www.car.cz
 

Lákadlem letošní Barum rally Zlín bude městská rychlostní zkouška!
     20.5.2005 23:19 - tisková zpráva


Největším tahákem Barum rally Zlín se stane městská rychlostní zkouška, která se pojede v ulicích krajského města. Poprvé se pojede v České republice kandidátský podnik světového šampionátu, jezdce čeká v soutěži seriálu mistrovství Evropy trať v celkové délce přes 650 km, která obsahuje ve dvou etapách 15 rychlostních zkoušek na sedmi úsecích v délce přes 260 km. Pětatřicátý ročník zlínské rally se uskuteční v termínu 19. – 21. srpna 2005.

Další novinkou letošního ročníku bude shakedown, který se uskuteční na úseku Skály – Sazovice, když využívá části úseku někdejší tečovické rychlostní zkoušky. Samotný více než sedmikilometrový testovací úsek proběhne ve čtvrtek 18. srpna v podvečerních hodinách. V pátek 19. srpna se uskuteční v dopoledních hodinách technická přejímka na zlínském náměstí před radnicí, odpoledne v 17 hodin na stejném místě slavnostní start.

První vůz do městské RZ odstartuje krátce po dvacáté hodině a ulicemi samotného centra města se budou nejdříve proplétat posádky s nejvyššími startovními čísly. Pořadatelé připravili polookruhovou rychlostní zkoušku, která měří celkem 4,08 km. Uspořádání takové rychlostní zkoušky je velmi obtížné, neboť kolem trasy pořadatelé namontují svodidla a přivezou vysoké zábrany.

Není bez zajímavosti, že seznamovací jízdy na městské rychlostní zkoušce proběhnou ve čtvrtečních nočních hodinách na uzavřené trati s vyloučením dopravy! Samotné seznamovací jízdy proběhnou pouze ve dvou dnech, ve středu a čtvrtek.

V sobotu a v neděli na posádky čekají dvě etapy soutěže. Proti minulým ročníkům snížili pořadatelé počet úseků, na nichž se pojede, z osmi na šest. Trasa soutěže je tradičně vedena po asfaltovém povrchu různé kvality. V první etapě posádky absolvují úseky Pindula, Slušovice, Troják, o den později pak Halenkovice, Kudlovice a Komárov.

"Letošní ročník kvůli naší kandidatuře do seriálu mistrovství světa budou hodnotit dva pozorovatelé FIA. Musíme jim ukázat, že soutěž je výborně připravena," uvedl Miloslav Regner, ředitel rally. V cíli se první posádka objeví v neděli 21. srpna opět před zlínskou radnicí krátce před šestnáctou hodinou. V letošním ročníku se neobjeví ve startovním poli vozy specifikace WRC a třídy A8, i když barumka je součástí Mezinárodního mistrovství České republiky.

Ředitelství rally bude premiérově umístěno přímo v sídle Zlínského kraje, v budově unikátního Baťova mrakodrapu. Kraj, stejně jako v předchozích ročnících, převzal nad soutěží záštitu a podpořil ji rovněž půl milionem korun. Podpora tak prestižní soutěže jako je Barum rally Zlín je pro nás významná, zejména v okamžiku, kdy se soutěž jede jako kandidátský podnik mistrovství světa, my jí chceme maximálně pomoci, aby v tomto testu uspěla,“ řekl hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

 

Barum rally má dlouholetou tradici a těší se velkému zájmu diváků, kterých se kolem trati každoročně schází kolem 200 tisíc. Barum rally Zlín je od roku 1983 součástí mistrovství Evropy jezdců a od roku 2002 patří mezi elitní podniky šampionátu starého kontinentu. Ve Zlíně a okolí se pojede šestá soutěž devítidílného seriálu mistrovství Evropy.

 

 

Ve Zlíně 19. května 2005                                                                                     Roman ORDELT

                                                                                                                                 tiskový mluvčí

                                                                                                                               Barum rally Zlín

 

 


 
 
Fotogalerie:   Drahanská rallye 2004 od Jirky Rohleny

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose