www.car.cz
 

Partnerství Shell a ferrari pokračuje
     26.4.2005 07:33 - tisková zpráva


Imola, Itálie

21. dubna 2005

 

partnerství Shell a ferrari

 

STRUČNÁ HISTORIE

·         Shell a Ferrari byly technickými partnery už od úplně prvního závodu mistrovství světa Formule 1 ve Velké Británii v roce 1950.

·         Palivo Shell pohánělo vůz Ferrari při prvním vyhraném závodě Formule 1 v Silverstone v roce 1951.

·         Shell a Ferrari jsou technickými partnery ve Formuli 1 více než 32 let

·         Shell a Ferrari jako partneři absolvoval i přes 363 závodů Formule 1, z toho 126 vítězně.

·        Shell podporoval v průběhu historie Mistrovství světa Formule 1 celkem 7 týmů, žádný z nich však nebyl tak úspěšný jako Ferrari. Za dobu partnerství získal společný tým přes 1 800 mistrovských bodů.

·         Shell byl partnerem průkopnických týmů motorsportu už ve 20. letech minulého století.

·         Shell je mezi producenty paliv a maziv nejúspěšnějším partnerem v celém závodním poli, s více než dvakrát vyšším počtem vítězství než má na svém kontě nejbližší rival, Elf.

 

STATISTIKA

·         V roce 2004 Shell pro Ferrari připravil 40 tun maziv pro motory a převodovky Formule 1.

·         Každý rok Shell dodává týmu Ferrari 250 000 litrů paliva pro vozy Formule 1.

·         Při zastávce v boxech je do vozů Formule 1 pumpováno palivo Shell V-Power rychlostí 12 litrů za sekundu.

·         Tým specialistů, mechaniků Ferrari, ve spolupráci s techniky Shell procvičuje průběh zastávek v boxech zhruba 30krát za víkend.

·         Při 550 kg je vůz Formule 1 naplněný palivem Shell V-Power polovinou hmotnosti Mini.

·         Během jednoho víkendu provedou technici Shell analýzu paliva pro Ferrari více než 40krát.

·         Všechny cestovní vozy Ferrari jsou konstruovány pro používání paliv a maziv Shell.

·         Při jednom mistrovském podniku Formule 1 se spotřebuje méně paliva, než běžná benzínová pumpa prodá za jeden den.

·         Shell dodává palivo, motorový olej, převodový olej a ložiskové mazivo týmu Formule 1 a závodu, v němž se vyrábí cestovní vozy.

·         Zázemí sponzorství vytváří více než 40 lidí v laboratořích a kancelářích Shell ve Spojeném království a v Německu.

 

HISTORIE PODROBNĚJI

Historie úspěchů začala v červenci 1951, když José Froilán González dojel v Silverstone s vozem Ferrari 375 poháněným palivem Shell vítězně do cíle. Dnes, kdy je na společném kontě 8 korunek za vítězství v Poháru konstruktérů a 11 jezdeckých titulů, prodloužili Shell a Ferrari technické partnerství do roku 2010.

 

Shell a Ferrari mají za sebou dlouhá léta spolupráce a byly technickými partnery na závodních drahách ještě před prvním závodem Formule 1 ve Velké Británii v roce 1950. První vítězství ze spolupráce vzešlo v roce 1951 v Silverstone a naznačilo příští vývoj.

 

S využitím vysoce hořlavé palivové směsi na bázi leteckého paliva v roce 1952 Shell a Ferrari vyhrály všechny Velké ceny, což znamenalo šest za sebou jdoucích vítězství, a tak i svůj první titul Mistra světa. V dalším roce vyhrál tým pět závodů a druhý světový titul.

 

Na úspěších Ferrari měl, stejně jak je tomu i dnes, Shell svůj podíl. Vozy Ferrari pro vysoké rychlosti potřebovaly nejlepší možné palivo a Shell jej s využitím své odbornosti dokázal poskytovat. I zakladatel Ferrari, pan Enzo Ferrari, vyjádřil své potěšení z podpory svého technického partnera: Shell vždy zdůrazňoval prvořadou důležitost zkušeností získaných při závodech, a ty nám umožnily dosahovat výrazných výsledků.

 

V roce 1961 byl představen kladivoun Ferrari 156. Do této doby jezdily vozy Formule 1 na čisté letecké palivo, bezpečnější a bližší palivu cestovnímu než byl typ předchozí, nicméně stále odlišné od cestovní palivové směsi. Díky novému vozu a využití silných výzkumných a vývojových schopností Shell dokázali Phil Hill a Von Trips získat mistrovský Pohár konstruktérů. Po nehodě, kterou měl Von Trips v Monze, nakonec vyhrál třetí jezdecký titul pro tým Hill.

 

Poté, co se v roce 1973 kvůli ropné krizi stáhly ze závodních okruhů, obnovily Shell a Ferrari své partnerství a účast v mistrovství až v roce 1996. Krátce potom podepsal s týmem smlouvu mistr světa Michael Schumacher a už v sedmém závodě sezóny v Barceloně stoupal na nejvyšší stupínek pro vítěze poprvé v červeném, což byl obraz, který pak svět Formule 1 viděl v následujících letech ještě mnohokrát.

 

V letech 1996, 1997 a 1998 pak už Shell a Ferrari bojovaly o jezdecké i konstruktérské tituly. Vývoj celou dobu postupoval kupředu a to i při tom, jak se palivo používané ve Formuli 1 sbližovalo s palivem užívaným pro cestovní vozy. V roce 1999 pak Shell a Ferrari sáhly znovu po vítězství a tým po 13 letech opět získal Pohár konstruktérů.

 

Úspěch se opakoval v roce 2000, kdy Schumacher vybojoval svůj třetí (a pro Ferrari desátý) titul nejlepšího jezdce. Během dalších čtyř let partnerství Ferrari a Shell zcela dominovalo scéně Formule 1 a překonávalo historické rekordy téměř při každé příležitosti. Michael Schumacher završil své čtvrté vítězství v Mistrovství světa 2004 ve Spa, zatímco tým si zajistil pátý úspěch v Poháru konstruktérů už několik týdnů předtím, na Velké ceně Maďarska.

 

Oba partneři společně absolvovali už více než 363 závodů Formule 1, přičemž ve 126 z nich zvítězili a získali celkem přes 1 800 mistrovských bodů.

 

Protože partnerství se může těšit na dalších pět let společné práce v závodních boxech, výjimečnost, kterou obě značky ve svých sférách reprezentují, jak se zdá, může pokračovat.

 

Obrázky a další informační materiály týkající se partnerství Shell a Ferrari, zbavené ochrany autorských práv, najdete na www.shell.com/motorsportmedia

 

 

 

Peter Secchi                                                 Alberto Friedrich

Tisková kancelář Shell Motorsport                  Manažer celosvětového sponzoringu Shell

PRISM                                                            shellmotorsportmedia@prismteam.com

 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose