www.car.cz
 

Cipísek Michal Fiala se mezi velkými kluky v Okříškách neztratil
     16.3.2005 19:11 - tisková zpráva


Michal Fiala s Monikou Maříkovou si pro svou premiéru s vozem Škoda Octavia WRC zvolili Rallye Vysočina. To však netušili, že si odbudou premiéru i na zasněžených tratích a také na pneumatikách s hřeby. Trošku moc učení najednou, ale Michal vše zvládl. Postupně zrychloval a v dokončení soutěže mu zabránil až prasklý obal převodovky.

  

Pouhých čtyřicet tréninkových kilometrů absolvoval Michal Fiala za volantem Škody Octavia WRC, než se s ní postavil na start první soutěže a tomu odpovídala i ztráta na prvních rychlostních zkouškách. Přestože v minulosti řídil výhradně vozy o objemu 1400 ccm (nejprve to byla rodinná Suzuki Swift ve skupině N, pak tentýž vůz přestavěný do skupiny A a nakonec vítězná Škoda Fabia ve značkovém soutěžním poháru) dokázal, že si na výrazně odlišné a silnější auto rychle zvyká, když na třetí erzetě zajel šestý nejrychlejší čas a jeho ztráta na vítěze poprvé klesla pod tři vteřiny na kilometr.

 

Na prvních vložkách jsem si na auto zvykal a osahával jsem si jak se chová na hřebech. Potíže s přechodem na WRC nebyly nijak veliké, protože na lepší se vždy zvyká snadněji řekl v servisní zoně Michal.

 

Druhé průjezdy zahájila smíšená posádka dvojitým couváním a proto si připsala až devatenáctý čas, přesto se stále v absolutním pořadí drželi na dvanácté příčce. Pátá vložka přinesla další zrychlení v podobě sedmého času a podobně se jim dařilo i na šesté erzetě. Zajeli devátý čas i přesto, že na startu praskl obal převodovky. Vteřinová ztráta na kilometr navzdory těmto potížím již byla jen malinko nad dvěma vteřinami. K jejímu dalšímu snižování však již nedošlo. Prasklý obal převodovky to nedovolil.

 

Je to škoda, ale i tak to byla velká zkušenost. Čas na šesté vložce byl malý zázrak, protože jsme až tak moc neztratili. Měl jsem strach abych autu neublížil a jel jsem opatrně, přesto si myslím, že jsme ostudu neudělali a jsem rád, že jsem dostal takovou příležitost, řekl mladík, který svou přezdívku Cipísek získal po otci, rovněž závodníkovi, jemuž snad nikdo ze známých neřekne jinak než Rumcajs.

 

Spolu s Monikou Maříkovou, která je teprve třetí ženou usedající na horké sedadlo ve WRC, se opět představí na sprintu v Pelhřimově.

 

Milan Hauer

Motorsport-review

 

Tisková informace Max Racing


 
 
Fotogalerie:   Rallye Vysočina 2005 od Pavla Pustějovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose