www.car.cz
 

Vrátníčkův návrat do Vyškova po rovném čtvrt století.
     29.8.2005 10:24 - Pavel Jelínek


Je to právě neuvěřitelných 25 let, kdy se poprvé za volantem soutěžního vozu objevil brněnský závodník Zdeněk Vrátníček ( 1959). Jezdec si dodnes zcela přesně pamatuje na den 20.dubna 1980, kdy se právě ve Vyškově na tehdejší Rallye Haná a třeba i na RZ Ježkovice Račice poprvé objevil s rodinným moskvičem. Od těch dob zaznamenaly (také) automobilové soutěže značný pokrok.

 

"Jediná úprava na tehdejším moskviči byla po vzoru fotek ze Safari rallye - na přední kola jsme dali zástěrky, které sloužily tomu,  aby se nešplíchalo na okna. Proto již ve čtvrté zatáčce vůz přestal brzdit a pak již nezačal - brzdil jen mírně.... Bubnové brzdy, jak se rozpálily, prostě odmítaly spolupráci. No a ruční brzda šla jenom zatáhnout a pak již nešla povolit ..." tak vzpomíná na první start s úsměvem jezdec, který za uplynulé čtvrt století vystřídal řadu závodních vozů. Vždy ovšem celé závodění táhl především z vlastního rozpočtu a prakticky bez sponzorů, takže se nemohl objevovat ve vozech, bojujících o absolutní pořadí .....

 

„Moskvič se nakláněl tak, že jeden měl pocit, že vystoupal o patro výš..... Spolujezdec, kterým byl nynější náměstek Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek, měl zelenou helmu a jeho tatínek málem nemohl poznat, kde mu začíná obličej a kde helma .........,“doplňuje kuriozitky Vrátníček.

 

Moskvič 412 po pěti letech vyměnil za Moskvič 2140 1600 SL Rallye v úpravě AZLK, ale pak postupně vystřídal i několik škodovek. Párkrát se objevil i na soutěžích v zahraničí, z nichž nejraději měl ty v předhůří Alp, kde si pochvaluje tratě i třeba vstřícnost pořadatelů.

Není vyloučeno, že se Zdeněk Vrátníček do veterána moskviče ještě někdy za pár let vrátí. Ve Vyškově pojede s číslem  ..

 

 

Pavel Jelínek, www.car.cz , www.motormix.cz


 
 
Fotogalerie:   Rallyová klasika na trati Deutschland Rallye od Pavla Malého

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose