www.car.cz
 

"Extremtrucktrial", jízda při které se tají dech
     7.4.2005 10:23 - Pavel Jelínek


"Extremtrucktrial",  jízda 

 při které se tají dech

 

Silné nákladní vozy stoupající do strmých svahů, kotrmelce, karamboly.

Terénní speciály kutálející se ze svahu, nebo končící ve škarpě, ze které je může vyprostit jen bagr. To bude "Extrem truck tial 2005,  21. a 22.května v Mohelnici u Olomouce.

 

 

 

Trucktrial s extrémy

-------------------------

Základ "Extremtrucktrialu" tvoří klasické truktrialové klání terénních vozů v extrémních podmínkách. Několik desítek strojů obsadí letos v Mohelnici celkem čtyři kategorie pro sériová auta a dvě pro speciální prototypy. V extrémně náročných sekcích čeká jezdce řada nástrah. Úkolem bude projet úzké branky, a to i ve strmých sjezdech a  extrémních stoupáních. Nejdůležitějším kritériem je přesnost, čas nehraje roli.

 

Speciální vložku letošního 3. ročníku závodu v "Extrem truck trialu" tvoří sedmá soutěžní kategorie "off road". Ta se v závodech trucktrialu objevuje pouze jednou ročně, právě v Mohelnici. Cílem je ukázat výkonné terénní stroje v unikátních situacích. „Víme, že pády na střechu a kotrmelce se zamlouvají nejen řidičům, ale také  divákům. A o to jde. Chceme ukázat skutečně kvalitní a atraktivní podívanou.," říká organizátorka mohelnické show Zuzana Boučková.

 

Přijede i evropská špička

-------------------------------

Fanoušek trucktrialu uvidí nejen pověstné Tatry 813 - "Kolosy",  Tatry 805 - "Kačeny",  ale i Mercedesy a Ify. Chybět nebude stálice na stupních vítězů evropského trucktrialu Avie T31 řízená Bohumírem Čápem a Radovanem Švandou.

 

"Letos vyrážíme s "nabroušeným" motorem a zkoušíme i nové pneumatiky s lepší přilnavostí," říká Bohumír Čáp. Do Mohlenice přijede posádka krátce po absolvování jednoho ze závodů evropského poháru ve Francii a poté se chystá do polského Walbrzychu. "Doufám, že se nám bude dařit stejně jako v minulých letech," dodává. Čáp, ověnčený řadou evropských vavřínů.

 

Perličkou závodu, bude speciálně upravený prototyp Edward. Konstrukce vozu je původní. Obsahuje motor z Mercedesu V8 o výkonu 250 koní, nápravu z Ify s odpruženými vzduchovými měchy a podvozek s možností regulace světlosti. S Edwardem míří jeho posádka i na závody evropské série.  "Auto je jako jediné vybaveno automatickou převodovkou, která umožní nejen pohodlné ovládání, ale také daleko plynulejší záběr při rozjezdu, což brání prokluzu kol. V terénu velká výhoda oproti konkurenci," ujišťuje mistr ČR z let 2001 a 2002 Libor Kopeček.

 

Další závod v Nové Pace

--------------------------

Dosud bylo možné vidět extremtrucktrialovou show pouze jednou ročně v Mohelnici. Letos se rozhodla ředitelka závodu Zuzana Boučková nabídnout atraktivní podívanou i divákům na východě Čech. Závod bude hostit Štikovská rokle v Nové Pace na Jičínsku. Motoristický areál proslulý pořádáním evroských šampionátů v autokrose, otevře fanouškům truktrialu své brány  v srpnu. 

 

Kolmo ze skály

--------------------

Trucktrial přináší někdy i nebezpečné situace. Při nich sedí v kabině vozů dokonce i ženy. "Moje první jízda vedla kolmo ze skály a dole na nás čekala hromada kamení. Nezapírám, že jsem měla strach," vzpomíná na svůj trucktrialový křest přední česká závodnice Petra Jelínková, která sedává na místě spolujezce. "O bezpečí jezdců, je však vždy postaráno," ujišťuje mladá žena.

 

Jiří Máslo

 

 


 
 
Fotogalerie:   Trucktrial Ujkovice 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose