www.car.cz
 

Jiří Janák v barvách Kopeckého vstoupil do Octavia Cupu vítězně
     18.5.2005 23:59 - tisková zpráva


Úvodnímu podniku Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cupu 2005 na mosteckém autodromu kraloval Jiří Janák v barvách týmu Motorsport Kopecký. Jirka vyhrál oba nedělní závody a potvrdil, že patří mezi největší adepty na vítězství v nejpopulárnějším okruhovém seriálu.

 

V deváté sezóně Octavia Cupu budeme na okruzích vídat již nový model vozu Škoda Octavia, který disponuje silnějším motorem a sekvenční převodovkou modernější koncepce. „Dovažování“ úspěšných jezdců dopoledního závodu pro závod odpolední je minulostí. Tento prvek nahradila rotace na startovním roštu, kdy si prvních šest pilotů pro druhý závod vymění startovní pozici. Atraktivitu kvalifikačních jízd zvýšil i nový prvek, který je nazván Super Pole. Po sobotním pětačtyřiceti minutovém měřeném tréninku se vydává deset nejrychlejších pilotů postupně na trať ještě jednou, aby v jednom rychlém kole definitivně rozhodli o své startovní pozici pro první závod.

V měřeném tréninku dosáhl nejrychlejšího času Jiří Janák, před Václavem Brejlou a továrním pilotem týmu Škoda Motorsport Jani Paasonenem. Druhý pilot Motorsportu Kopecký Matej Prokop dosáhl desátého času.

 

Bohužel Super Pole se Jiřímu Janákovi nevyvedlo. „Probrzdil jsem první zatáčku, byla to jezdecká chyba, která znamenala posun na sedmé místo na startovním roštu,“ řekl Jiří Janák. „Jirka udělal chybu a velmi jej to mrzelo. My jsme však Jirku povzbuzovali tím, že je třeba se z chyb poučit a připravit na nedělní závody. Podobná věc se může stát každému,“ v klidu komentoval Super Pole vedoucí týmu Josef Kopecký.

 

Jiří Janák startoval ze sedmé pozice, ale hned ve druhé zatáčce došlo k hromadné kolizi mezi  Brejlou, Vaníčkem, Prokopem, Gottwaldem a několika dalšími piloty. Pořadí bylo Dostál, Paasonen, Jiří Janák a Berger. Jiří Janák úspěšně zaútočil na Paasonena a později i na vedoucího Dostála a zaslouženě zvítězil. Matej Prokop dokončil závod na jedenáctém místě.

 

„Start ze sedmé pozice nebyl jednoduchý. Podařilo se mi však vyhnout kolizím a pohyboval jsem se na třetím místě za Paasonenem. Janni jel velmi zajímavě, do některých zatáček posílal Octavii smykem. Podal výborný výkon, neboť na okruhu startoval poprvé a potvrdil jezdecké kvality. Z vítězství mám pochopitelně radost,“ řekl po první jízdě Jiří Janák.

Nejlepší startovní pozici do druhého závodu nevyužil Miroslav Jandík a na čelo se probojoval ze třetího místa Brejla. Pořadí bylo v úvodním kole následující: Brejla, Dostál, Berger, Paasonen. Bohužel sympatického Janiho začalo zlobit ovládání plynu u nové Octavie a musel do boxů. Jiří Janák se postupně propracoval na třetí místo za Brejlu a Dostála. Později se dostal před Dostála a v technické pasáži pokořil i vedoucího Brejlu. Druhému vítězství Jiřího Janáka již nestálo nic v cestě… Matej Prokop dokončil závod na velmi pěkném šestém místě.

 

„Pepa Kopecký je fantastickou studnicí zkušeností, má cit pro nastavení auta a jeho taktické rady jsou neocenitelné. Moc a moc mu děkuji. Nová Octavia se povedla. Dvacet koní navíc je znát a skvělá je i nová sekvenční převodovka a spojka. Pochopitelně se budou snažit všichni zapracovat na podvozku, protože vůz je ve vývoji. Ale je to skutečně velmi pěkný závodní vůz, který se líbil i Jannimu Paasonenovi.

 

Osobně jsem byl nadšený změnou pověstné mostecké šikany. „Klasickou“ variantou se dalo s Octavií jet naplno a téměř rovně. Nyní je to výrazně techničtější a lepší, “ řekl v cíli spokojený Jiří Janák.

 

„Ve čtvrtek jsem měl možnost poznat novou Octavii na trati, protože v Mostě nebyl Jirka Janák, Štefan Rosina ani Honza. Vůz je výborný a pro mě bylo důležité, že jsem si mohl o nové Octavii udělat svůj obrázek a nespoléhal jsem pouze na zprostředkované informace. Jirka Janák splnil vše, co jsme si před závodem řekli. Matej Prokop sbíral zkušenosti a ve druhém závodě dosáhl pěkného výsledku. Já jsem pochopitelně velmi spokojený s celým víkendem.

 

Pochvalu zaslouží nová okruhová Octavia i změny na mosteckém autodromu. Úprava nebezpečné šikany je správnou cestou pro zvýšení bezpečnosti, ale především po startu vyžaduje od všech jezdců chladnou hlavu a určitou dávku předvídavosti,“ zhodnotil víkend vedoucí týmu Josef Kopecký.

 

Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cup 2005 pokračuje druhým dějstvím 5.června 2005 na Autodromu Brno.

 

 

 

 

Martin Bobek, www.eWRC.CZ


 
 
Fotogalerie:   Mostecký Sports Car Challenge od Vládi R

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose