www.car.cz
 

Závod ECCE HOMO oslaví 100 leté výročí i výstavou HOMO aUTOMOBILIENSIS
     16.3.2005 00:14 - tisková zpráva


Vážení přátelé,

v roce 2005 uplyne 100 let od prvního závodu na známé evropské trati ECCE HOMO Šternberk. (Z dostupných zdrojů je známo, že je to jediný motoristický závod s tak obrovskou tradicí.)

K tomuto významnému výročí se připravuje po celý rok řada doprovodných akcí.

Jednou z nejvýznamnějších obsahem i rozsahem bude výstava v prostorách šternberského hradu ke stému výročí závodů a tratě ECCE HOMO, události nadregionálního významu města. Výstava je nazvána

 

ČLOVĚK a automobil – HOMO aUTOMOBILIENSIS

 

Termín zahájení výstavy 17. 5. – den prvního závodu na trati ECCE HOMO (součást závodu Vídeň – Wroclaw). 

Ukončení výstavy – 21.9.2005, což je Evropský den bez aut .

Výstava, která bude uspořádána přímo na hradě Šternberk na ploše téměř 400m2 obsáhne a nabídne návštěvníkovi nejen historii tratě a závodů ECCE HOMO, ale vývoj automobilismu jako fenoménu 19. a 20. století.

V expozici výstavy návštěvník uvidí např. některé dokumentární materiály z historie ECCE HOMO, vývoj kola a pneumatiky, vývoj lakýrnictví, vývoj olejářství a zařízení s tím související, vývoj časomíry, vznik a vývoj designu závodního vozu, vlastní závodní stroje pro dospělé i děti, oblečení a doplňky. Vzpomínky na osobnost Františka Šťastného, zastoupení žen v automobilovém sportu bude reprezentovat památka Elišky Junkové a ženský autoklub, zmíněna bude i historie BESIPu.

Samostatná část bude věnována trofejím plakátům, upomínkovým předmětům, propagačním materiálům, fotografiím a filmovým materiálům. Nebude chybět ani vývoj hraček, knihy, obrazy.

Předpokladem vzniku kvalitní expozice, která rozšíří turistickou nabídku šternberského hradu po celou sezónu roku 2005 a bude jednou z hlavních událostí oslav a připomenutí stého výročí ECCE HOMO, je spolupráce mnoha subjektů, kteří již na přípravě výstavy intenzivně spolupracují – NTM Praha, Muzeum Tatry Kopřivnice, Státní okresní archív v Olomouci, Vlastivědné muzeum v Olomouci, Olomoucký kraj, Muzeum automobilky Mladá Boleslav, Technické muzeum v Brně, 1. AMK žen, Klub historických vozidel Praha, firmy Havel, Hoyer, Sony, 3M, Sunoco, Spies Hecker, Alcar Bohemia, dále časopis ABC, BESIP, řada výrobců hraček např. KOPAV v.d. Náchod, výrobců modelů, matchboxů, a mnoho dalších.

Výstava by měla doplnit program akcí spojených se závody a dalšími kulturními aktivitami ve městě, po dobu turistické sezóny zabezpečit zvýšenou návštěvnost, která se předpokládá cca  20 tis. – 25 tis. návštěvníků se všemi pozitivními dopady na turistickou sezónu ve městě.

 

 

Cílem výstavy je :

  • poučit o vývoji automobilismu, jeho vlivu na člověka,
  • zpřístupnit sbírkové fondy institucí VM Olomouc, NTM Praha, Muzeum Kopřivnice, ÚAMK Praha, Státního okresního archivu v Olomouci, Muzea automobilky Mladá Boleslav, řady soukromých sběratelů
  • nabídnout rodičům s dětmi radost z hračky autíčka, z modelů autíček různých měřítek,  modelářství , sbírek, autodráhy
  • zprostředkovat široké veřejnosti osudy závodníků  mužů a žen  minulosti i dneška
  • nabídnout školám ve spolupráci s Olomouckým krajem programy v souladu s Kon-cepcí environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje, programy věnované prevenci ve spolupráci s městskou policií, BESIPEM a pojišťovnami

 

Výstava doplní soutěž výtvarných prací dětí místních i návštěvníků – pod názvem AUTO MÝCH SNŮ

 

Výstava bude instalována v prostoru bývalé stálé expozice historie časomíry a je  první výstavou, která zahájí  novou tradici sezónních výstav na šternberském hradě.

 
Cílovými skupinami jsou: 
§         návštěvníci státního hradu,
§         organizované školní výlety
§         rodiny s malými dětmi
§         návštěvníci závodů ECCE HOMO
§         motorističtí fanouškové

 

Předpokládaný počet návštěvníků

  • více jak 20 000

Budeme nesmírně potěšeni pokud se budete i Vy chtít podílet na vzniku této zcela jistě velmi zajímavé výstavy a nabízíme možnost spolupráce.

Automobilismus nás provází celým naším životem , proto uvítáme podněty ke spolupráci, zapůjčení exponátů a samozřejmě i sponzorství, které lze při výstavě a doprovodných akcích prezentovat.

 

Budeme se těšit na případnou spolupráci

 

 

 

Petr Kotek

ÚAMK ČR

 

 

Kontaktní adresa: Petr Kotek, ÚAMK ČR, Na Strži 9, 140 02 Praha 4, tel. 261 104 292,

gsm 608 960 111, e-mail: kotek@uamk-cr.cz


 
 
Fotogalerie:   Výstava Motocykl 2005 Praha od Josefa Svobody

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose