www.car.cz
 

Malé ohlédnutí zpět. 40 let závodů MS na 75 letém okruhu v Brně !!
     24.8.2005 12:25 - tisková zpráva


Malé ohlédnutí zpět

 

 Před čtyřiceti lety a jedním měsícem se na starém brněnském klasickém silničním okruhu jela poprvé Velká cena Československa jako součást seriálu mistrovství světa. Do Brna se sjela tehdejší kompletní elita motocyklových závodů včetně všech továrních týmů a byla započata dlouholetá tradice, která s výjimečnými přerušeními trvá do dnes. První světovou velkou cenu v Brně sledovalo neuvěřitelných 250.000 nadšených diváků.

 

Úvodní závod stopětadvacítek měl dramatické rozuzlení. Suverénně vedoucí Hugh Anderson na Suzuki havaroval v posledním kole v Pisárkách. Vítězství tak spadlo do klína jeho týmovému kolegovi Perrisovi. Dvěstěpadesátky byly bitvou, která zvedala diváky ze sedadel. O vítězství sváděli nevídaný souboj Phil Read a Mike Duff na Yamahách a Jim Redman na šestiválcové Hondě. Ten nakonec dojel třetí, zvítězil Read a dosáhl vyšší průměrné rychlosti, než vítězové třistapadesátek a pětistovek.

 

V dříve tak populární kubatuře do 350 ccm dominoval Jim Redman na Hondě a nedal šanci ani továrním jezdcům MV Agusty, Hailwoodovi a vycházející hvězdě motocyklového nebe, Italu Agostinimu. Oba závod nedokončili a tak senzací na stupních vítězů byl třetí Nikolaj Sevastjanov z bývalého Sovětského svazu na stroji Vostok. Pětistovky se staly jasnou záležitostí Mika Hailwooda na MV Agustě. Naši jezdci při premiéře mistrovství světa na domácí trati neuspěli. František Šťastný vybojoval dvě šestá místa (250 ccm a 500 ccm) a to bylo pro diváky zklamáním. Začalo se jasně ukazovat, že za světovou špičkou technicky zaostáváme.

 

Při nedělní Gauloises Grand prix České republiky na brněnském automotodromu nebude sice zastoupena naše značka mezi zúčastněnými motocykly, ale čeští jezdci svedou urputný souboj o světové body.

 

Ve stopětadvacítkách Lukáš Pešek na tovární Derbi, Karel Abraham na Aprilii, na divokou kartu pak Patrick Vostárek a Lukáš Rážek. Ve dvěstěpadesátkách Jakub Smrž a Radek Rous na Hondách a s divokou kartou Michal Filla. V královské třídě MotoGP zastoupení zatím nemáme.

 

 

 

 PR MO


 
 
Fotogalerie:   Jakub Smrž - Austrálie 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose