www.car.cz
 

Tomáš Enge na Lausitsringu doplatil na chyby jiných jezdců
     9.10.2005 19:58 - tisková zpráva


Premiéra Tomáše Engeho ve světovém poháru motoristického sportu nedopadla šťastně, když v obou závodech byl nezaviněně zatažen do kolizí. Český tým přesto prokázal v závodech slušnou rychlost.

Letmý start sprinterského závodu byl neuvěřitelně těsný, celé startovní pole bylo namačkáno dohromady. V první zatáčce došlo k nehodám, které mimo jiné vyřadily vozy USA a Velké Británie. Český vůz byl poškozen, ale Enge dokázal dojet do boxů a vrátit se do závodu. Ředitel závodu mezitím neměl jinou možnost, než vyslat zpomalovací vůz, protože na trati bylo mnoho úlomků. Enge pak prokázal bojovného ducha, ačkoliv vůz nebyl stoprocentní a probil se na 12. místo. To byla solidní pozice pro start hlavního závodu, později navíc postoupil na 11. místo, komisaři totiž potrestali Toccacela za kolizi.

 

Český jezdec měl skvělý start do hlavního závodu a dokázal se v první zatáčce vyhnout problémům. Rychle postoupil na páté místo, ale pak musel odpykat penalizaci v podobě průjezdu boxy kvůli předčasnému startu, ačkoliv to nebyla jeho chyba. Poté opět ukázal svou bojovnost a postupoval vpřed. Kritická situace nastala při restartu devět kol před cílem, kdy byl těsně za body.

 

Na cílové rovince jel bok po boku s vozy Brazílie a Japonska, jenže tyto dva vozy se dotkly a brazilský vůz byl následně odhozen přímo na Engeho. Český tým poté musel odstoupit s poškozeným řízením.

 

Tomáš Enge: „Je opravdu škoda, že jsme dnes nebodovali, protože vůz byl, jak jsme očekávali, v závodním nastavení podstatně konkurenceschopnější. Start sprintu byl hodně hektický, protože celé startovní pole bylo asi až příliš namačkané. Najednou jsem neměl kam jet a musel jsem spoléhat na jiné jezdce. Bohužel Toccacelo mi vjel do cesty a musel jsem s poškozeným vozem do boxů. Samozřejmě nám potom hodně pomohl zpomalovací vůz, protože jsem díky tomu mohl dotáhnout startovní pole.

 

Zbytek závodu byl dost zábavný, probojovával jsem se vpřed. Start hlavního závodu byl pro mě těžký, protože spojka zabírala i přesto, že jsem ji měl plně zmáčknutou a vůz se malinko hýbal – kvůli tomu jsem dostal penalizaci, protože jsem jinak odstartoval až po zhasnutí světel. Pořád jsme měli šanci na body, ale bohužel mě zasáhnul Piquet, kterému vjel do cesty japonský jezdec. Celkově si myslím, že jsme v obou závodech ukázali slušnou rychlost. Po zastávce jsem jel za Piquetem a naše tempo bylo podobné, což je povzbuzující, protože patří mezi nejrychlejší. Jsem přesvědčený, že v Estorilu budeme silnější – vozu už více rozumíme a také já si na něj zvykám.“

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Momenty Epilogu 2005 od Tondy Malého

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose