www.car.cz
 

I ve vedru vyhrál brněnskou páteční kvalifikaci Janák
     25.6.2005 08:16 - tisková zpráva


Vražedné horko závodům nesvědčí

 

Ryze tropické počasí přivítalo v pátek v poledne jezdce na rozpálené trati brněnského Masarykova okruhu při prvním volném tréninku. Teploty se šplhaly ke třiceti stupňům Celsia a klima v kokpitech pohárových octavií bylo přímo vražedné. Vítězem kvalifikací se stal opět favorizovaný Janák před Janem Kopeckým a soutěžákem Jandíkem.

 

Startovní pole už čítá dvě desítky vozů. Na celkem čtyři auta se totiž nakonec rozrostl i park hlučínské ACA Autocentrály. K Janu Dostálovi, Janu Bohuslavovi a Františku Doškovi definitivně přibyl ještě Jiří Jupa. „Dohodli jsme se tento týden a já musím vyjádřit veliké poděkování mladoboleslavské automobilce, která nám se zařazením čtvrtého auta moc pomohla, stejně jako Vaškovi Brejlovi. Je logické, že továrna podporuje to, aby pohárový startovní rošt byl co nejplnější,“ řekl Eduard Skaba, severomoravský dealer škodovek a šéf ACA Autocentrály, jejíž barvy teď hájí dvě stáje pod pořadovými čísly I a II.

 

Volný a měřený trénink, které byly na pátečním programu, se  odehrávaly hlavně ve znamení hledání, jak přizpůsobit nastavení vozů vysokým teplotám a trati, která byla po trénincích speciálů ze šampionátu FIA GT v exponovaných zatáčkách poměrně silně nagumovaná. Bylo také jasné, že žhavý vzduch, který nasávaly motory, rozhodně nesvědčil jejich výkonu. Dosahované časy byly skoro o dvě sekundy horší, než stávající rekord brněnské trati, který od předchozího víkendu DTM drží Jan Dostál.

 

Vítěz kvalifikací Jiří Janák svým výkonem opět nepřekvapil. Bylo evidentní, že ve vítězném tažení se hned tak něčím zastavit nenechá. Druhé místo Jana Kopeckého bylo potvrzením důsledné přípravy vozů, při které se v Motorsportu Kopecký nepodceňuje ani jediný detail. Miroslav Jandík je na brněnské trati vlastně doma.

 

Bývalý rallyový mistr republiky ve skupině N se poměrně rychle vpravil do okruhové filozofie a třetím místem v kvalifikaci upozornil, že bude nutné s ním vážně počítat i vzhledem k šestému místu v průběžném bodování poháru. Čtvrtý čas zajel Bohuslav, pátý Dostál, šestý Jupa a sedmý Matějovský. Ten byl během dne pronásledován technickou smůlou, ale přesto se dokázal probojovat do první desítky jezdců, kteří v sobotu ráno pojedou Super Pole. Spolu s ním to budou ještě osmý Došek, devátý Brejla a desátý Gottwald.

 

V brněnských boxech se objevil také avizovaný Vratislav Kulhánek a v měřeném tréninku bylo na jeho čisté jízdě vidět, že  se hlavně chce důkladně seznámit s vozem a potěšit se z něj, že rozhodně nehodlá riskovat. Na opisech čistých časů se dalo poznat, že kolo od kola se postupně zrychloval a nejlepšího času dosáhl v jedenáctém kole z celkových dvanácti, která během kvalifikace odjezdil.

 

 „Kdepak, já ale žádnou mediální hvězdou nebudu,“ smál se v boxech při domluvě na sobotním rozhovoru. „Hvězdou  poháru nemůže být někdo, kdo bude jezdit poslední,“ dodal se smíchem. Na dvacátém místě ale přesto neskončil, to obsadil Tomáš Řebíček. Postupné seznamování s vozem absolvoval během pátku také mladý Marhoul, který obsadil šestnácté místo.

 

Sobotní kvalifikační finále, atraktivní Super Pole bude odstartován už ráno v 8,25. Existuje tedy naděje na dosažení  o něco lepších časů, než v pátek. Odpoledne v 15 hodin a 20 minut pak bude na programu brněnského MATADOR GT Challenge 2005 první závod Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu.

 

 

 

(24.6. 2005)


 
 
Fotogalerie:   Brno DTM 4 -5.6 2005 , Octávia cup

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose