www.car.cz
 

Poražení , či neporažení. Naši Válek a Vonka s medailemi - stříbrný a bronzový
     27.6.2005 18:41 - Pavel Jelínek


Jak známo, tuzemská média obvykle nijak zvlášť nepřejí motoristickému sportu. každý se o tom mohl přesvědčit i  při pohledu  do dnešních novin po  významném závodu  FIA GT, v podstatě závodu na  úrovni  MS.

Zatímco čtenář může  studovat obsáhlé elaboráty o většině  vesnických  fotbalových lig, gétéčka jako by se snad ani u nás nejela. Tedy   až na  čestné vyjímky v médiích, především regionálních....

Ale pak  je tu ještě třeba kvalita a zasvěcenost komentáře:

Takto dění v Brně  okomentoval jeden  ze sportovních  kolegů : "Brno Portugalsko - švýcarská posádka Lamy, Gardel s vozem Ferrari 550 Maranello vyhrála brněnský závod mezinárodního mistrovství FIA vozů Grand Tourismo. Ferrari tak jako první značka v letošním ročníku vyhrála více než jeden závod. Domácí jezdci se zařadili mezi poražené. 

  ....."

Jde mi zejména o  tučně zvýrazněné tvrzení, že  domácí jezdci se zařadili mezi poražené. Kolega patrně sledoval nějaký jiný závod !! Samozřejmě je pravdou, že prestižnější je  třída GT1, kde jezdí silnější a rychlejší vozy. Jenže i ve třídě  GT2 se sjela slušná konkurence a i v této třídě se závodí. Jen vozy nejsou až tak strašně nadupané a tedy i  předražené. A právě zde ve třídě GT2 NELZE tvrdit, že by naši  patřili mezi poražené.

Za vozem porsche týmu GruppeM Racing  s Liebem a Rockenfellem  totiž dojeli třetí, ale později po  diskvalifikaci  vozu ferrari dokonce jako  DRUZí, jezdci rakouského týmu Renauer Motosport také s porsche. A zde vedle  Kaufmanna odvedl velmi dobrou  práci ostravský  Petr Válek. Jel závěrečnou část závodu a dokázal se propracovat z páté na  třetí ( později tedy druhou) pozici !! A že by  stříbrná medaile ve světovém a  slušně obsazeném závodě měla   být  považována  za  nějakou potupnou porážku, jak je   uvedeno v článku ?? To snad ne......

Zkušený Wolfgang Kaufman, Manfréd Jurasz i český jezdec Petr Válek jsou nadšeni a  Válek  dokonce dostal slovo  na stanici Eurosport!

Skvělé třetí místo ve třídě GT2 pak vybojoval domácí tým Vonka Racing s osvědčenou posádkou Jan Vonka a Ital Mauro Casadei.  I Vonka byl v cíli spokojen a umístění z neděle patří k jeho  dosud zcela nejlepším!!

Takže to jen tak  pro přesnost, jak je  to  s poraženými  a neporaženými...... :-)))

 

Závod FIA GT - absolutně
1. Lamy, Gardel (Portug./Švýc./Ferrari 550 Maranello) 83 okruhů (průměrná rychlost 148,11 km/hod.), 2. Bertolini, Wendlinger (It./Rak./Maserati) -58,036, 3. Melo, Belloc (Braz./Fr./Ferrari 575 Maranello) -59,863, 4. Kumpen, Longin, Hezemans (Belg./Belg./Niz./Corvette) -1 kolo, 5. Schneider, Bartels (Něm./Maserati) -1 kolo, 6. Peter, Rusinov, Buncombe (Rak./Rus./Brit./Maserati) -1 kolo,

...12. Pirri, Šenkýř, Hooker (It./ČR/Brit./Saleen) -6 kol, 13. Kaufmann, Jurasz, Válek (Něm./Rak./ČR/Porsche 996 GT3) -6 kol, 14. Casadei, Vonka (It./ČR/Porsche 996 GT3) -7 kol.


 
 
Fotogalerie:   DTM Brno 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose