www.car.cz
 

Pohár okruhových nových octávií se opět vrací do Brna
     21.6.2005 23:15 - tisková zpráva


Pohárový speciál nové generace tentokrát vyzkouší Vratislav Kulhánek

 

Automobilová závodní událost roku, další svátek pro fanoušky okruhových bitev, takové a mnohé další formulace se objevují v souvislosti s víkendovým podnikem MATADOR Grand Tourismo Challenge 2005, který se od 24. do 26. června koná na Masarykově okruhu u Brna.

 

A stejně jako při českém podniku DTM před třemi týdny, se tentokrát partnerem  silných sportovních speciálů specifikace GT stanou české octavie při pokračování letošního ročníku Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu.

 

Startovní pole už má tentokrát dosáhnout dvou desítek. Oproti poslednímu podniku do něj přibyl i František Marhoul, kterého si fanoušci pamatují z motokár, z Národní formule do 1400 ccm a pak i z republikového okruhového šampionátu, kde jezdil s fabií. Pražský dealer škodovek Václav Brejla, jako šéf závodního týmu, rozšířil své impérium a založil  ještě jednu stáj s pořadovým číslem II, aby dal mladému nadějnému jezdci příležitost. „Fanda si zkusí dospělé závodění s dospělým autem. Já už dlouho závodit nebudu, blíží se mi čtyřicítka, tak si začínám hledat nástupce,“ řekl Brejla a připomněl, že v jeho barvách dnes jezdí Tomáš Řebíček, Ctirad Hájek, on sám a nyní pojede i Marhoul. V poháru je koneckonců běžnou praxí, že jeden soutěžící nasazuje víc vozů. Příkladem může být hlučínská ACA Autocentrála, za niž budou startovat opět Jan Dostál, František Došek a Jan Bohuslav.

 

Ve startovním poli bude sice tentokrát chybět finská hvězda poháru Jani Paasonen, který ve stejném termínu krotí Fabii WRC při Rallye Akropolis, ale jeho okruhovou octavii zahálka rozhodně nečeká. Za jejím volantem se totiž brněnskému publiku představí Vratislav Kulhánek, předseda dozorčí rady Škody Auto a.s., který se už v předchozích ročnících v poháru několikrát objevil a jehož veskrze kladný vztah k motorsportu je obecně známý.

 

Mladý Štefan Rosina tentokrát bude muset opět prokázat závodnickou univerzálnost. Za volantem silného AUDI bude reprezentovat Bohemia Racing Team v závodech okruhového šampionátu. S jeho pohárovou octavií tedy pojede Jan Kopecký, pro nějž půjde o vítané zpestření jezdeckého života, který tráví hlavně v rallye. „Samozřejmě se moc těším, protože to pohárové ježdění mezi dravci se mi líbí. A co se týče cupu, tak je to na okruzích opravdu to nejlepší.

 

Brno jsem navíc s novou octavií ještě nejel, takže mám motivaci,“ smál se pilot, který má na svém kontě mimo jiné i titul absolutního vítěze poháru z roku 2001 a v Brně bude jako týmový kolega sekundovat dosavadnímu vedoucímu jezdci průběžného pořadí Jiřímu Janákovi.

 

„Stejně jako DTM bude pro nás tenhle víkend znamenat o dost vyšší nároky na organizaci poháru,“ připomněl zástupce promotérské společnosti RING racing Luděk Diviš. „Ale připraveni jsme dobře a myslím, že by nás nic nemělo překvapit. Pečlivě přistupujeme pochopitelně ke každému podniku, ale v těchto případech, kdy naše závody diváci porovnávají s renomovanými zahraničními seriály, je ta zodpovědnost ještě vyšší. Znovu chceme ukázat, že octavie jsou skutečně důstojným partnerem velkého podniku a jednoznačně do jeho programu patří,“ dodal.

 

Víkendový program začíná opět už v pátek, kdy jezdci ve 12,10 vyrazí do volného a pak v 16,30 do měřeného tréninku. V sobotu ráno v 8,25 začíná finální kvalifikace nejrychlejších deseti pilotů z měřeného tréninku systémem Super Pole a odpoledne v 15,20 startuje první třináctikolový závod. Druhý závod na stejnou vzdálenost pak bude odstartován v neděli v 11 hodin a 35 minut.

(21.6. 2005)

 


 
 
Fotogalerie:   Brno DTM 4 -5.6 2005 , Octávia cup

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose