www.car.cz
 

Největší automobilky plánují konkurenční sérii proti formuli 1.
     11.10.2005 16:09 - Pavel Jelínek


S novinkami na  okruhových  závodech se v poslední  době  roztrhl pytel. Přibyla zimní  série A1 Grand Prix, které se zúčastňuje i český tým v čele s Tomášem Engem. Připravuje se BMW 1 Challenge 2006, ale také zcela nové závody sériových sportovních vozů kategorie GT, které chystá FIA.

Navíc největší automobilky plánují konkurenční sérii proti formuli 1. Podle posledních informací zástupci pěti velkých automobilek pokračují v přípravách na odchod z formule 1 a založení vlastního konkurenčního seriálu v roce 2008. I když mnohaletý  šéf F1 Bernie Eccleston tomu nevěří, že by se seriál mohl rozjet.

Zakladateli Grand Prix asociace výrobců (GPMA) jsou firmy BMW, Daimler-Chrysler, Renault, Toyota a Honda. Zastupují sedm z deseti týmů formule 1 (BAR, McLaren, Minardi, Renault, Sauber, Toyota, Williams).

Zástupci Ferrari, Jordanu a Red Bullu naopak již podepsali s Berniem Ecclestonem smlouvu platnou i po roce 2007 a na nedávném setkání a jednání v německém Mnichově chyběli.

Uvedení výrobci vyhrožují ochodem, nedojde-li k výrazné reformě šampionátu. Žádají vyšší finanční podíl i větší vliv na řízení formule jedna. Konkurenční série může podl enich odstartovat po skončení platnosti současné dohody o pořádání světového šampionátu formule 1 a ta vyprší již relativně brzy-  v roce 2007.


"Stále zůstáváme otevřeni diskusi se stávajícími zástupci FIA a držiteli reklamních práv o budoucnosti Grand Prix po roce 2007. Určitý pokrok v jednáních nastal, ale není dostačující a zatím pořád nevidíme jiné východisko než pokračovat v přípravách na vytvoření nové soutěžní série," uvedli v oficiálním prohlášení představitelé GPMA.


 
 
Fotogalerie:   Tváře Epilogu 2005 od Libora Zhoře

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose