www.car.cz
 

Mosteckou trať a novou zatáčku si vyzkoušel ministr
     13.5.2005 21:01 - tisková zpráva


Start sezóny ve velkém stylu

 

Parkoviště závodních strojů mosteckého Autodromu Duhové Energie je zaplněno do posledního místa. Česká pojišťovna – Škoda Octavia Weekend 2005 startuje sice v až v pátek, ale už během čtvrtka byla závodní dráha celý den v plné permanenci. Na testovací návštěvu zavítal dokonce i ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban.

 

Tak bohatě obsazené závody cestovních a formulových vozů tu už dlouho nebyly k vidění. Čtvrteční volné tréninkové jízdy byly podle zvyku rozděleny na půlhodinové bloky, v nichž se střídaly formule a sportovní prototypy s „plechovými“ auty. A právě mezi nimi se ve žluté pohárové octavii loňské generace objevil i ministr Urban. Ten je držitelem okruhové licence už nějaký čas a kdykoli mu povinnosti dovolí, rád přijímá pozvání Stanislava Matějovského a jeho Internet Expres Prima Teamu, aby si dopřál relaxaci za volantem silného vozu na závodní dráze.

 

Ano ano, hned si budeme povídat, jen si musím trochu vydechnout a  vyrovnat se s přídělem vyplaveného adrenalinu,“ řekl ministr s úsměvem na žádost o krátký rozhovor, když v boxech vystupoval z okruhového speciálu.

 

Samozřejmě je to snem každého chlapa a já nejsem jiný. Učil jsem se jezdit tou novou zatáčkou a musím říct, že to je opravdu prubířský kámen. Co bych to tajil, taky jsem se tam otočil, když jsem hledal brzdný bod. Ale snažil jsem se jezdit soustředěně a hlavou a časy jsem pak dostal pod dvě minuty a deset sekund, což je slušné,“ řekl ministr.

 

S nadšením pak mluvil o postupu rekonstrukčních prací v areálu okruhu, které měl za poslední dobu možnost sledovat. V superlativech hodnotil i staveniště Polygonu Most v prostoru diváckého svahu.Ta myšlenka by si zasloužila symbolickou medaili. Češi si o sobě podle všeho myslí, že jsou nejlepší řidiči na světě a ono to tak ve skutečnosti není. Každá příležitost, která pomůže tomu, aby se řidiči zdokonalili, má jednoznačně veliký význam. Ten areál je gigantický a až bude otevřen, sám se tam rád taky něco přiučím,“ dodal ministr.

 

Na dráze mezitím probíhalo další testování. V Mostě se objevil například Adam Lacko, který zde o víkendu pojede v rámci republikového šampionátu s mercedesem v úpravě pro DTM. „Ze strany Antonína Charouze se objevila ta možnost a my jsme ji přivítali, protože každá nová zkušenost, kterou Adam získá, má cenu zlata. Po neděli zde bude zase pro změnu testovat nový tahač Buggyra, s nímž by pak měl odjet i několik podniků FIA Evropského poháru tahačů,“ řekl Adamův manažer Stan Matějovský.

 

Velká pozornost byla upřena k účastníkům Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu, který o víkendu startuje svůj devátý ročník s octaviemi nové generace. Zbrusu nové vozy ve čtvrtek na trati ladili Janák, Došek, Dostál, Vaníček, Prokop a další. Ve stříbřitém voze se startovním číslem 1 v barvách Bohemia Racing Teamu pak budil zaslouženou pozornost i škodovácký soutěžák Jani Paasonen, jehož účast na několika podnicích okruhového poháru už je potvrzena.

 

Na závodní víkend se pečlivě chystají i domácí jezdci a stáje. Mostecký HKC Racing Team nově vstoupil do Divize 3 okruhového mistrovství a jediná zástupkyně něžného pohlaví v Národní formuli do 1400 ccm, pražská studentka Věra Vostrá, jede v jeho barvách. „Ladíme podvozek, testujeme a chystáme se na páteční měřené tréninky. Věrka se postupně zrychluje, jen jí neustále opakuji, že to chce trošku víc jezdecké ráznosti,“ nechal se slyšet šéf týmu Ivan Houzák. Další mostecká stáj, CarDo Racing, chce bodovat  hned ve třech kategoriích.

 

V poháru octavií za ni jede soutěžák Vladimír Berger. Ve Sports Car Challenge Michal Dolák krotí prototyp PRC s motorem Ford z formule 1 a při předchozím podniku v Brně byl ve své divizi dvakrát zlatý. „Zároveň jsme si ale plácli i s Robertem Šenkýřem, který do Mostu přivezl nové BMW M3 GTR a potřeboval parťáka pro sobotní tříhodinovku. Střídat se tedy bude s Michalem,“ prozradil Karel Dolák, jezdcův otec a stájový šéf v jedné osobě.

 

Program víkendových tréninků a závodů začíná hned po ránu, v sobotu v osm a v neděli v osm třicet.

 

 

 

Dušan Matouš

                                                                      http://www.autodrom-most.cz


 
 
Fotogalerie:   Mostecký okruh (jaro 2005) letecky

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose