www.car.cz
 

Na Chvojku se přilepila v Belgii velká smůla
     28.6.2005 23:05 - tisková zpráva


Druhý start v seriálu mistrovstvi Evropy absolvovala při belgické Ypres Westhoek rally (23. – 25. června) dvojice Czech National Team Milan Chvojka, Zuzana Chvojková na voze Mitsubishi Lancer EVO VIII MR. Na rozdíl od předešlé soutěže v Polsku vystřídala na horkém sedadle spolujezdce manželku Hanu tentokrát dcera Zuzana. Zatímco na šotolinových tratích v okolí Mazurských jezer Milan Chvojka dokončil soutěž ve druhé desítce, na asfaltových belgických cestách cílovou rampu neviděl.

Centrum rally bylo umístěno v nádherném historickém městečku Ieper. Není bez zajímavosti, že hlavním sportovním komisařem byl ing. Radovan Novák z České republiky, pozorovatele FIA Wulf Biebinger, který se ve stejné roli představí i při srpnové Barum rally Zlín. Soutěž startovala v pátečním odpoledni a na jezdce čekala porce celkem osmi rychlostních zkoušek.

Šestačtyřicetiletý jezdec z Olomouce zahájil soutěž ve velkém stylu a již po třetí rychlostní zkoušce se dostal do první desítky v absolutním pořadí. Před čtvrtým rychlostním testem figuroval na osmém místě a za svými zády nechal řadu zkušených borců jako jsou například vedoucí jezdec průběžného pořadí evropského šampionátu Renato Travaglia z Itálie, Leszek Kuzaj a Michal Solowow z Polska nebo Freddy Loix z Belgie.

Osudová chvíle pro Chvojku přišla na čtvrté rychlostní zkoušce zhruba pět set metrů před cílem. „Po rychlé pasáži následovala pravá zatáčka na vytahaném písku, na kterém se vůz přetočil. Stačil jsem ho ještě vyrovnat, ale za touto zatáčkou následovala levá, ve které byl naproti silný sloup elektrického vedení. Rozhodl jsem se, že je lepší skočit do pole, než riskovat značné poškození vozu o sloup. Při výletu mimo trať došlo k proražení dvou levých pneumatik, navíc byl poškozen i ráfek,“ uvedl Milan Chvojka.

Vůz byl nejvíce poškozen od drátů a sloupků z oplocení pozemků, které musel Chvojka překonat, aby se dostal zpět na trať. Po rychlostní zkoušce vyměnil jedno kolo, které měl k dispozici a snažil se dostat po ráfku do servisní zóny. Jeho snaha však skončila neúspěchem. Kdyby měl náhradní kolo navíc, soutěž by určitě dokončil. Při  výletu mimo trať ztratil pouhých dvacet sekund. 

„Odstoupení mne mrzí, neboť za určité konstelace hvězd jsem mohl skončit hodně vysoko v celkových výsledcích. Velmi podstatným zjištěním, je fakt, že vůz je konkurenceschopný a může směle bojovat s ostatními. Po celou rally se mně jelo dobře. Jel jsem v klidu a byl jsem mile překvapen dosaženými časy. Největším soupeřem bylo až nesnesitelné horko,“ upřesnil Chvojka.

 Vítězem 41. Ypres Westhoek rally se stala domácí posádka Kris Princen, Dany Colebunders na voze Renault Clio S1600, na druhé příčce skončil Nizozemec Peter Bijvelds na mitsubishi, třetí byl další Belgičan Bernd Casier na peugeotu. První letošní body získal za šesté místo úřadující evropský šampion Simon Jean-Joseph na renaltu. Belgická soutěž byla pohřebištěm favoritů, závod nedokončili Italové Renato Travaglia, Giandomenico Basso, Poláci Leszek Kuzaj, Michal Solowow, Michal Kosciuszko a další. 

Seriál mistrovství Evropy pokračuje čtvrtým dílem, kterým bude Rally Bulgaria s centrem v Borovci (15. – 17. července). „Náš hlavní mechanik Olda Šulák má před sebou  těžký úkol, a to zamontovat zpět do vozu klimatizaci, která by se zapínala samozřejmě jen na přejezdy,“ uzavřel olomoucký jezdec.

Chvojka Motorsport


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose