www.car.cz
 

Oslavy 75. výročí Masarykova okruhu. Nabídka akcí na sobotu 21. května
     16.5.2005 12:48 - tisková zpráva


Oslavy 75. výročí Masarykova okruhu

 

Sobota 21. květen, to je velký den pro Automotodrom Brno. I letos bude zahajovat prestižní projekt „Brno – město uprostřed Evropy... festival zábavy pod hrady Špilberk a Veveří.“ Mezinárodní přehlídka ohňostrojů „IGNIS BRUNENSIS” bude už tradičně ve 22:30 odstartována ohňostrojem s názvem Prelude - „Zrození Masarykova okruhu“. Jakási mystičnost názvu udává další část show, kdy mezi koncerty skupin Support lesbiens a Kabát bude pokřtěno DVD a kniha, obojí ukazující Masarykův okruh v průřezu 75. let existence tohoto brněnského fenoménu.

 

PINK PANTHER FEST 2005 – to je program, ve kterém dále vystoupí nejen rockové skupiny Doga, Škwor, Krucipüsk a Nevím. Ten začíná už v 18:00 na tribuně „A“ a je to také první z pouhých osmi letošních vystoupení v ČR. Naprosto ojedinělá scéna, téměř 800kw světel a zvukové aparatury definuje show, jakou do Brna snad ještě nikdo nepřivezl.

 

Svět jakoby vystřižený z fantastického filmu. Tak by se dal nazvat celodenní program, který pro děti a celé rodiny na AMD začíná už od 10:00. Spousta atrakcí v okolí minibikové dráhy tvořená AMK a nadačním fondem NIKÉ. Až do večerních hodin bude pro naše nejmenší spuštěná minibikeová dráha a Stroje lidové technické zábavy na tribuně „C“. V čase 16.00-19.30 se bude po starém Masarykově okruhu k novému Automotodromu řítit závratnou rychlostí 25 veteránů z Technického muzea Brno.

 

Vrcholem celého večera bude tedy vystoupení, v současné době největší české rockové hvězdy - skupiny Kabát s frontmanem Josefem Vojtkem. Ten osobně testoval, jak se po brněnském okruhu jezdí v nové Octavii na Jarní ceně Brna a nechal se slyšet, že díky svému kladnému vztahu k autům a zvláště motorkám zde určitě není naposledy. Na produkci ohňostrojového mága Ivana Martínka a SDRUŽENÍ OHŇOSTRŮJCŮ BRNO ’01, bude jistě ideální výhled z tribuny „C – Starobrno“ a tribuny „A – PINK PANTER FEST“. Prosíme diváky, aby bedlivě sledovali dopravní informace, které budou vyvěšeny na internetových stránkách www.automotodrombrno.cz , či  www.czechgp.com!

 

Oslavy 75. výročí Masarykova okruhu

 

Výstava 75 let Masarykova okruhu

Technické muzeum Brno spolu s ostatními subjekty připravuje výstavu 75 let Masarykova okruhu, jejíž vernisáž se odehraje 20. května v prostorách Technického muzea v den Muzejní noci. Tato výstava by měla s využitím moderních prezentačních technologií představit obměny okruhu a postihnout nejvýznamnější okamžiky historie tohoto motoristického fenoménu.

 

75 let Masarykova okruhu ve fotografii

K přiblížení pětasedmdesátileté historie by měla přispět i knižní publikace 75 let Masarykova okruhu ve fotografii. Publikace je rozdělena na sedm kapitol a představuje po jednotlivých letech nejvýznamnější okamžiky automobilové a motocyklové historie brněnského okruhu. Na knize se autorsky podílejí Zdeněk Zavřel, Tomáš Gescheidt, Vladimír Rejda a Josef Vrátil, překladu do angličtiny se ujala Radka Dvořáková. Křest knihy by se měl odehrát dne 21. května 2005 v rámci zahájení oslav. Kniha o bezmála 200 stranách bude vyrobena v nákladu 1000 kusů.

 

Masarykův okruh 1930 – 1949

„Masarykův okruh 1930 – 1949“ je název audiovizuálního díla zachycující první etapu automobilových závodů na Masarykově okruhu. Nesmírně cenné filmy, které se nalézají v archivu AMK Brno, musely projít velmi složitou přípravou a technickou úpravou spolu s následnou digitalizací. Toto dílo, jehož výrobou byla pověřena produkční skupina Františka Kocmana, přinese dosud nepublikované záběry s nesmírnou historickou hodnotou. Komentář vycházející z autentických žurnalistických zpráv namluvil Miroslav Donutil. Křest tohoto mimořádného díla bude 21. května v rámci zahájení oslav. Film počítá se třemi jazykovými mutacemi (čeština, němčina, angličtina) a bude vyroben v celkovém nákladu 1000 kusů. K dispozici by měly být platformy jak VHS, tak DVD.

 

Příležitostné razítko výročí

Ve spolupráci s Českou poštou je připraveno příležitostné razítko, které bude k dispozici v rámci všech mezinárodních závodů i oficiálního zahájení oslav. Tento sběratelský suvenýr má na našem okruhu již dlouhou historii, která se traduje již od roku 1933 u příležitosti Velké ceny Masarykovy. Ověřena jsou rovněž razítka z let 1934, 35, 37, 49. V letošním roce na tuto tradici navazujeme.

 

Oslavy 75. výročí Masarykova okruhu

 

jsou připraveny na 21. května 2005. Oslavy jsou spojeny s mezinárodní přehlídkou ohňostrojů Ignis Brunensis, dále s mimořádným kulturním projektem Automotodromu Brno, který vzniká ve spolupráci s agenturou Entity Production a programem tvořeným nadačním fondem NIKÉ.

 

10.00 - 19.30 Program pro děti

Automotodrom Brno - minibiková dráha a tribuna „C“

AMK a nadační fond NIKÉ

připravili program pro celou rodinu zejména v prostoru minibikové dráhy a tribuny „C“

Místo konání: Automotodrom Brno - Masarykův okruh.

Garant akce: Nadační fond NIKÉ, AMK Automotoklub Brno - Masarykův okruh,

Automotodrom Brno, a. s., ČTU, rádio Kiss Hády.

10.00 - 10.30     SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ (depo závodních a klasických vozů)

moderátor - přivítání + scénář dne (KISS PATROLKY) - uvítání významných hostů a diváků - cimbálová muzika KALÍŠEK

10.30 - 17.30 PODIUM (moderátoři rádia KISS HÁDY BRNO ) - KISS PATROLKY

- dětské vědomostní a dovednostní soutěže o věcné ceny (Česká tábornická unie)

- Možná přijde i kouzelník: Tom Gryf (Harry Potter Show)

- scénické hudební vystoupení Radany Labajové

- Zemanovo dřevěné divadlo

VIP STAN (připravujeme pro dospělé návštěvníky)

- Mezinárodní mistrovství SCAE ČR MISTR KÁVY 2005, 2. kvalifikační kolo ČR

A. VIP degustační poroty

B. technické poroty

- COFFEE SHOW

- ZANZIBAR : Barmanská show

- CATERING

PITWALK

 

- TATRA SUPER RACE TRUCK

- TATRA PARIS-DAKAR

- ALFA ROMEO

- LUCCHINI P3/BMW

- Závodní vozy a motocykly (K. Abraham, K. Stará, B.Pfeifer, H. Charous, J.Mičánek ml., T. Mičánek, J.  Mrkývka, M.Filla, I. Kaláb, R. Šenkýř + další vozy v jednání)

- Veterán kluby

- No Speed Limit, Ravenna (v jednání)

MINIBIKE DRÁHA A PARKOVIŠTĚ

- motokáry

- minibike

- italské čtyřkol

- lukostřelba

Autogramiáda závodníků:

šestinásobný vítěz Rallye Paříž - Dakar Karel Loprais

trucker Stanislav Matějovský,

vicemistr ČR Miloš Beneš a další pozvaní piloti.

 

Program na závodní dráze/depu/tribuně C

Kolotoče/tribuna C

17.30 - 20.00  VIP RACING SESSION (zajištěny certifikáty o absolvování VIP RACING SESSION)

KLUBY - ZÁVOD PRAVIDELNOSTI

  

16.00 - 19.30 Hvězdicová jízda historických vozidel

historický Masarykův okruh a Automotodrom Brno

FIVA a Technické muzeum Brno

Do Brna zavítá na 25 historických automobilů, které se zúčastní hvězdicové jízdy po historickém Masarykově okruhu. Start by měl proběhnout u bývalé řídící věže v Bosonohách a cíl by měl uzavřít historickou hyperbolu v prostorách současného Automotodromu Brno. Na dráze dnešního Automotodromu Brno proběhnou čestné jízdy účastníků hvězdicové jízdy a posléze budou zmíněné automobily k vidění na náměstíčku okruhu.

 

18.00 - 24.00 Pink Panter fest se skupinou Kabát

Automotodrom Brno Tribuna „A“

Entity production, Automotodrom Brno, a.s. a Glanc Music

Na sobotní odpoledne je předběžně připraven Pink Panter fest, v rámci něhož vystoupí plejáda rokových kapel Doga, Nevím, Škwor, Krucipüsk, Support Lesbiens a vrcholem by mělo být vystoupení v současné době největší české rockové hvězdy - skupiny Kabát.

 

22.30 - 23.00 Ohňostroj „Zrození Masarykova okruhu“

Automotodrom Brno odpaliště - golfové hřiště 1-2, tribuny „A“ „C“

Sdružení ohněstrůjců Brno 01, Entity production, Automotodrom Brno, a.s, Snip and Co.

Vrcholem celého večera oslav bude ohňostrojné prelude mezinárodní přehlídky ohňostrojů Ignis Brunensis, kterou pořádá agentura Snip and Co. Ohňostrojný designér Ivan Martínek připravuje zcela speciální ohňovou show, která by měla filozoficky znázornit historii našeho okruhu. Martínek si pro tento projekt přizval vynikajícího brněnského komponistu a rockera Zdeňka Kluku, s kterým již v minulosti vytvořil zcela ojedinělé vizuálně hudební kompozice. Celá show bude mít tři obrazy a bude na ni ideální výhled z tribuny „C – Starobrno“ a „A“.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na brněnské závody před mnoha lety od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose