www.car.cz
 

Terénem s logem Aralu na kapotě - Miroslav Říš a jeho Jeep
     5.8.2005 10:21 - tisková zpráva


Miroslavu Říšovi se splnil klukovský sen. Miluje, když svůj obrovský offroad v rychlosti zaboří do vypuštěného rybníku, motor řve a od kol srčí vodotrysk bláta. Lidé nespouští z vozu jednoho z nejlepších závodníků oči. Tleskají mistrovi republiky v cross country rallye, kterého léta sponzoruje Aral.

 

Praha, 4. srpna 2005 - Cross country rallye je jedna z nejrychleji se rozvíjejících motoristických disciplín. V tuzemsku má své mistrovství, na kterém se účastní i posádky terénních vozů z Evropy. Často má seriál šampionátu nad 800 kilometrů. Proto se stává, že se závody konají i v zahraničí. Prestiži cross country rallye přispívá účast jezdců, kteří sbírají zkušenosti na slavné rallye Dakar.

 

 Klasická rallye má stále nějaká nová omezení. To dává terénním autům na nezpevněných tratích prostor k rozvoji, není divu, že o tento druh sportu stoupá zájem,“ míní Miroslav Říš, který v cross country rallye patří mezi ty nejlepší.

 

Silné auto s pohonem všech čtyř kol nestačí. Nenajde se nováček, který by se zkušenostem, odhadu, odvaze, rozvážnosti a pevným rukám dvaačtyřicetiletého Miroslava Říše nechtěl vyrovnat. Sympatický chlapík zasvětil motorům terénních aut svůj život. V malé vesnici Kudlovice u Uherského Hradiště provozuje dokonce svůj servis, který se specializuje na „teréňáky“ amerických značek.

 

Se závoděním jsem začal někdy před osmi lety úplnou náhodou,“ vzpomíná Říš a hledí do garáže na svůj bílý Jeep Cherokee s logem Aralu na víku od „nadupaného“ motoru. Jeho parťákem je Milan Kubina, jezdí spolu ve skupině T, kam patří vozy se sériovými podvozky, převodovkami a karoseriemi s minimálními úpravami. Vozy ze skupiny T mají navrch v podstatě jen bezpečnostní prvky a navigaci.

 

Terénní vozy, jejichž motory jsou při závodech nadmíru namáhány, je nezbytné pravidelně udržovat a nechat správně promazávat. Oleje od Aralu jsou pro „silnou americkou čtyřkolku“ jasnou volbou. „Na oleje od Aralu si nemůžu stěžovat. Používám je pro auta už řadu let. I finanční podpora od Aralu je u našich závodů nepostradatelná,“ chválí sponzorství Miroslav Říš, který Mistrovství České republiky v cross country rallye vyhrál v roce 2003 právě v barvách Aral Offroad teamu. O rok později titul obhájil opět.

 

Navigační schopnosti spolujezdce jsou v cross country rallye nepostradatelné. „Bylo by sobecké nezmínit se o spolujezdci. Jezdíme na neznámé trati podle itineráře od pořadatele. S tratí se seznamujeme až při prvním průjezdu. O adrenalinové zážitky z jízdy opravdu nemáme nouzi,“ zdůrazňuje Říš. Se spolujezdcem Milanem Kalinou vyhrál obě mistrovství republiky, i řadu dalších pohárů.

 

A kde mohou diváci zběsilou jízdu bílého Jeepu Cherokee s modrým logem Aralu na kapotě opět obdivovat? „Čekají nás Zlaté Moravce, pak rychlý závod Donau Baja od Hurbanova po Bratislavu, posléze cross country rallye ve Vsetíně a v letošním roce ještě den na Valašsku s nočním přejezdem na Malou Fatru a cílem v Janošíkově Terchové,“ dodává Miroslav Říš, pro kterého je lesní cesta bezproblémovou silnicí první třídy.


 
 
Fotogalerie:   Rally Agropa Pačejov 2005, foto Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose