www.car.cz
 

ME moto v Mostě - Motocyklistický svátek se vším všudy
     10.7.2005 23:40 - tisková zpráva


 

Nejlepším z Čechů byl Patrik Vostárek

 

Doprastav Open - Motocyklistický svátek se vším všudy

 

Hrozby  meteorologů se nevyplnily. Český podnik motocyklového Mistrovství Evropy pod názvem Doprastav Open se  nakonec konal  za slunečného počasí a hlavní nedělní závody čtyř mistrovských kubatur se tedy jely na suché trati mosteckého Autodromu Duhové Energie. Z domácích jezdců dosáhl největšího úspěchu Patrik Vostárek, který v evropské konkurenci vybojoval stříbro ve stopětadvacítkách.

 

Vody si ovšem účastníci Doprastav Open užili do sytosti během pátečních volných tréninků.  Vytrvale pršelo téměř celý den a jízdy byly často přerušovány výjezdem odtahových vozidel, která musela odvážet pomuchlané motocykly ze záchytných zón. Nepříjemně se voda vymstila domácímu favoritovi nejslabší mistrovské kubatury Igoru Kalábovi, který si při pátečním pádu nepříjemně pochroumal ruku.

 

Sobotní kvalifikace už se jely na suchu a ve stopětadvacítkách dominoval Švýcar Aegerter na Hondě před Italem Boscoscurem a Němcem Hommelem na strojích téže značky. Z našich byl čtvrtý Vostárek a až sedmý Kaláb, který v průběžném bodování šampionátu držel druhé místo.

 

Ve  třídě do 250 ccm v sobotu podle očekávání nejlépe dopadl španělský jezdec Alvaro Molina, který svou třídu průběžně vede. Druhý čas zajel Nizozemec Smees a třetí Rakušan Polzer, všichni na Apriliích.

 

Mezi silnými Supersporty byla v kvalifikacích nejlepší trojice Italů Tarizzo, Boccolini a Aldrovandi. V Mostě se jel také UEM pohár kategorie Superstock a v něm podle očekávání najel nejlepší kvalifikační čas Slovinec Luka Nedog. Druhý byl Ital Manna a třetí další domácí jezdec Jakub Glasser.

 

Za zmínku ještě stojí pohár Supermono Open, který byl zařazen do závodů Přeboru ČR. V něm se na trať vydal v kvalifikačních jízdách bojovat úctyhodný počet 45 jezdců skutečně z celé Evropy!

 

Závodní program slunečné neděle začínal právě kategorií Supermono. Z Pole  Position do závodu vyrážel vítěz kvalifikace, německý jezdec Benny Jerzenbeck na stroji Pami GRC. Naprosto bravurní a vyrovnanou jízdou si po deseti kolech dojel pro vítěztví před Britem Edwardsem na stroji Yamaha a dalším německým jezdcem Nico Kehrerem na MZ. Závod nejslabší kubatury evropského šampionátu se jel na 17 kol.

 

Kaláb velice dobře odstartoval a postupoval dopředu. Z sedmé pozice na startu byl brzy šestý, pak čtvrtý a ve třetím kole už jel na druhé pozici. Tu si udržel až do dvanáctého okruhu, ale pak musel ze závodu odstoupit kvůli technickým problémům se svíčkou. Na první příčce se usadil německý jezdec Froehlich a za nimi se drželi Rakušan Eitzinger a Němec Hommel. Čtvrtou pozici si držel Patrik Vostárek. V posledním kole závodu dokázal pokořit dva jezdce před sebou a do cíle dorazil jako druhý. Třetí v cíli byl nakonec Eitzinger.

 

V kategorii UEM Superstock 600 cup se pořadí na prvních třech místech z kvalifikace nezměnilo ani po 21 kolech ostrého závodu.  Zvítězil opět Slovinec Luka Nedog, druhý byl Ital Manna a třetí domácí jezdec Jakub Glasser. Dodejme, že čtvrtou pozici obsadil další Čech Tomáš Holubec.

 

Dvěstěpadesátkám i po startu  nadále kraloval Alvaro Molina. Závod byl ale kvůli hromadnému karambolu pěti jezdců v Carecově šikaně zastaven a startovalo se nanovo. Tentokrát se vše obešlo bez problémů, ale na čele startovního pole se objevil Nizozemec Lakerveld a Molina jezdil druhý. Na jeho pozici se po několika dalších okruzích dostal další Nizozemec Smees a fenomenální španělský jezdec byl až třetí. V tomto pořadí pak také jezdci čtvrtlitrů nakonec dorazili do cíle.

 

Poslední kategorií evropského šampionátu byly Supersporty a v nich dojel jako vítěz italský jezdec Boccolini, který až v závěru závodu připravil o zlato dosud vedoucího krajana Aldrovandiho. Třetí skončil Chorvat Valjan a čtvrtý náš Václav Bittman.

 

V závěru nedělního motocyklistického svátku se jely ještě dvě jízdy Přeboru České republiky. Ve volné třídě od 250 do 600 ccm, jejíž start byl poznamenán krátkou přeháňkou, zvítězil německý závodník Grosser před Slovákem Ružou a naším Michalem Salačem. V bohatě obsazené třídě nad 600 ccm pak vítězství vybojoval Petr Čermák před Markem Káňou a Viktorem Nossem.

 

Ani závěrečný závod se ovšem neobešel bez komplikací, když hned po startu v šikaně došlo k hromadné kolizi šesti jezdců. Po restartu se však už celý závod  odehrál bez jakýchkoli incidentů. Další velkou motocyklovou akcí na mostecké trati bude Czech Coal Adrenalin Bike Weekend v termínu od 29. do 31. července. (10.7. 2005)

 

 Dušan Matouš

                                                                     http://www.autodrom-most.cz


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose