers, a také, ač nejméně známý z celé ekipy, vždy dosahoval nejlepších konečných výsledků.

Snad i pro tento rozpor Nissan nikdy nedokázal být stabilním (krátkodobým ano) konkurentem Mitsubishi. Že právě dlouhodobá koncepční práce ve spojení s jezdeckou elitou, která napomáhá vývoji, s sebou nese úspěch, letos dokazoval třeba tým Volkswagen.

Krásné rudé pickupy však z tratí nezmizí, stejně jako nezmizela jejich minulá generace. Objeví se v angážmá soukromých týmů, například francouzského Nissan Dessoude, tyto týmy pak stále budou dostávat nějakou tovární poporu, zejména po techické stránce.

Jiří Vintr, www.motormix.cz


 
 
Fotogalerie:   Modřice 2004 - havárie Lumíra Firly

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose