www.car.cz
 

Na posádky čeká nejvýše položená soutěž a žhavá mexická fiesta
     4.3.2005 10:32 - tisková zpráva


PREMIÉRA FABIE WRC 05 NA NEJDELŠÍCH A NEJVÝŠE POLOŽENÝCH TRATÍCH SVĚTOVÉHO ŠAMPIONÁTU

  • Škoda Motorsport poprvé do Mexika s novou Fabií WRC 05
  • Upravený aerodynamický tvar a mohutnější vzhled charakterizují nový vůz
  • Na posádky čeká nejvýše položená soutěž šampionátu a žhavá mexická fiesta

S novou Fabií WRC 05 se vydává tým Škoda Motorsport ke třetímu podniku MS 2005, Mexické rallye (10. – 13. března).

 

Poprvé se tato soutěž jela v loňském roce a hned byla zvolena jednou z nejlepších z celého šampionátu. To samo vypovídá o vřelosti přijetí, jaké na posádky v Mexiku čeká. Tým Škoda Motorsport se loni mexické soutěže nezúčastnil, protože nebyla zahrnuta do jeho vývojového programu pro rok 2004.

 

Na první pohled jsou na Fabii WRC 05 zřejmé úpravy aerodynamických prvků a celkově mohutnější vzhled. Uvnitř vozu prošlo změnami hned několik oblastí, přispívajících ke zlepšení výkonnostních parametrů. Upravené turbodmychadlo, nově tvarované výfukové potrubí a přepracování některých částí pro snížení hmotnosti jsou jen některými z nich.

 

Armin Schwarz se vrací za volant soutěžního vozu po vyléčeném zranění ramene, které si přivodil v Monte Carlu a které mu před dvěma týdny znemožnilo start na Švédské rallye. Při svém druhém letošním startu za tým Škoda Motorsport bude druhou Fabii WRC pilotovat Fin Jani Paasonen.

 

Armin Schwarz:Máme za sebou úspěšné testy ve Španělsku, při kterých jsem najezdil okolo 400 kilometrů. To je vzdálenost jedné soutěže MS a neměl jsem žádné problémy ani s Fabií WRC 05, ani se svým ramenem. Změny na autě se projevily v jeho lepší ovladatelnosti, takže jsem celkem spokojený. V Mexiku jsem nikdy nestartoval, ale v loňském roce jsem tu absolvoval seznamovací jízdy. Rychlostní zkoušky mi připomínají okolí Fafe v Portugalsku, kde se jezdily jedny z nejlepších úseků z celého šampionátu.“

 

Jani Paasonen:Testy Fabie WRC 05 ve Španělsku se vydařily, ale ztratili jsme spoustu testovacího času kvůli nečekanému přívalu sněhu. Doufám, že ten na nás v Mexiku nečeká. Ale i tak se mi podařilo najezdit asi 250 kilometrů. Na autě je znát oproti předchozí verzi posun kupředu, takže se už nemohu dočkat samotné soutěže. Velice se mi líbí a loni jsem tu zajel s vozem skupiny N několik velmi slušných časů.“

 

Martin Mühlmeier, vedoucí týmu Škoda Motorsport:Těšíme se na tuto soutěž a také na příchod nového vozu, Fabie WRC 05. Zlepšení výkonů by mělo být oproti stávajícímu modelu patrné hned od začátku, ale naší hlavní prioritou zůstává zvýšení spolehlivosti.“

 

 

Novinky z týmu:

 

Přestože na start Mexické rallye nastoupí pouze posádky Armin Schwarz/ Klaus Wicha a Jani Paasonen/ Jani Vainikka,  do místa dění se vydávají také další členové týmu Škoda Motorsport. Janne Tuohino a Mikko Markkula, stejně jako Alex Bengue a Caroline Escudero, absolvují pro získání více zkušeností seznamovací jízdy. Stejně tomu bylo v případě Alexe i na předcházející Švédské rallye a Armin čerpal nové poznatky o mexických tratích loni.

 

Armin a jeho žena Petra oslavili 21. února narození svého syna, kterému dali jméno Fabio.

 

 

Mexická rallye v datech:

 

Mexická rallye má základnu asi 400 kilometrů severozápadně od města Leon. Soutěž začíná ve čtvrtek večer slavnostním startem v Guanajuatu, které je hlavním městem stejnojmenného státu a je na seznamu památek chráněných UNESCO. Očekávány jsou tisíce fanoušků, které dají průběhu soutěže neopakovatelnou příchuť tradiční fiesty. Formát mexického podniku je jedním z nejkompaktnějších a tratě nejsou vzdáleny více než 50 kilometrů od základny v Leonu.

 

Páteční etapa je nejdelší a její tratě také leží v nejvyšší nadmořské výšce. Tvoří ji dvě série o třech rychlostních zkouškách a celkové délce 146,84 kilometrů. Včetně přejezdů ujedou první den posádky 420,04 kilometrů. Druhý a pátý úsek pátečního itineráře vystoupá až do nadmořské výšky 2737 metrů. Dalších šest rychlostních zkoušek je připraveno na sobotu. Celá etapa měří 365,02 kilometrů, z nichž 146,48 je měřených. V neděli už čekají na posádky pouze dvě rychlostní zkoušky. Obě jsou však zcela nově vytýčené. Druhá z nich je navíc se 44,39 kilometry nejdelší z celé soutěže a patří k nejdelším v rámci celého šampionátu. Slavnostní cíl je připraven na 12.30 místního času. Časový posun v Mexiku je -7 hodin proti středoevropskému času.

Michaela Urbanová, Škoda Motorsport Media Team


 
 
Fotogalerie:   Švédsko 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose