www.car.cz
 

Drak: Premiérové stříbro a bronz Milana Svobody a Dallary F302
     14.4.2005 21:03 - Pavel Jelínek


Na nedělní úvodní podnik domácího šampionátu v závodech automobilů do vrchu přijel pelhřimovský Milan Svoboda s premiérou svého nového vozu –  Dallary F302. A premiéra to byla nadmíru úspěšná, když jezdec hned v prvním závodě skončil stříbrný a ve druhém přidal bronzovou medaili absolutně.

 

Dalara bude určitě rychlejší, až ji správně poladíme,“ pochvaloval si Milan Svoboda. Ale Brněnský Drak 2005 byl pro něj komplikovaný nejen tím, že zcela poprvé usedl do svého nového stroje. Navíc jej totiž trápily střevní potíže a celou noc strávil na záchodě, v poledne se k tomu navíc přidala ještě dosti vysoká teplota.... Nakonec ale vše dobře dopadlo, i když ke stříbru mu pomohlo především odstoupení Miloše Beneše se sportovním prototypem Luchini P3 96M v prvním závodě. Na „placky“ totiž formule 3 za normálních okolností „nemá“ a neměla by je porážet.

 

První svezení bylo rozporuplné. Polomokrá trať při ranním tréninku. Nechtěl jsem si ničit v tréninkových jízdách nové mokré pneu a tak jsem jel na suchých, které jsme ani nestačili ohřát. K tomu můj zdravotní stav, takže jsem byl rád, že ty ranní hodiny na výjezdu ze Stadionu byly jediným karambolem, který se mi v průběhu celého dne povedl,“ naznačil Svoboda. Ale zdaleka nebyl jediným, kdo na takzvaném Stadiónu Masarykova okruhu vytáčel hodiny. Byl pro tento den jen údajně prvním.

 

„Jízdní vlastnosti auta budou určitě velmi dobré. Oproti Reynardu mi připadá, že to auto vůbec nejede, Reynard je asi o 25 koní silnější, na řízení mi Dallara taky zatím připadá daleko složitější, zrádnější. Reynard je takové hodné rychlé autíčko. Dallara je spíš taková "zrádná sviňa" (po Vašem J)) ). …

 

Ale v posledních jízdách už jsem začínal jízdní vlastnosti cítit a musel jsem i přizpůsobit styl jízdy daným podmínkám. V poslední jízdě se mi podařilo zajet traťový rekord ve třídě do 2000 ccm, což je skvělé. To jsem vůbec nepředpokládal, protože ještě nemám ty správné převody, takže jsem měl využitelnou maximální rychlost nastavenou na 240 km/hod , což je

o 30 km/h víc, než jsem potřeboval. Proto se to auto na těch rovinách tak plazilo....,“ vzpomínal dále Milan Svoboda, třetí nejrychlejší muž loňské klasifikace v závodech do vrchu.

 

Auto je italské výroby a je vyrobeno v roce 2002. Dosud jezdilo v německém okruhovém mistrovství. Jezdec věří, že to byla dobrá koupě: „Jinak jsem přesvědčen, že do budoucna bude Dallara určitě rychlejší, no proto jsem ji taky kupoval... Pocity ze závodů a z celého prvního klání jsem začal vnímat až v pondělí odpoledne, kdy jsem se konečně zbavil teploty a snad i střevních problémů.

 

S výsledkem musíme být spokojeni, i když jsem měl neustále pocit, že jedu strašně pomalu. Dnes jsem viděl několik záběrů z trati a taky se nám podařilo natočit jednu jízdu s kamerou na autě a oči z toho moc nebolí, takže to bude asi dobrý. Uvidíme.... „

 

Jelikož se Svoboda letos dostal do reprezentace, bude v nadcházející sezóně 2005 absolvovat celý Evropský pohár formulových vozů v barvách Czech National Teamu. Tento šampionát pak začíná 23.dubna v rakouském Rechbergu, společně se závodem Mistrovství Evropy. Český šampionát chce absolvovat také kompletní, ale to už bude podle jeho slov záležet i na mnoha jiných okolnostech. V neposlední řadě by měl na přelomu dubna a května obhajovat i prvenství na Slováckém kopci u Násedlovic na Kyjovsku.

 

Televizní pořad z Brněnského Draka mohou vidět diváci v motoristickém magazínu MotorTip, vysílaném celostátně nejen na kabelových sítích (podrobnosti viz www.motortip.cz a pořady jsou k vidění i na internetu na www.tvb1.cz v sekci MotorTip). Reportáže a rozhovory z Draka budou v nejbližších dvou dílech.

 

Oficiální stránky týmu najdete na adrese: www.jscracing.cz.

 

 

Pavel Jelínek,  www.car.cz

Tisková informace J.S.C. Racing Pelhřimov

V Brně 14. dubna 2005

 

Výsledky - absolutní pořadí – Drak 2005:

1. závod: 1. Krámský (Osella) 3:16,65 min., 2. Svoboda -8,01, 3. Fajkus -13,40 (všichni Dallara), 4. Zmeškal (Ralt 032) -17,44, 5. J. Komárek -20,36, 6. D. Komárek (oba Mitsubishi Lancer) -21,37.

 

2. závod: 1. Beneš (Lucchini) 3:13,11, 2. Krámský -3,48, 3. Svoboda -8,97, 4. Fajkus -14,13, 5. Zmeškal -24,83, 6. J. Komárek -32,75.


 
 
Fotogalerie:   E-on Brněnský Drak 2005 od Josefa Kukačky

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose