www.car.cz
 

Rossi hledá soupeře. Letos je zatím téměř nepřekonatelný
     22.8.2005 10:34 - tisková zpráva


Rossi hledá soupeře

 

             Loňský titul mistra světa, který Valentino Rossi vybojoval po přestupu k Yamaze, byl pro mnohé překvapením. Tato značka do té doby na dominantní Hondu nestačila, ale fenomenální Ital se svým geniálním technikem Burgessem dokázali doslova přes zimu z Yamahy udělat stroj na vítězství. Král nejsilnější kubatury dokázal titul vybojovat v posledních závodech díky chybám svého největšího soupeře, Španěla Gibernaua. Honda tuto situaci nesla velmi těžce a tak angažovala pro letošek ty nejlepší jezdce, kteří byli k dispozici.

 

            V oficiálním továrním týmu Repsol zůstal Američan Nicky Hayden a šanci dostal další vynikající Ital Max Biaggi. Kontroverzní mladý Američan dokázal vyhrát domácí velkou cenu v Laguna Seca, ale jinak stál na stupních vítězů jen jednou. Biaggi zatím letos nezvítězil a z největšího vyzyvatele v boji o světový motocyklový trůn je právě on tím předčasně poraženým. V týmu Movistar Honda MotoGP zůstal Španěl Sete Gibernau a další tovární stroj osedlal mladý talentovaný Ital Marco Melandri. A ten ukazuje, jak mu stroj Honda sedí a vyrovnanými výsledky zatím zastiňuje svého mnohem zkušenějšího týmového kolegu.

 

V žlutých barvách Camel v týmu Sita Ponse nastoupili letos dva velezkušení jezdci, Brazilec Alex Barros a Australan Troy Bayliss. Nestárnoucí a stále velmi rychlý Jihoameričan dokázal zvítězit v Portugalsku, ale díky nevyrovnaným výkonům mu patří celkově „jen“ šestá pozice. Australský exmistr světa superbiků byl skvělý s Ducati, ale na Hondu si nějak nemůže zvyknout a tak celková jedenáctá příčka je zklamáním. Loňské překvapení sezóny, Japonec Makoto Tamada startuje v novém týmu Konica Minolta Honda, samozřejmě s továrním motocyklem. Ale i díky mnoha zraněním jsou jeho výsledky letos daleko za očekáváním. Vyzyvatel, tedy největší motocyklový výrobce světa, továrna Honda, je opět na kolenou.

 

Valentino Rossi dokázal vyhrát osm závodů z deseti. Jeho cesta za titulem vypadá jednoduše, ale každé vítězství bylo tvrdě vybojováno. Yamaha opět slaví triumf. Velký podíl na úspěchu má i druhý jezdec továrního týmu, vynikající testovací pilot, Američan Colin Edwards. Třikrát stál na stupních vítězů a celkově si drží čtvrtou příčku. Na druhého Melandriho ztrácí jen dva body.

            Asi lepší výsledky očekávali u Kawasaki. Japonec Shinya Nakano se zatím na stupně vítězů nedostal, Němec Alex Hofmann boduje jen sporadicky a tak zatím největším úspěchem bylo druhé místo náhradníka Oliviera Jacqua v Číně.

 

            Na úspěchy v minulosti vzpomínají i u Suzuki. Američan John Hopkins několikrát zazářil v kvalifikaci, ale v závodě tyto motocykly většinou krok se špičkou držet nedokáží. O to větší radost prožíval tento tým v Anglii, když exmistr světa Kenny Roberts dokázal v lijáku vybojovat cenné druhé místo.

 

Velkým zklamáním pro mnoho fanoušků je letos tým Ducati. Capirossi i Checa se ztrácejí uprostřed startovního pole a stupně vítězů jsou pro oba jezdce hodně vzdáleny. Výjimkou byla domácí Velká cena Itálie, kdy Capirossi dojel třetí.

            Team Roberts zkouší ve svých motocyklech motor KTM, ale Brit Shane Byrne zatím získal jediný bod.

 

            Motocyklový svět stále čeká na premiéru českého motoru Blata ve strojích WCM. Ale ta se stále oddaluje, poslední ohlášený termín je právě Gauloises Grand prix České republiky. Ale jestli v Brně vyjedou Brit James Ellison a Ital Franco Battaini s novými šestiválci, je zatím otázka.

 

            Jednoznačným favoritem brněnského závodu bude Valentino Rossi. Kdo by ho mohl ohrozit? Gibernau, který zde loni vyhrál? Nebo konečně prolomí letošní smůlu Biaggi a na své oblíbené trati zvítězí? Nebo se dočká premiérového vítězství ve třídě MotoGP Marco Melandri? Nechme se překvapit. Brněnský závod bude určitě nesmírně dramatický.

 

 

Pořadí mistrovství světa před GP České republiky:

  1. Valentino ROSSI (I) Yamaha                                   236

  2. Marco MELANDRI (I) Honda                        116

  3. Sete GIBERNAU (E) Honda                                     115

  4. Colin EDWARDS (USA) Yamaha                             114

  5. Max BIAGGI (I) Honda                                            113

  6. Alex BARROS (BR) Honda                                      101

  7. Nicky HAYDEN (USA) Honda                                  101

  8. Loris CAPIROSSI (I) Ducati                                     72

  9. Shinya NAKANO (J) Kawasaki                                 65

10. Carlos CHECA (E) Ducati                                        51

 

 

PR MO


 
 
Fotogalerie:   Barum rally 2005 od Jiřího Dokulila

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose