www.car.cz
 

Bohemka: Policie dál šetří nehodu a hledá další záběry a fotografie.
     9.7.2005 11:42 - Pavel Jelínek


Policie nadále zkoumá, zda v případě víkendové nehody  při Rallye Bohemia nepochybili pořadatelé. Obviněn ale zatím údajně  nikdo nebyl a stále probíhá vyšetřování a výslechy svědků i postižených.

Policie by navíc ráda od diváků získala co nejvíce dokumentů z vlastní nehody - samozřejmě nejlépe nejen z vlastní havárie, ale i takových ,. které by dokumentovaly, jak  diváci stále v zatáčce a v zakázaných zónách již v dřívějších  průjezdech....

Proto Policie žádá účastníky, kteří v zatáčce filmovali či fotografovali, zda by své záznamy laskavě poskytli pro vyšetřování. Policii je možné v této záležitosti  kontaktovat na čísle 158.

Podle ředitele Rally Bohemia Zdeňka Běly si lidé mohou za zranění sami. Místo bylo dostatečně označené páskou.  Ostatně  z důvodu problémů s diváky byla zrušena hned  první sobotní erzeta. Každý, kdo  na  rallye někdy byl, jistě dobře ví, jaká je domluva s dementním fanouškem, který se pořadateli z nebezpečného   úseku prostě vyhnat nenechá, případně se vzápětí po chvíli opět vrátí.

Na druhou stranu zde  zůstává i problém výběru těchto nebezpečných  míst. Někdy jsou  diváci vykazováni ze zcela  bezpečných míst, které kdosi  označil za nebezpečná - ale ve skutečnosti zde k havárii  ani nemůže  dojít. Přesněji k ohrožení  diváků..... (například uvnitř zatáčky na kopečku nad silnicí....) Divák je potom znechucen z neustálého vyhánění a nereaguje ani tam, kde je  bezpečnostní opatření zcela na místě !!!!

A pak je tu ještě další známý fakt: pořadatelé jsou nejiniciativnější před průjezdem  špičky a  na začátku startovního pole. Potom se diváci k trati   dostávají již poněkud snadněji. I když právě   na chvostu   jedou převážně méně  zkušené posádky  s méně kvalitními závodními  vozy. Které jsou tedy podstatně nebezpečnější !!!

Což může být i  případ z letošní Bohemie.

Není mi osobně zcela jasné, co   Policie  pořád  řeší. Diváci zcela nepochybně stáli v zakázané   zóně, kde neměli  co dělat. Zcela živě  si i dokážu  představit, kam pořadatele několikrát poslali, když za nimi přišel, že tam nemají stát.

A pokud vím, tento  úsek je celkem tradiční a Norové nebyli  zdaleka jediná posádka, která zde měla problémy. Mimochodem, v prvním průjezdu  zde zaváhal i třeba pozdější  vítěz Jan Kopecký. Ale Norové do zatáčky  přilétli plnou  rychlostí  a zřejmě ani nebrzdili - a v tom je problém !!! Pak již  šlo všechno ráz na  ráz a diváci  v zakázané   zóně neměli vůbec  šanci....

"Ten jejich přílet taky napovídá variantě, že  jezdec nevěděl kde je a ten jeho průlet nemohl skončit jinak. Tam, kde ostatní rvou auto do té kosy, on naprosto nebrzdil........." potvrdil nám jeden ze svědků nehody, kolega  fotograf Tonda Malý, jehož  fotky i z nehody můžete vidět v naší  galerii (zde)

 

Oficiální stanovisko ředitelství RB k nehodě zde


 
 
Fotogalerie:   Rally Bohemia od Tondy a Pavla Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose