www.car.cz
 

Druhý tréninkový den Gauloises GP ČR. Padají první rekordy !!
     28.8.2005 09:18 - tisková zpráva


Gauloises Grand prix České republiky 2005

 

  Navzdory chmurným předpovědím o chladném a i deštivém počasí se druhý tréninkový den Gauloises Grand prix České republiky odjel za krásného slunečného počasí a za ideálních podmínek pro jezdce. A také padaly traťové rekordy!

 

Stopětadvacítky měly po ránu na programu druhý volný trénink a lídr světového šampionátu, Švýcar Thomas Lüthi, jezdící v českém týmu Elit, dal jasně najevo, že naše Grand prix je i jeho „domácí“ a nehodlá nic nikomu dát zadarmo. Zajel nejlepší čas před Italem Simoncellim a Španělem Gadeou. Tovární jezdci KTM Maďar Talmacsi a Fin Kallio se museli smířit až se čtvrtým a pátým místem. Lukáš Pešek se svojí tovární Derbi zajel 14. čas a doslova zastínil své španělské týmové kolegy Nieta a Terola.

 

Patnáctiletý Karel „Abaja“ Abraham, hájící barvy CzechGP.com, se skvělou jízdou vyšvihl na 24. pozici. Další naši jezdci, startující s divokou kartou, skončili v závěru startovního pole. Vostárek zajel 37. čas a Rážek 41. Ale tento trénink byl volný, o postavení na startu nerozhodoval, chleba se lámal až krátce po poledni.

 

Třetím volným tréninkem pokračovala třída MotoGP. A padl první rekord. Loris Capirossi zajel neuvěřitelný čas 1:58,196, což v té chvíli znamenalo nový neoficiální rekord okruhu.

 

Pneumatikáři od firmy Bridgestone vyvinuli zcela novou směs a ta skvěle funguje. Ale to ještě nebylo rekordům konec. Druhým místem opět zazářil v tomto volném tréninku Američan John Hopkins na Suzuki. Nejúspěšnější jezdec na brněnském automotodromu, Ital Max Biaggi, zatím nenalezl optimální nastavení stroje a musel se spokojit s osmou pozicí. Na nejrychlejšího Capirossiho ztrácel víc než sekundu. Tradičně v posledních kolech tréninku „zatáhl“ Valentino Rossi, ale stačilo to pouze na čtvrté místo. Ale i tak za ním skončili všichni tovární jezdci Hondy.

 

Ve druhém volném tréninku třídy 250 ccm dominoval Španěl Jorge Lorenzo a jen o necelé dvě desetiny sekundy zaostal za neoficiálním traťovým rekordem. Jako stín se za ním držel jeho krajan a úřadující mistr světa Dani Pedrosa. Naši dva jezdci s logem CzechGP.com na hrudi se předvedli v dobrém světle. Radomil Rous zajel překvapivě 15. čas, Jakub Smrž 18. To dávalo velkou naději pro odpolední kvalifikaci. Michal Filla, startující s divokou kartou, zajel 29. čas a zatím se pořád sžívá s vypůjčeným strojem Aprilia.

 

Půlhodinový kvalifikační sprint stopětadvacítek zvedal diváky ze sedadel. Vytvářely se zajímavé skupinky, které záhy rozjížděly velkou bitvu o nejlepší časy. Thomas Lüthi ale zvolil sólovou jízdu a ta ho vynesla na pole position. Jeho čas 2:08,638 ale stále zaostával za rekordem Lucia Cecchinella z roku 2003. Překvapivě druhou příčku vybojoval Ital Mattia Pasini na Aprilii. Nejrychlejší stroj KTM pilotoval Fin Mikka Kallio a bude stát díky třetímu času v první řadě. Tu doplní další Ital Simoncelli.

 

Ve druhé řadě bude stát při startu nedělního závodu díky pátému času Maďar Gabor Talmacsi s druhou tovární KTM, vedle něho překvapení brněnského závodu, Němec Sandro Cortese, kterému patřil šestý nejlepší kvalifikační čas. Dále Ital Fabrizio Lai na Hondě a Lukáš Pešek na Derbi. Ten se na osmé místo vytáhl v posledních kolech kvalifikačního tréninku. 24. pozici uhájil Karel Abraham, zajel  čas 2:11,315 a to je pro něho velmi nadějná výchozí pozice do závodu.

 

Po „malorážkách“ se vyřítily na trať stroje královské kubatury MotoGP ke svému jedinému kvalifikačnímu tréninku. Hned od prvních kol se jelo naplno a celá řada jezdců pokořila bez větších problémů dvouminutovou hranici. Záhy padla i hranice 1 minuty a 59 sekund a časy se dále zlepšovaly. Začala strhující bitva o pole position a o nový rekord. Na čele se vystřídalo hned několik jezdců. Favorit favoritů Valentino Rossi dlouho neodkrýval karty a figuroval za první desítkou.

 

Ve druhé polovině kvalifikace se rozhodl zaútočit, zajel skvěle, ale na nejlepší čas útočili jak Gibernau, tak Hayden, Capirossi, Hopkins, Melandri a Checa. Jen několik minut před koncem měřeného tréninku zajel Sete Gibernau neuvěřitelný čas, 1:57,504. Nový neoficiální absolutní rekord! Ale i ten se několikrát zachvěl. Hayden zaostal jen o 47 tisícin sekundy a pod hranici 1 minuty a 58 sekund se dostala ještě trojice skvěle rozjetých Italů, Capirossi na Ducati, Rossi na Yamaze a Melandri na Hondě.

 

Obrovské množství diváků nejen našich, ale ze všech koutů Evropy, zažilo nevídané drama a doslova fantastický předkrm před nedělními závody. Vždyť ve třídě MotoGP se vešlo prvních 11 jezdců do jedné jediné sekundy! A hned deset jezdců jelo na konci cílové rovinky víc než 300 km/h.

 

Jorge Lorenzo je v Brně ve skvělé formě, trať mu sedí jako ušitá a vše nasvědčuje tomu, že zde loňský vítěz stopětadvacítek získá svůj první triumf i ve vyšší kubatuře. Zajel v kvalifikaci nejlepší čas, ale vedoucí jezdec šampionátu, Dani Pedrosa za ním zaostal jen o 3 tisíciny sekundy. Vedle nich se do první řady postaví ještě Australan Casey Stoner na Aprilii a loňský mistr světa v nejnižší objemové třídě, Ital Andrea Dovizioso na Hondě.

 

Byli vidět i oba jezdci CzechGP.com, Jakub Smrž a Radek Rous. V závěru měřeného tréninku se jim podařilo výrazně zlepšit své časy a Smrž byl nakonec klasifikován na 14. místě a Rous na 18. To dává velkou naději na bodované pozice v nedělním „domácím“ závodě.

 

Rozhodující měřený trénink měli na programu i účastníci BMW Power Cupu. Svůj včerejší nejlepší čas ještě zlepšil Španěl Tizon. Vedle něho se do první řady postaví druhý nejrychlejší muž kvalifikace, Ital Panichi, dále Belgičan Legrelle a Němec Penzkofer. Michal Bursa svůj čas z prvního měřeného tréninku nepřekonal, ba naopak, klesl na 13. pozici a odstartuje ze čtvrté řady.

 

Pozornost v parkovišti závodních strojů budil usměvavý bělovlasý pán, kterým nebyl nikdo jiný než bývalý šestinásobný mistr světa Jim Redman. Tato závodnická legenda první velikosti navštívila po dlouhých létech Brno a poprvé si Redman prohlédl i náš automotodrom. Při té příležitosti se setkal i s naším „Benjamínkem“ Karlem Abrahamem a popřál mu hodně štěstí do zítřejšího závodu.

 

 

Výsledky kvalifikace

 

125 ccm:

  1. Thomas Lüthi (CH) Honda                            2:08,638

  2. Mattia Pasini (I) Aprilia                                2:08,670

  3. Mika Kallio (SF) KTM                                  2:08,875

  4. Marco Simoncelli (I) Aprilia                          2:08,953

  5. Gabor Talmacsi (H) KTM                             2:09,045

  6. Sandro Cortese (D) Honda                           2:09,205

  7. Fabrizio Lai (I) Honda                                  2:09,472

  8. Lukáš Pešek (CZ) Derbi                              2:09,533

 

24. Karel Abraham (CZ) Aprilia                         2:11,315

 

34. Patrik Vostárek (CZ) Honda                         2:12,936

 

41. Lukáš Rážek (CZ) Honda                             2:15,603

 

 

250 ccm:

  1. Jorge Lorenzo (E) Honda                             2:02,261

  2. Dani Pedrosa (E) Honda                              2:02,264

  3. Casey Stoner (AUS) Aprilia                         2:02,468

  4. Andrea Dovizioso (I) Honda                          2:02,493

  5. Randy DePuniet (F) Aprilia                          2:02,813

  6. Sebastian Porto (ARG) Aprilia                      2:02,822

  7. Alex DeAngelis (RSM) Aprilia                      2:02,851

  8. Hiroshi Aoyama (J) Honda                           2:03,131

 

14. Jakub Smrž (CZ) Honda                               2:04,486

 

18. Radomil Rous (CZ) Honda                            2:05,368

 

28. Michal Filla (CZ) Aprilia                                2:08,816

MotoGP:

  1. Sete Gibernau (E) Honda                             1:57,504

  2. Nicky Hayden (USA) Honda                         1:57,551

  3. Loris Capirossi (I) Ducati                             1:57,685

  4. Valentino Rossi (I) Yamaha                         1:57,875

  5. Marco Melandri (I) Honda                             1:57,999

  6. Carlos Checa (E) Ducati                              1:58,185

  7. Alex Barros (BR) Honda                              1:58,223

  8. John Hopkins (USA) Suzuki                         1:58,277

  9. Colin Edwards (USA) Yamaha                     1:58,323

10. Max Biaggi (I) Honda                                   1:58,337

11. Shinya Nakano (J) Kawasaki                        1.58,490

12. Makoto Tamada (J) Honda                           1:58,610

…..

…..

 

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Le Mans 2005 od Josefa Vrátila poprvé

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose