www.car.cz
 

Acropolis 2005: Roman Kresta skončil hned na RZ 1. Škoda
     24.6.2005 15:25 - tisková zpráva


RZ 1

Ještě před startem druhé rychlostní zkoušky se postarali o značný rozruch všichni piloti továrního týmu 555 Subaru WRT a Gigi Galli s vozem Mitsubishi Lancer WRC. Jejich speciály totiž po převážení neodpovídaly řádům FIA, a tak hrozilo, že budou všichni z Acropolis rally vyloučeni.

Nakonec se vše vyřešilo jen pokutami, které však byly značné. Solberg, Sarrazin a Atkinson budou muset do kasičky FIA přispět částkou 60.000,- Euro a Galliho to bude zřejmě stát 10.000,- Euro.

Velkou smůlu hned v úvodu měl Roman Kresta, který poškodil tyč řízení a musel ze soutěže odstoupit. Manfred Stohl vylomil kolo a ve stejném místě jako Kresta, má problémy také Antony Warmbold.

Skvěle zajel Toni Gardemeister, který se tak posunul na druhé místo průběžného pořadí. Na problémy si stěžoval Petter Solberg, který vletěl do příkopu a přišel o přední kufr. Harri Rovanperä měl zase prach v kokpitu vozu, který se tam prodral podél dveří.

RZ 3 : Schwarz i Tuohino out

Třetí rychlostní zkouška se stala pohromou pro jezdce továrního týmu Škoda Motorsport. Armin Schwarz musel ze soutěže odstoupit pro poruchu motoru a Janne Tuohino měl problémy se spojkou hned na startu a do cíle ještě nedorazil.

S největší pravděpodobností také skončí. V Acropolis rally tak pokračuje již jen Jani Paasonen, který je na jedenáctém místě průběžného pořadí. Vítězem rychlostní zkoušky se stal Mikko Hirvonen, který v soukromém Focusu WRC znovu podává fantastické výkony.

Do průběžného vedení se dostal Marcus Grönholm s vozem Peugeot 307 WRC. Toni Gardemeister jede zatím velmi dobře a drží se na průběžné třetí pozici. Také Carlos Sainz ukazuje, že ještě stále patří do absolutní špičky a je čtvrtý.

Sébastien Loeb nepatrně ztrácí svou nevýhodnou startovní pozicí a je šestý. Jen něco málo přes vteřinu na něj na sedmé příčce ztrácí Petter Solberg s Imprezou WRC, který se nechal před startem slyšet, že chce Acropolis rally vyhrát.

RZ4 - Hirvonen s Focusem WRC ve vedení

Dalšího skvělého času dosáhl ve čtvrtém testu Mikko Hirvonen s Focusem WRC, který se tak díky němu posunul do průběžného vedení. Jen dvě desetiny vteřiny na něj ztrácí Marcus Grönholm a dopředu se propracovali také Sébastien Loeb a Petter Solberg.

Prozatím je Acropolis rally velmi vyrovnaná a rozdíl mezi první a osmou pozicí je pouhých 32.5 vteřiny. Carlos Sainz si zatím drží výbornou třetí pozici.

Podle mnoha předních jezdců může o konečném výsledku rozhodnout až závěrečná etapa, která obsahuje téměř 35 kilometrovou rychlostní zkoušku Pyrgos.

Zatím se příliš nedaří Markko Märtinovi s Peugeotem 307 WRC, který zde byl v minulosti velmi silný. Je na poslední bodované pozici. České barvy již hájí pouze Jani Paasonen, kterému však patří až nelichotivá čtrnáctá pozice.

Velkým zklamáním je prozatím výkon Sarrazina a především Atkinsona s vozy Subaru Impreza WRC. Australanovi patří dokonce až devatenácté místo.

RZ 5 - Gardemeister si drží druhou pozici

Po pátém testu se zpět do vedení dostal Marcus Grönholm s vozem Peugeot 307 WRC, druhý je skvěle jedoucí Fin Toni Gardemeister a třetí Sébastien Loeb. Naopak další cenné vteřiny ztratil Petter Solberg, který společně s Loebem zametá trať.

Solberg navíc poškodil po nárazu do kamene podvozek svého vozu Subaru Impreza WRC a zřejmě bude mít na přejezdu k šestému testu hodně práce. Švédský pilot Daniel Carlsson měl problémy s řazením.

Mikko Hirvonen: „Je to všechno v pohodě. Nasadil jsem dobré tempo a neriskuji. Mám ale čistou trať, proto se mi jede tak dobře. Jsem si jistý, že ostatní přidají, ale pokusím se udělat maximum proto, aby se mi moc nevzdálili.“

Marcus Grönholm: „Měl jsem problémy s řazením. Jel jsem tedy zbytek testu s manuálním řazením. Na dlouhém testu jsem mohl jít do vedení, ale nebylo to možné.“

Carlos Sainz: „Pojedu stejně, jako doposud. Nyní pojedou všichni mnohem rychleji, protože trať bude již vyčištěná.“

Toni Gardemeister: „Měli jsme krizovku ve druhém testu. Navíc mi dvakrát zhasnul motor, tudíž jsem rád, že ještě jedu.“

Roman Kresta: „V levé a pravé zatáčce jsem najel na okraj a poškodil tyč řízení. Jel jsem prostě příliš rychle.“

 

RZ 6  - Prokop mezi juniory osmý

Šestou rychlostní zkoušku vyhrál Carlos Sainz, který se tak propracoval až na třetí místo, těsně za svého týmového kolega Sébastiena Loeba, který je druhý. Na prvním místě je Marcus Grönholm.

Značnou ztrátu díky poškozenému podvozku nabral Petter Solberg a figuruje až za první desítkou, těsně před jedinou zbylou Fabií WRC v Acropolis rally, kterou pilotuje Jani Paasonen. V šestém testu zastavili pro poruchu motoru Chris Atkinson a Stéphane Sarrazin poškodil podvozek.

Toni Gardemeister sice nabral mírnou ztrátu, ale stále se drží na vynikající čtvrté příčce. Martin Prokop se po páté rychlostní zkoušce drží mezi junioru na solidní osmé pozici. Na vedoucího Anderssona ztrácí přes čtyři minuty.

Daniel Sordó a Kris Meeke již v soutěži nepokračují. Oba poškodili podvozky svých Citroënů C2 Super 1600.

Hlasy po RZ 4:

Sébastien Loeb: „Hodně to klouže. Všude je hodně uvolněné hlíny. Jinak se to ale dá. Nyní už nebudu zametat trať, takže určitě přidám. Jsem rád, že jsme tolik neztratili.“

Petter Solberg: „Nejsem v pohodě. Po první RZ jsem si trochu přenastavil vůz a už je to lepší. Neztratili jsme mnoho času.“

Gigi Galli: „Neznám vůbec tratě, takže jsem možná brzdil až příliš moc. Není to dobré, spíše bych měl šlapat na plyn.“

Daniel Carlsson: „Docela to v některých místech klouže. Auto není nejlepší, ale snažím se. Při druhých průjezdech pojedu naplno.“

Zpracoval: RV FFK

 

sledujte další aktuální novinky na : http://www.fansforkresta.cz/


 
 
Fotogalerie:   Kopná 2005 - foto Jiří Dokulil

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose