www.car.cz
 

Evropský titul obhajuje Francouz Jean-Joseph na cliu
     20.5.2005 22:45 - tisková zpráva


Seriál mistrovství Evropy v rally jezdců čítá v letošním roce opět devět závodů. Loni prošel šampionát starého kontinentu velkou reorganizací, neboť Mezinárodní automobilová federace FIA provedla radikální reformu soutěží. Místo dosavadních více než pěti desítek podniků je součástí evropského šampionátu pouze devět soutěží a ostatní rally jsou rozděleny do čtyř regionů podle geografické působnosti v rámci Evropského poháru FIA. Rovněž vozy specifikace WRC a třídy A8 nemohou bodovat v regionálních šampionátech FIA, což znamená se ani letos je v seriálu mistrovství Evropy neuvidíme. Mistrovství Evropy v rally je vypsáno pro vozy skupiny N a pro vozy skupiny A s přepočítaným objemem válců menším než 2000 cm3, pro vozy Super 1600 a pro vozy Super 2000.

 

Evropský titul obhajuje francouzský jezdec Simon Jean-Joseph na voze Renault Clio S1600 týmu Oreca  Sympatický pětatřicetiletý rodák z karibského ostrova Martinik a vítěz Barum rally Zlín 2004 bude mít velkého soupeře. Tím je jednatřicetiletý Ital Giandomenico Basso s továrním vozem Fiat Punto Abarth S1600. Ten na úvodní soutěži seriálu v okolí Desenzana obsadil šesté místo, zatímco úřadující evropský šampion Jean-Joseph vyšel na italských silnicích naprázdno, neboť vzhledem ke zdravotním problémům a značné časové ztráty ze závodu odstoupil.

 

Záda Jean-Josephovi bude krýt belgický pilot Larry Cols s druhým cliem stáje Oreca. O evropském šampionátu rovněž přemýšlí další Belgičan Freddy Loix, bývalý tovární jezdec peugeotu. Na vybraných soutěžích evropského šampionátu nastoupí britský mistr David Higgins s vozem Opel Corsa S1600. Jeho bratr Mark Higgins se objevil na Barum rally Zlín před dvěma lety na enkovém subaru.

 

 Silnou sestavu hlásí Poláci. Kompletní seriál pojede Michal Solowow, který bude střídat clio a lancera, dále se představí Leszek Kuzaj (Subaru Impreza STi), Grzegorz Grzyb, Michal Kosciuszko na vozech Suzuki Ignis S1600 zlínského týmu JM Engineering a Sebastian Frycz (Fiat Punto Abarth S1600). Loňské zkušenosti v podobě celkové páté příčky bude chtít zúročit zlínský Miroslav Jandík (Mitsubishi Lancer EVO VII), překvapit může Milan Chvojka (Mitsubishi Lancer EVO VIII MR) a na vybraných rally avizuje svou účast rovněž úřadující český šampion Jan Kopecký na mitsubishi.

 

 Jeho prvním startem v evropském šampionátu by měl být Rajd Polski, který se letos premiérově pojede na šotolinovém povrchu v oblasti Mazurských jezer.    

 

Kalendář mistrovství Evropy jezdců v rally v roce 2005:

Rally Mille Miglia (Itálie)                                                         7. – 10. dubna

Rajd Polski (Polsko)                                                               10. – 12. června

Ypres Westhoeck Rally (Belgie)                                             24. – 26. června

Bulgaria Rally (Bulharsko)                                                       15. – 17. července

Rally Vinho da Madeira (Portugalsko)                         29. – 31. července

Barum rally Zlín (Česká republika)                                          19. – 21. srpna

Fiat rally (Turecko)                                                                 9. – 11. září

Elpa Rally (Řecko)                                                                 23. – 25. září

Rallye d´Antibes (Francie)                                                      20. – 23. října

 

Roman ORDELT

                                                                                                                 tiskový mluvčí

                                                                                                                Barum rally Zlín


 
 
Fotogalerie:   Rally Tišnov 2005 od Jirky Navrkala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose