www.car.cz
 

Citroën C1 není cizinec, je to „české auto“
     12.4.2005 09:07 - tisková zpráva


Praha, 11. dubna 2005 – V současné době již běží standardní sériová výroba v kolínském závodě TPCA, kde přichází na svět také benjamínek modelové řady značky Citroën – Citroën C1.

 

„Cé jednička“ je „českým“ vozem, rodí se v České republice a odtud jej pak francouzská společnost Gefco dopravuje kamiony a vlaky do celé Evropy, tak aby v den „D“ – den plánovaného uvedení na trh, byla zastoupení značky všude plně připravena a zásobena novými vozy pro čekající zákazníky. Společnost Gefco vybudovala nedaleko kolínské továrny zbrusu nové překladiště a veškeré zázemí, aby mohla co nejlépe zajistit logistiku transportu vozů z Kolína pro skupinu PSA Peugeot Citroën.

 

Mezi země, kam míří první vyrobené vozy, a které jsou v těchto dnech zásobovány přednostně, patří Francie (cca 60% současné výroby C1) a Německo a Španělsko (po 10% výroby C1).

 

Ovšem ani Česká republika nepřijde zkrátka, vozům pro Brněnský autosalon, kde Citroën Česká republika plánuje představit vůz české veřejnosti je v těchto dnech věnována mimořádná pozornost. A další vozy, které jsou určeny už pro prodej českým zákazníkům, budou vyrobeny v nejbližších dnech.

 

Citroën C1 není cizinec nejen tím, že vzniká v továrně v Čechách, ale i tím že tato továrna zaměstnává mnohé dodavatele u nás nebo v nejbližším okolí naší země. Odhaduje se, že přímo v kolínské továrně najde při plném náběhu výroby uplatnění cca 3.500 pracovníků a dalších min. 10.000 pracovních míst továrna vytvoří nepřímo v rámci potřeby dodávek dílů a komponentů.

 

Politiku nákupu v TPCA má na starosti skupina PSA Peugeot Citroën, dodavatelé však byli vybráni tak, aby splňovali zásady nákupní politiky obou členských skupin konsorcia, které jsou založeny na principu poctivé konkurence. Mezi vybranými dodavateli najdeme pravidelné dodavatele obou skupin, k nimž přistoupili dodavatelé z řad českých podniků.

Provedeme-li srovnání s běžným panelem dodavatelů, PSA Peugeot Citroën se rozhodl pro 15 % nových dodavatelů (z nichž většina pochází z dodavatelského panelu Toyoty).

 

PSA Peugeot Citroën nakupuje veškeré komponenty pro kolínské vozy s výjimkou spojovacího materiálu a původních dílů převzatých od Toyota Motor Company.

Toyota Motor Company zajišťuje pro automobilku TPCA nákup investic.

 

  

TPCA spolupracuje s dodavateli jako Lear (montáž sedadel), Peguform (lisování nárazníků), Eurofit (montáž kol) nebo Yazaki (rezervní sklad elektrických svazků), kteří jsou již etablováni v dodavatelském parku nedaleko automobilky, jež má stejnou rozlohu jako vlastní výrobní závod. Ostatní vybraní dodavatelé výbavy působí v kolínském regionu: Futaba (lisování & svařování), Peguform (dodavatel přístrojové desky a čelních skel, který rozšířil svůj závod v Nymburce a vybudoval novou lakovací linku) mají předsunuté, vysoce moderní zásobovací sklady.

 

Řada nových závodů na výrobu komponentů výbavy vznikla ve východní Evropě: v Polsku to byl Simoldès (dveřní panely) a Valeo (světlomety), mezi českými dodavateli jmenujme Denso (chladiče) a Koyo (systémy řízení). V Rumunsku působí Yazaki (výroba elektrických svazků), Toyoda Gosei (airbagy) působící v České republice a v rámci sdružení ACI (zadní nápravy) rozšířila svůj rumunský výrobní závod.

 

 

 

Citroën je součástí francouzské skupiny PSA Peugeot Citroën.

 

 

Ing. Martina Bedrnová

PR


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose