www.car.cz
 

Oficiálně: Reakce ředitelství RB na zprávy médií k havárii Norů
     7.7.2005 23:38 - tisková zpráva


I přes rozsáhlá bezpečnostní opatření a veškerou snahu pořadatelů RALLY BOHEMIA 2005 došlo ve včerejších odpoledních hodinách během první etapy soutěže k politováníhodné události, o které širokou veřejnost informovala česká i zahraniční média. Na rychlostní zkoušce číslo 7 havarovala kvůli technické poruše na voze posádka se startovním číslem 51. Při nehodě byli zraněni 3 diváci, z toho jeden z nich utrpěl velmi těžká zranění.

Honbou za senzací a snahu o zviditelnění sebe sama prostřednictvím neštěstí druhého připomínají některé informace domácích médií. Snad nejméně profesionálně vystupuje on-line magazín deníku Právo, který přinesl zprávu nazvanou Při Rallye Bohemia posádka smetla tři diváky, jejíž autorem je Barbora Silná.

Při všeobecně známé moci médií ovlivňovat úsudek a názor obrovského množství obyvatelstva je zarážející, že právě tato autorka, která na základě svých neúplných a povrchních vědomostí má utvářet pohled na automobilové soutěže v podvědomí druhých. Svým výrokem v úvodníku zmiňuje, že …je za ochrannou bezpečnostní páskou smetla posádka…, jasně odhaluje svoji nevzdělanost v tomto oboru, který tak horlivě komentuje.

Její výrok je natolik nebezpečný, že ve věci neznalých lidech může vyvolat dojem, že bezpečnostní páska snad doopravdy dokáže zastavit rozjetý soutěžní automobil a že prostor za ní je zcela bezpečný. Jak jinak si lze toto tvrzení vysvětlit?!

Jakkoli je celý incident pro všechny zainteresované strany velice smutný a frustrující, ohrazují se pořadatelé RALLY BOHEMIA proti neserióznosti a nepřesnosti tohoto i dalších tvrzení. Z následujících řádků zmíněné zprávy je nutné vyzdvihnout fakt, že k ošetření poškozených došlo během několika málo minut, a to bez ohledu na to, kým bylo zajištěno i prostřednictvím koho.

Autorka ovšem dává prostor ke spekulacím, že sanitní vozy pořadatele k místu nehody vyjely z Jičína. „Je to naprostý nesmysl! Sanitní vozy, které nám zabezpečují soutěž jsou z Jičína, ale nacházejí se v místě soutěže na startu, v cíli i uprostřed rychlostních zkoušek. U tragédie byla nejrychleji liberecká sanitka, která ovšem nepatřila mezi oficiální pořadatelská vozidla.

Chci ještě dodat, že na daný úsek RZ by podle předpisů pro bezpečnost postačila dvě sanitní vozidla. Tento úsek jsme obsadili třemi. Je pravděpodobné, že sanita, která jede nejkratší cestou k inkriminovanému místu, zde bude rychleji, než poučená posádka sanity, která musí navíc dodržet přísná pravidla pohybu po rychlostní zkoušce. Ta je navíc značně členitá a s větším převýšením.

Redaktorka Silná svojí nepřesnou formulací mých slov nejen že zpochybnila fundovanost mimolibereckých zdravotníků, ale umožnila vyjádřit se neúspěšnému uchazeči ve výběrovém řízení ohledně zdravotního zabezpečení RALLY BOHEMIA 2005,“ sdělil ředitel soutěže Zdeněk Běla.


Sanitní vozy jsou na rychlostních zkouškách umístěny v souvislosti s délkou erzet a v souladu s bezpečnostním plánem, který koresponduje s mezinárodními předpisy a který schvaluje mimo jiné i pozorovatel Mezinárodní automobilové federace. Sanitka organizátorů dorazila na místo neštěstí přibližně po 15ti minutách, a to i přesto, že nejela v normálním provozu, ale na uzavřené rychlostní zkoušce.

Všichni, kdož znají charakter rychlostních zkoušek RALLY BOHEMIA vědí, v jak náročném terénu a po jak klikatých komunikacích musel sanitní vůz jet. V souladu s řády a za daných okolností nebylo možné, aby záchranka mohla přijet dříve.

Toto vše pisatelka výše uvedené zprávy opomněla zmínit. Na co ovšem ve snaze o senzaci nezapomněla, byla havárie nejmenované posádky z před sedmi let, která se odehrála nedaleko včerejší havárie. V době, kdy každý víkend Policie ČR vykazuje vysoká čísla nehod a usmrcených osob na silnicích i dálnicích, je v tomto smyslu snaha o sledovanost on-line magazínu deníku Právo přinejmenším nešťastná až nedůstojná.

Pořadatelé RALLY BOHEMIA vyjadřují hlubokou lítost a smutek nad neštěstím, které se přihodilo ve včerejších odpoledních hodinách. Vyjadřují přesvědčení, že se zranění neukáží jako velice závažná a že všichni postižení budou brzy v pořádku. Organizátoři také děkují za morální podporu, které se jim i zraněným divákům dostalo.

Pořadatelé apelují na všechna média, aby v rámci objektivního zpravodajství a bezpečnosti při sledování automobilových soutěží nabádala diváky k ukázněnosti a respektování pořadatelů.

Ředitelství a tiskové středisko Rally Bohemia
(3.července  2005)


 
 
Fotogalerie:   Rally Bohemia od Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose