www.car.cz
 

FIA GT: Brno se Janu Vonkovi odměnilo třetím místem
     28.6.2005 22:44 - tisková zpráva


Neuvěřitelně napínavý byl pro nás 5. závod seriálu FIA GT, který se konal na domácí půdě v Brně. Cítili jsme velikou odpovědnost, chtěli jsme se tady ukázat v tom nejlepším světle. K naší malé nervozitě přispíval také fakt, že Brno je mezi jezdci velmi oblíbené, a tak se sjela velká konkurence.

Brněnský okruh je pro nás sice domácí půdou, ale letos jsme tu závod ještě nejeli a ani s testováním to nebylo valné. Takže jsme se cítili spíš jako že jedeme na kterýkoliv zahraniční okruh. 

    Páteční tréninky proběhly bez problémů. Jezdci jezdili vyrované časy a postupně si osvojovali správnou stopu. Po trénincích jsme ale bohužel zjistili, že životnost některých našich ráfků je u konce. Začaly totiž praskat a to je velice nebezpečné. Nezbývalo nic jiného než 1 celou sadu vyřadit.


    Páteční večer jsme si pak zpříjemnili malým pohoštěním, které jsme připravili pro organizáory, techniky a nejbližší zahraniční přátele. Opékalo se prase, pilo pivo, hrála příjemná živá hudba a všichni byli nadšení.

    V sobotu tradičně proběhly kvalifikace. Kvalifikační čas zajel Mauro a Honza se soustředil na zjištění problémů s chováním vozu. Bylo třeba nastavení doladit a to se nám podařilo.


    Oba dny bylo moc hezky, ale na neděli byl hlášen déšť. Doufali jsme, že bouřka v sobotu večer je právě ten hlášený déšť, ale zatažené nedělní ráno nás vyvedlo z omylu. V tu chvíli bylo velice důležité vymyslet správnou strategii. Warm Up jel Honza na polosuché trati. Cílem bylo zkontrolovat nastavení a funkčnost, na kterém jsme pracovali v sobotu večer.


    Start závodu byl oproti všem dosavadním závodům posunut z 11,15 hodin na 13. hodinu. Závod rozjížděl Mauro na suchých pneu a strategií bylo vydržet na trati co nejdéle, resp. do vypotřebení paliva. Ale po 3 hodině začalo poprchat a trať se stala kluzkou. Většina týmů již zajela do boxu pro mokré pneu, ale my jsme se rozhodli ještě chvíli vyčkat. Déšť výrazně zesílil a jízda na suchých pneu začínala být nebezpečná. Pit stop už nebylo možné dále odkládat. Honza dostal mokré pneu, plnou nádrž a vyrazil do mokrého závodu.

Déšť ustal asi po 20 minutách, ale trať byla stále mokrá. Vedl si velice dobře, z 8. místa se propracoval až na 5. Po hodině jeho jízdy byl plánován další pit stop. Mauro dostal opět pneu suché a vyrazil vstříc cíli. Předvedl svůj italský temperament a zkušenosti a v posledních 10 minutách se za dramatických okolností (lehký střet s jiným vozem) propracoval na 4. místo.

 Na této pozici projel cílem. V tu chvíli jsme výsledku byli moc rádi. Ještě nás pak ale čekalo překvapení v podobě diskvalifikace vozu Ferarri, které dojelo na druhém místě. Takže jsme se posunuli na místo 3.


    Celý tým předvedl výbornou práci a jistě nám pomohla i podpora fanoušků, sponzorů, přátel a členů Vonka Racing Klubu a jsme šťastní, že jsme se jim odvděčili takovým výsledkem.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   DTM v Brně 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose