www.car.cz
 

Enge s Astonem v Petit Le Mans. Po problémech dojel pátý
     3.10.2005 08:50 - tisková zpráva


Tomáš Enge spojí podruhé v letošní sezoně síly s továrním týmem Aston Martin, za který nastoupí v Atlantě v prestižním závodu Petit Le Mans, který je součástí série American Le Mans.

Český jezdec pojede se stejnými kolegy jako v letošní čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, za volantem se bude střídat s Peterem Koxem a Pedrem Lamym. Závod v Atlantě se jede v sobotu večer středoevropského času na 1000 mil nebo 10 hodin, podle toho co nastane dříve. Enge má na Atlantu příjemné vzpomínky, spolu s Koxem a Alainem Menu vyhráli v roce 2003 třídu GTS, tehdy jeli s vozem Ferrari 550 Maranello.

Enge v kvalifikaci neriskoval

Tomáš Enge obsadil v kvalifikaci na Petit Le Mans v Atlantě čtvrté místo třídy GT1, sobotní závod slibuje napínavý duel Corvette s Aston Martinem.

Pro českého jezdce to je první závod s Aston Martinem od červnového Le Mans, kde sdílel vůz se stejnými jezdci – Peterem Koxem a Pedrem Lamym. Páteční kvalifikaci odjel Enge bez většího rizika a zajel čtvrtý čas třídy GT1. Pro posádku s číslem 58 je ale důležité to, že je na startu v přímém kontaktu s oběma Corvettami i sesterským vozem a nejsou mezi nimi vozy jiných tříd.

Tomáš Enge: „Jízda proběhla bez problémů, bylo to čisté kolo, neudělal jsem žádné chyby, vůz byl docela dobrý, jenom to nebylo dost rychlé. Pořád sázíme na jistotu pro závod. Jsme čtvrtí, ale jsme blízko našemu druhému vozu a také Corvettám. Nejsme nejrychlejší, ale pořád jsme spokojeni.“

Výsledky kvalifikace třídy GT1

1. Gavin, Beretta, Magnussen Chevrolet Corvette C6-R 1:16,627
2. Fellows, O’Connell, Papis Chevrolet Corvette C6-R 1:16,778
3. Brabham, Turner, Kane Aston Martin DBR9 1:17,020
4. Enge, Kox, Lamy Aston Martin DBR9 1:17,144
5. Borcheller, Mowlem, Kelleners Saleen S7R 1:17,234
6. Bertolini, de Simone, Babini Maserati MC12 1:17,501
7. Weickardt, Rugolo, Belloc Dodge Viper 1:19,636

Enge skončil v Petit Le Mans pátý

Tomáš Enge, Peter Kox a Pedro Lamy sváděli těsný souboj s vedoucím vozem Corvette o vítězství v Petit Le Mans na okruhu v Atlantě, vynucená výměna poloosy je ale odsunula na páté místo ve třídě GT1 a 11. celkově.

Český jezdec se střídal se svými kolegy ve voze se startovním číslem 58 a v první polovině závodu jeli jen pár sekund za vedoucím vozem Corvette. Krátce před polovinou závodu na 1000 mil však musel Enge do boxů k dlouhé zastávce, při které se měnila pravá zadní poloosa. Při opravě ztratil vůz 19 kol a tím se rozplynula šance na stupně vítězů.

 

„V průběhu závodu jsme udělali nějaké úpravy na pneumatikách a trať nám nakonec seděla. Uprostřed závodu jsme byli nejrychlejší, ale bohužel jsme měli problém,“ řekl Enge, který v šesté hodině závodu přestál kolizi s Audi JJ Lehta, když se snažil českého jezdce předjet. „Bylo to špatné místo na předjetí. Věděl jsem, že je v levé zatáčce za mnou, a když jsme přijeli do pravé zatáčky, myslel jsem, že není dost blízko na to, aby tam strčil nos, ale udělal to.“

 

George Howard-Chappell, šéf týmu: „Vůz s číslem 58 dnes měl určitě rychlost na vítězství. Jsme zklamáni, protože jsme sem přijeli vyhrát. Po kvalifikaci jsem si myslel, že nám chybí trochu rychlosti, ale v závodu jsme ji měli. Pro všechny bylo velkým zklamání, že se objevil problém s poloosou, protože se schylovalo k fantastickému souboji mezi Corvette a námi. Mnul jsem si ruce při pomyšlení ‘o tom to celé je.‘“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Most září 2005, D4 i trabi, foto Miloš Jenčík

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose