www.car.cz
 

Martin Prokop si jel pro životní výsledek, ale nevydržel a havaroval
     22.8.2005 17:41 - tisková zpráva


Havárie zmařila zdařilou evropskou konfrontaci

 

Blízko životního výsledku byla při zlínské Barum rally, soutěži započítávané do seriálu mistrovství Evropy, posádka Martin Prokop – Petr Gross. Havárie v polovině RZ11 Kudlovice, z druhého místa absolutně, však jejich snažení zhatila.

 

Na startu zlínské soutěže se sešla výtečná konkurence v čele s úřadujícím mistrem Evropy Jean-Josephem, lídrem letošního seriálu Renatem Travagliou, dalším kvalitním Italem Giandomenicem Bassem a kompletní domácí špičkou kategorie S1600 (Valoušek, Peták) i produkčních vozů (Kopecký, Pech, Jandík, Cais).

 

Úvod rally premiérově obstarala divácká superspeciálka v centru Zlína, do níž startovaly posádky v pátečním večeru v opačném pořadí. Po jejím absolvování patřilo posádce jihlavského týmu Jipocar Racing 7. místo absolutní klasifikace. „Určitě je to zajímavé zpestření závodů a její zařazení do programy Barum rally bylo určitě správné. Kolem trati se sešlo hodně lidí, což vás vždy motivuje. Bohužel charakter trati neumožňoval maximální nasazení, neboť hrozilo zbytečné poškození vozu o obrubníky lemující téměř celou trať. Zahraniční soupeři nasadili od úvodních kilometrů laťku hodně vysoko, takže jsem příliš neočekával soupeření s nimi, ale spíše jsem se soustředil na naše tradiční rivaly,“ komentoval úvod Prokop.      

 

Začátek sobotního dne odstartovala kultovní zlínská zkouška „Pindula“. Celkem ji posádky absolvovaly během první etapy třikrát, Prokop s Grossem časem vždy mezi třemi nejrychlejšími. V prvním průjezdu dokonce senzačně zvítězili, což znamenalo na krátkou chvíli skok do čela absolutní klasifikace.

 

Pindula je nádherná zkouška, jako stvořená pro vozy specifikace S1600. Při prvním průjezdu jsem ale vítězství vůbec nečekal. Jel jsem rychle, asi i díky startu ve Finsku, ale myslel jsem, že soupeři budou lepší. Byl jsem velmi rád, že na této náročné vložce jsem s evropskou špičkou vždy držel krok,“ uvedl jihlavský jezdec.

 

Ač Prokop s Grossem excelovali na technické Pinduli, na diváckých Slušovicích za špičkou zaostávali. „Ztráta z prvního průjezdu byla dána nedobržděním v jednom z míst, což znamenalo přepálení pneumatik. V dalším průběhu jsem se na ně už nemohl stoprocentně spolehnout. V dalších dvou jsem ale marně hledal příčinu ztráty. Vždy to bylo bez chyb, avšak se ztrátou deseti sekund za nejrychlejšími. S naším ignisem to ale už více nešlo,“ litoval Prokop.

 

Sobotní harmonogram doplňoval dvěma průjezdy třicetikilometrový „Troják“. V prvním z nich se posádce týmu Jipocar Racing podařilo zajet třetí čas, druhý byl kvůli havárii Jean-Josepha pro zbytek pole zrušen. „Úvodní Troják jsme jeli dost na jistotu, nebylo potřeba zrychlovat, neboť Travaglia už měl mírný náskok. Škoda ale druhého průjezdu, který byl zrušen. Tam jsem se chtěl pokusit i mírné vylepšení pozice před nedělní etapou,“ naznačoval účastník juniorského světového šampionátu.

 

Týmová strategie udržet v průběhu závěrečné etapy výtečnou druhou pozici za Travagliou se začala hned na úvodním průjezdu Halenkovicemi (RZ10) bortit. Ital Basso neuvěřitelně zrychlil a z Prokopova náskoku ukrojil více než čtvrt minuty. Navíc na RZ11 skončila červenobílá suzuki jihlavského týmu mimo trať a zpět na kola jí musel pomoci až přivolaný jeřáb.Celá první polovina vložky se jela hodně rychle, neboť jsme nechtěli Bassovi druhou příčku přenechat. Až do inkriminovaného místa ale nebyl jediný problém. Určitě to byla moje chyba. Byl jsem v daném místě hodně rychlý, jelo se tam o kvalt výš než bylo potřeba a ignis šel hned z cesty,“ popsal Prokop.

 

S dosahovanými časy jsem byl velmi spokojen a navázali jsme tam na kvalitní výkony z Finska. Škoda pouze chyby z neděle. Jinak se mi Barumka velmi líbila, i když jednu výtku bych na pořadatele určitě měl. Raději bych absolvoval více úseků, ale pouze na dva průjezdy. Třetí Pindula i Slušovice jsou tak pro všechny účastníky zbytečně nebezpečné,“ dodal.

 

Zlínská havárie způsobila týmu komplikace před víkendovým startem na dalším podniku juniorského šampionátu Německé rally. „Vůz byl už v neděli večer na stolici, v úterý bude kompletně připraven na cestu do Německa,“ nepřipouští si problémy Prokop.

 

Jipocar Racing

www.martinprokop.com


 
 
Fotogalerie:   Barumka - Slušovice od Pavla a Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose