www.car.cz
 

Startovní listina blížící se barumky plná hvězd
     12.8.2005 21:32 - tisková zpráva


Neuvěřitelných 12 prioritních jezdců FIA se přihlásilo do letošní Barum rally Zlín, která se jede jako kandidátský závod mistrovství světa, šestý závod mistrovství Evropy a zároveň sedmý díl domácího šampionátu GLOBAL ASSISTANCE Mezinárodní mistrovství České republiky. Už jenom tato samotná statistika stačí k hodnocení barumky jako letos nejlépe obsazenému závodu v seriálu evropského šampionátu, totéž samozřejmě platí i o historii zlínské soutěže.

 

S jedničkou na dveřích vyrazí ze startovní rampy obhájce loňského evropského zlata a také vítěz Barum rally Zlín 2004 pětatřicetiletý Francouz Simon Jean-Joseph (Renault Clio S1600). Ve Zlíně chce uspět, protože v letošním seriálu se mu zatím příliš nedaří a soupeři mu ujíždějí. Má na co navazovat, na jeho loňský famózní výkon, kdy při průjezdu Trojákem nadělil zbytku pole téměř čtyřicet sekund, se bude určitě ještě dlouho vzpomínat. Nejlépe na tom je v tabulce mistrovství Evropy Ital Renato Travaglia (Renault Clio S1600).

 

Také ten okusil na zlínské soutěži chuť vítězství, když zde triumfoval v roce 2002 s vozem Peugeot 206 WRC. Ten rok se stal i evropským šampiónem, což by si letos určitě rád zopakoval. Ke svému cíli vykročil opravdu rázně. Na rozdíl od svého francouzského rivala se již dvakrát radoval z plného přídělu bodů, na úvodní domácí soutěži Mille Miglia a také v zatím posledním měření sil na portugalském ostrově Madeira.

 

Trojici největších favoritů doplňuje další Ital, Giandomenico Basso (Fiat Punto S1600). Ten zatím ještě na mezinárodním poli zazářit nestačil, neboť se dosud soustředil pouze na domácí šampionát. Loni zvítězil na Mille Miglii, letos je zatím velkým smolařem. Na domácí soutěži i na Madeiře sahal jednatřicetiletý jezdec po vítězství, ale defekt, respektive porucha motoru znamenaly změnu plánů. Svůj jediný desetibodový příděl si tedy odvezl z bulharského Borovce z Rally Bulgaria.

 

Další čtyři místa startovní listiny jsou obsazena produkčními vozy. V loňském roce se jim dávala největší šance na vítězství. Jean-Joseph ovšem dokázal, že i na rychlejších tratích Barum rally Zlín lze uspět se „superšestnáctkou“. O odvetu se pokusí především mistři dvou středoevropských zemí. Čech Jan Kopecký (Mitsubishi Lancer EVO VII) a Polák Leszek Kuzaj (Subaru Impreza STi). Oba se již střetli na Rajdu Polském, pro oba ovšem skončila tato soutěž odstoupením.

 

I zkušený „Evropan“ Kuzaj byl letos úspěšný pouze v Bulharsku, na ostatních rallye nespatřil cíl, nebo se jich ani neúčastnil. Nelichotivou bilanci má i z Barum rally Zlín, kde zatím také nedokázal nikdy dojet až do cíle. To Jan Kopecký loni zářil za volantem fabie WRC a i letos už má za sebou několik pěkných výkonů v sériovém lanceru (úvodní podniky českého šampionátu byly v jeho režii).

 

Domácí matador Václav Arazim (Mitsubishi Lancer EVO VIII) letos sbírá body především za spolehlivost, ač na většině soutěží na mladíky nestačí. I tentokrát lze předpokládat, že rychlejší budou oba slovenští talenti Jozef Béreš (Subaru Impreza STi) a Tibor Cserhalmi (Mitsubishi Lancer EVO VIII). Na ostří nože bojují ve slovenském šampionátu, kde má zatím navrch Béreš. Také na české půdě již zkřížili zbraně a i tady je na tom lépe Béreš, který se navíc může pochlubit předčasným získáním Evropského poháru východ.

 

 Mezi „pévéčka“ se ve startovní listině vklínil Josef Peták (Renault Clio S1600). Po prvních opatrných krůčcích se s novým vozem již sžil a předvádí zajímavé výkony. To, že je v posledních závodech rychlejší než loni s třistašestkou, dává tušit, že bude žhavým kandidátem na čelní příčky. Ital Marco Cavigioli je stálicí Barum rally Zlín, letos vsadil na Subaru Impreza STi.

 

 Miroslav Jandík (Mitsubishi Lancer EVO VII) by určitě chtěl zavzpomínat na loňský úspěch, letošní sezóna mu zatím přinesla více škody než bodů a i plány na absolvování mistrovství Evropy vzaly za své. Polák Michal Solowow už dokázal, že se postupně zrychluje, k čemuž mu napomáhá i dostatečné materiální zázemí. Jeho minulý start skončil havárií, bylo to ovšem v boji o druhé místo, což svědčí o tom, že i letos se s ním musí počítat.

 

Zajímavý přestup kvůli bodům do MMČR podstoupí Václav Pech a Emil Triner. Oba pojedou s mitsubishi (osmá resp. sedmá evoluce) a oba se pokusí co nejrychleji sžít s novými vozy a být konkurenceschopní mezi ostřílenými jezdci. Z domácí špičky kategorie produkčních vozů nesmíme zapomínat na vítěze Rally Bohemia Vojtěcha Štajfa (Subaru Impreza STi), triumf na SHERON Valašské Rally zase ukořistil Karel Trojan (Mitsubishi Lancer EVO VII), novice „pévéček“ Milana Chvojku (EVO VIII), který letos zkouší první krůčky v mistrovství Evropy a také domácího Miroslava Caise (EVO VII).

 

Zajímavé srovnání se zahraniční konkurencí podstoupí naši „junioři“ Pavel Valoušek a Martin Prokop (oba Suzuki Ignis S1600), kteří se budou měřit nejen se zkušenými matadory z čela startovní listiny, ale i s mladým Polákem Michalem Kosciuszkem (rovněž ignis) a holandským multišampionem formule 2 Janem de Winkelem. Ten byl stále spojován s krásnými vozy Volkswagen Golf Kit Car, teď ovšem přesedlal na Renault Clio S1600 a vyrazil do Evropy. Nutno říci, že se mu nevede zle, i když bude na Barum rally Zlín nováčkem, nemusel by jeho výsledek být špatný.

 

 

 

 

Ve Zlíně 9. srpna 2005                                                                                             Viktor Hausknotz  

                                                                                                                                     tiskové středisko

                                                                                                                                    Barum rally Zlín 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                      


 
 
Fotogalerie:   Rally Ecce Homo 2005, foto Jiří Dokulil

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose