www.car.cz
 

Zaniroli odchází z čela dakarské rallye
     9.4.2005 18:20 - Pavel Jelínek


Po řadu let byl neodmyslitelnou součástí nejtěžší dálkové rallye. To on byl po celou dobu stavitelem tratě, to on byl proklínaným Mr. Camelgrassem. O kom je řeč? O Patricku Zanirolim, vítězi automobilové kategorie z roku 1985. Nyní oznámil svůj odchod.

Jak Zaniroli sám dodává, jednalo se čistě o jeho osobní rozhodnutí. Během jeho působení se dakarská ralllye dostal až na úplný komerční vrchol ve své historii. "Rozhodně neodcházím ve zlém, jde čistě o moje rozhodnutí. Kdkoliv budu moci, budu se snažit A.S.O. pomáhat. Ale po 13 letech v tomto kolotoči jsem naznal, že je opravdu třeba vystoupit," řekl.

Zatímco hlavní favorité automobilové kategorie právě polykají kilometry v písku při Rallye Tunis, nejsou nezajímavé zákulisní drby. Jaké? Už několik měsíců se spekuluje o návratu legendy legend Carlose Sainze za závodní volant. Sainz nedávno při portugalské rallye, jíž se zúčastnil se svým dlouholetým mitfárou Luisem Moyou, oznámil, že na startu Dakaru 2006 skutečně bude. Ale v jakémm týmu?

Námluvy prý skutečně proběhly u Mitsubihi, protože Sainze i tři diamanty spojuje sponzorská podpora Repsolu. Nicméně výrazněji se spekuluje o návratu továrního týmu Citroen! Ten prý už teď intenzivně vyvíjí speciál pro Dakar a na posledních technických přejímkách Dakaru bylo znalci údajně k vidění hned několik desítek továrních vývojářů s fotoaparáty v rukou. V tuto chvíli je otázka návratu Citroenu a případného angažmá Sainze pouze v rovině spekulací.

Trochu věrohodnější je informace, že Ari Vatanen by měl startovat i na příštím Dakaru. Poté, co byl rozpuštěn tým Nissan, by měl nahradit krajana Kankkunena u Volkswagenu. A ještě další zpráva: V dílně u Jana de Rooye je prý k vidění hned pětice rozpracovaných závodních speciálů pro Dakar 2006.

Dodejme však, že pět vozů od de Rooye startovalo už letos, z nich byl jeden v soukromých rukou Španěla Tibaua, jeden jel jako asistence a tři byly pouze přepracované loňské a předloňské modely. Necháme se překvapit.

Jiří Vintr


 
 
Fotogalerie:   Před Dakarem 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose