www.car.cz
 

Smolná havárie Štefana Rosiny na Pezinské Babě
     26.7.2005 08:03 - tisková zpráva


Havárie na Pezinské Babě - závodnická smůla.

 

Štefan Rosina ml. v rámci Slovakia MATADOR 2005 dosáhl při podniku ME závodů do vrchu Pezinská Baba výborného tréninkového času mezi „plechovými“ vozy. V závodě však měl smůlu, když hned v první jízdě havaroval.

 

Už sobotní tréninkové jízdy naznačovaly, že Štefan v Barvách Bohemia Racing Teamu bude patřit na samou špičku. Když dosáhl nejlepšího času 2:25,02, což znamenalo nejen prvenství ve třídě cestovních vozů do 2000 ccm, ale dokonce lepší čas, než jakého dosáhli někteří jezdci se silnějšími vozy, bylo jasné, že vítězství je na dosah.

 

Nové devatenáctipalcové pláště MATADOR se jednoznačně osvědčily a ověřili jsme si, že bez problémů dokážeme držet krok s konkurencí, i když vrchařské zkoušky jsou od okruhového ježdění svým charakterem přeci jen odlišné. Získal jsem navíc pocit, že v závodě bych se mohl s časem dostat ještě níž, možná i o jednu o dvě sekundy,“ prohlásil Štefan. 

 

V nedělní první jízdě však pilot v jednom z exponovaných úseků pětikilometrové trati bohužel havaroval. „Důvod byl v technice. Zdálo se mi, jakoby se v zatáčce vyzula přední pneumatika. Auto ve vysoké rychlosti přestalo reagovat na pokyny volantem a nezatočilo, takže jsem skončil ve svodidlech. Byla to samozřejmě veliká rána, ale kromě nalomeného palce se mi naštěstí nic nestalo. Nastoupil jsem pak ještě i do druhé jízdy s náhradním vozem, s AUDI A4 ST s pohonem všech čtyř kol. Ale to už byla jen taková ověřovací zkouška, protože do klasifikace jsem zasáhnout nemohl,“ líčil jezdec.

 

V týmovém ležení se pak dlouze řešil důvod nešťastné havárie. „Tu gumu z nabouraného auta jsme nasadili na jiný ráfek, nahustili jsme ji a ona v pohodě držela tlak. Myslím si tedy, že problém byl v ráfku, anebo ve ventilku. Je to smůla, říká se, že to je prostě motorsport. Na Babě mimochodem tentokrát havarovalo několik desítek jezdců. Škoda, že jsem byl mezi nimi,“ litoval Štefan.

 

Mladý slovenský pilot se v současnosti začíná připravovat na další podniky okruhového šampionátu České a Slovenské republiky. V polovině srpna pojede v Mostě další závod Divize 4 v rámci RWE Transgas Sports Car Challenge 2005 a o týden později jej čekají Piešťany při závodě slovenského mistrovství.

 

 „Právě tam podle všeho opět nasadíme nové devatenáctipalcové pláště MATADOR. Jejich vývoj pokračuje a jsem přesvědčen, že vše je na velice dobré cestě,“ uzavřel Štefan.

 

 

(25.7. 2005)


 
 
Fotogalerie:   Ennstal Classic 2005 od Tondy a Pavla Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose