www.car.cz
 

FIA chystá zcela nové závody sériových sportovních vozů kategorie GT.
     11.10.2005 09:17 - Pavel Jelínek


FIA právě oficiálně oznámila, že vznikla nová série „FIA GT3 EUROPEAN CHAMPIONSHIP“, kterou vypsala SRO, tedy stejná promotérská organizace, jako u seriálu FIA-GT. Oficiálně bude první představení týmů a jezdců v Monacu v Hotel de Paris 2. 12. 2005. Jedná se o závody sériových sportovních vozů kategorie GT.

FIA dala homologaci pro GT3 pohárovým vozům, tedy Dodge Competition Coupé, Ferrari 430 Challenge, Maserati Trofeo Light a Porsche 997 Cup. Podle reglementu GT3 jsou dále postavené a homologované vozy Aston Martin DBS9 (Prodrive), Lamborghini Gallardo (Reiter Engineering), Lotus Exige GT3, TVR Sagaris a Ventura GT3 Heritage. Další výrobci budou upravovat vozy pro GT3: Corvette Z6, Ford Mustang GT (Saleen), Narcis Mantis, Nissan 350Z.

Technický reglement je založen na základních dvou parametrech, a to je výkon a váha. Jinými slovy, čím výkonnější motor, tím musí vůz víc vážit. Tím se srovnají šance vozů s různým objemem motoru a různým základním výkonem.

Každý tým musí nasadit tři vozy. Každý výrobce musí nasadit dva týmy. V každém týmu může pracovat pouze 8 lidí (mechaniků). Jsou povoleny pouze dvě sady pneumatik na víkend. Profesionální jezdci nebudou do šampionátu připuštěny (jedná se o FIA licence pro MS).

Každý závod bude mít dvě samostatně bodované jízdy a v každé se musí jezdci vystřídat. Vozy jednoho týmu musí být ve stejných barvách, stejně jako jezdci jednoho týmu musí mít stejné oblečení. A to platí i o mechanicích. Na čelním skle nebude reklama, ale název vozu, jeho značka (Ferrari, Maserati, Aston Martin atd.).

-JV-


 
 
Fotogalerie:   Tváře Epilogu 2005 od Libora Zhoře

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose