www.car.cz
 

Tříhodinovka v Mostě skončila fantastickým vítězstvím Šenkýře s Dolákem na BMW
     16.8.2005 10:31 - tisková zpráva


Tříhodinový závod Mistrovství ČR v Mostě skončil fantastickým vítězstvím vozu BMW M3 GTR Matador Pneusport Teamu.

Fantastickým vítězstvím BMW M3 GTR Matador Hectorra Teamu skončil tříhodinový závod Mezinárodního mistrovství ČR v závodech automobilů na okruzích na Autodromu v Mostě. Jezdci Robert Šenkýř a Michal Dolák dovezli vůz BMW M3 GTR hned při svém prvním letošním startu ve vytrvalostním závodě k absolutnímu triumfu. Na druhém, třetím a čtvrtém místě skončili vozy Porsche 996 RSR, pátý skončil Mercedes Benz DTM týmu A.Charouze.

O šancích Matador Pneusport Teamu hodně napověděli již čtvrteční testy a páteční měřené tréninky, v nichž BMW M3 GTR dosáhl třetího času a postavení v druhé řadě na startovním roštu.

 Michal Dolák odstartoval do sobotní tříhodinovky s velkým přehledem, pohlídal si suverénně třetí příčku a kroužil za Lackem na Mercedesu Benz DTM  a slovenským jezdcem Horňákem na Porsche 996 RSR rakouského týmu Renauer.  Přibližně po hodině závodu zajel do boxu Lacko a kromě očekávané rutinní výměny jezdců a tankování odstavil svůj Mercedes s poruchou brzdového systému. Oprava trvala přes patnáct minut a bylo jasné, že Mercedes Charouzova týmu tentokrát své jezdce na stupně vítězů nedoveze. Do čela se tedy dostal Horňák na Porsche, po kontaktu s vozem předjížděným o jeden okruh však poškodil zavěšení zadního kola svého Porsche a také on musel na malou opravu do boxu.

BMW M3 GTR Matador Pneusport Teamu přijelo do boxu přesně podle plánu, náskok na druhé Porsche v tu chvíli činil přes jeden a půl minuty.  Tankování i střídání jezdců proběhlo podle pečlivě natrénovaných zvyklostí, při poslední operaci – výměně pneumatik, však došlo k závadě na pneumatickém systému utahovacích pistolí. Mechanici zareagovali rychle, ale ruční utahování kol pomocí momentového klíče znamenalo téměř dvouminutovou ztrátu.

Robert Šenkýř se do závodu vrátil na druhém místě za Porsche 996 RSR německého jezdce Schunka, který mezitím vystřídal Horňáka a kolo po kole stahoval Schunkův náskok. Přibližně hodinu před koncem závodu Němce dojel a předjel a pravidelným tempem a s téměř minutovým náskokem mířil k premiérovému vítězství. Radost týmu po  protnutí cílové pásky byla obrovská, vítězství bylo i přes potíže při zastávce v boxech suverénní.

Robert Šenkýř k závodu dodal: „Je to jako z nejlepšího snu, v prvních dvou letošních vytrvalostních závodech jsme nestartovali, protože jsem si netroufl vůz pustit do tak dlouhého závodu, ve třetím brněnském závodě jsem zase start zrušil kvůli mému angažmá ve FIA GT se Saleenem. Poprvé jsem se rozhodl startoval tady v Mostě a je z toho tak suverénní vítězství.

Zajeli jsem již perfektní kvalifikace a třetí místo na roštu dávalo velké šance do závodu, o našem vítězství však rozhodla hlavně velmi dobrá taktika a dodržení stanoveného tempa, kterému, jak se později ukázalo, nikdo nedokázal stačit. Dokonale jsme využili technických potíží Mercedesu týmu Antonína Charouze a vybojovali senzační vítězství.

Michal se i přes svoje mládí a nedostatek testů na  BMW M3 GTR rychle adaptoval a předvedl výborný start a výkon v celém  svém prvním úseku. Je málo jezdců u nás, kterým bych technicky nabité GTR svěřil a on je i do budoucna určitě jedním z nich.“

Mladý Dolák měl původně startovat v závodu série Sports Car Challenge, nedostal ale včas nový motor do svého speciálu PRC Ford. Z angažmá u Šenkýřova týmu měl ale nakonec také velkou radost: „BMW M3 GTR je fantastické auto, nikdy předtím jsem v tak dobře fungujícím cestˇáku neseděl. Auto se perfektně ovládá, celý závod bez potíží fungovalo a byla opravdu radost se s ním svézt,“ dodal po závodě Michal Dolák.

Součástí mosteckého závodního víkendu byl i nedělní sprintový závod na třináct kol. Robert Šenkýř v něm podal velmi kvalitní výkon a dokončil velmi kvalitně obsazený závod na pátém místě. Opět za sebou nechal všechny vozy Porsche 996, Audi TT DTM, Audi A4 a další. První tři místa obsadily Mercedesy Benz CLK DTM s jezdci Charouzem, Charouzem jun. a Lackem, čtvrtý skončil Slovák Konopka na Chrysleru Viper. Michal Dolák tentokrát startoval na druhém týmovém voze BMW M3 3,2 a skončil patnáctý.

Další závod Mezinárodního mistrovství  ČR na okruzích se koná 23.-25.9.2005 znovu na Autodromu v Mostě. Náš tým se ale ještě předtím zúčastní se dvěma vrchařskými vozy skupiny A a M závodu Mistrovství ČR do vrchu na trati v Lanškrouně (27.-28.8.2005). Ve stejném termínu se jede také další závod Mistrovství FIA GT na německém Oscherslebenu, v jednání je zde další start Roberta Šenkýře s vozem Saleen S7 GT1.


Tisková zpráva Matador Pneusport Teamu


Výsledky vytrvalostního závodu:

1.Matador Pneusport Team – BMW M3 GTR
Šenkýř Robert, Dolák Michal  CZ/CZ 99kol  3:00:41,291

2.Autoracing Club Bratislava – Porsche 996 GT3 RS
Konopka Miroslav, Barta Atilla  SK/H 99kol  3:01:23,277
3.Machanek Racing – Porsche 996 GT3 RS
Machánek Rudolf, Racz Istvan  SK/H 96kol  -3 kola
4.Renauer Motorsport Team – Porsche 911 GT3 RS
Schunk Claus, Horňák Miroslav  D/SK        96kol  -3kola
5.AMG M 3000 Mercedes – Mercedes Benz CLK DTM
Charouz A., Charouz A.jun., Lacko A.  CZ/CZ/CZ  -4kola


 
 
Fotogalerie:   Další vzpomínka na DTM v Brně od Petra Luska

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose