www.car.cz
 

Extrém Off Road Trial v motokrosovém areálu CHŘÍČ
     12.10.2005 19:01 - tisková zpráva


Extrém Off Road Trial

 

   Předposlední - 8.závod MČR Off Road Trial 2005  se jel druhý říjnový víkend v motokrosovém areálu AVZO-TOMAS CHŘÍČ. Pro  30 offroaďáckých posádek to bylo zcela nové prostředí- nejnáročnější  ze všech, na kterých se zatím MČR jelo. Prudké, skalnaté  stráně, stromy, několik hlubokých roklí . Pro stavitele sekcí  bylo velice obtížné v tomto těžkém prostoru připravit sekce, hlavně pro leštěnky, které zatím nejsou na tvrdší tratě zvyklé. Podařilo se jim připravit na sobotní závod 8 trialů. Dvě sekce pro specoše,  dvě pro leštěnky a čtyři společné, kde náročnost rozlišuje barevné značení branek.

 

  Specoše měly dvě sekce na skalnaté části – prudký sjezd, pravá otočka a prudký výjezd, to vše po kamenech, mezi keři a starými vyvrácenými stromy. Všechny posádky zvládly tyto úseky bez větších problémů. Všem přihlížejícím se tajil dech při průjezdu posádky KLEMO Teamu, jejich Suzuki-patrol  při sjezdu  zůstal zapíchnutý – dvě kola ve vzduchu. Hrozilo převrácení a nebezpečné skutálení z 50 metrové  stráně.

 

Mitfára se pokusil vylézt na zadek  auta a vyvážit ho. Vůz s mitfárou na korbě se pohnul a  rozhodčí okamžitě odpískali  konec, posádku zastavili, čímž určitě zabránili nebezpečnému  pádu. Naopak k pobavení diváků opět přispěla posádka Králíkářů. Mitfára Mareček se snažil udržet sjíždějící  Daihatsu-králíkárnu na kurtě, ta ho však přemohla a Mareček „ sjel po zadku holou skálu“. Patřičná partie Marečkova těla sice  zmodrala, ale zachránil králíkárnu se Zdeňkem Šilhavým před koulením po stráni.  

 

  Třetí, společný  trial byl v hluboké rokli, kde na boudě skončil Suzuki Samurai Míly  Hamsy.  V 6.společném trialu  při výjezdu z rokle se klemáci postavili na zadní, následoval přemet vzad, odraz od protějšího břehu a přistání na boku. Společný trial číslo 5 byl opět náročný pro všechny. Další  hluboká rokle, prudké sjezdy, výjezdy , náklony.

 

Ze speciálů tady na boudě skončil Karel Sláma se svým Růžovým panterem, bůček se podařil Subíkům a z velkých leštěnek na dně rokle zůstal Palino s utrženým závěsem předního kola. Jejich  Jeep Cherokee odtáhli mimo sekci, Jánošíci se pustili na místě do náročnější opravy, sobotní závodění už sice nestihli, ale v neděli už opět bojovali.

 

  V leštěnkovém trialu č.1 šla z mírného svahu přes boudu krnovská posádka Roman Stavovský/ Pavel Trumpeš.  Ve své sérii smůly pokračovala děčínská posádka Beďar s Prcanem. Při průjezdu druhé sekce utrhli na své  LC 70 kineťák, Beďar sehnal náhradní, radostně si poskočil  a .. odnesl to  kotník.  

 

  Pro leštěnky byly sobotní sekce velice náročné. Určitě se nejednalo o lehké jízdy zručnosti, po krtinách, které byly v předešlých závodech předmětem kritiky posádek. Tentokrát to byl extrém, který některým  posádkám  připravil mnoho problémů. Jsou velké rozdíly v technických úpravách leštěnek, tím jsou i rozdílné schopnosti vozů v  terénu. Zatím jsou všechny leštěnky  rozděleny pouze podle obsahu motoru. Rozdíly a možnosti vyřeší  v příští sezóně, kromě nových pravidel i nové rozdělení kategorií – podle úprav vozů. Tím budou mít šanci na úspěch všichni od  „ čistokrevných “ originálů, pro které budou  lehké sekce, po  prototypy, kde to  bude hodně o adrenalínu.

 

  Na neděli rozhodčí trialy přestavěli a  částečně zjednodušili. Speciály i leštěnky měly 4 samostatné sekce. Speciály měly opět dvě sekce na skále, další dvě v roklích. Do velkých speciálů se v neděli přihlásil i Honza Prokůpek. V trialu č.8 při snaze o projetí brány na dně rokle omotal svého Jeepa Wranglera o strom, přední sklo nevydrželo přetlačování s kmenem a následně nevydržela ani  uzávěrka předního kola. Z rokle se dostal pomocí navijáku.

V 9.trialu posadil Martin Odvárka svého Patrola diferákem  na padlou břízu,vypadla poloosa  a vysvobodil je naviják konkurenční posádky.

 

  Všem posádkám, které se tohoto závodu zúčastnily patří velký dík a obdiv za jejich výkony. Všichni si zkusili, jak chutná extrém, strach a jakou vydrží dávku adrenalínu. Velký dík patří všem rozhodčím z Novoborského Off Road Clubu i Kladeňákům, kteří celý víkend strávili šplháním po stráních. Poděkování patří i organizaci   AVZO-TOMAS CHŘÍČ, za poskytnutí závodiště a příjemného zázemí v bývalém „lihovaru“.

 

   Tento závod byl náročnou školou jak pro posádky, tak pro pořadatele.

 

   Poslední závod sezóny 2005 se jede 5.- 6.11.2005 opět v Chříči. Terén  určitě dozná jistých změn po dvoudenních závodech trucků, které zde jedou svůj poslední závod sezóny.

   Vzhledem k ročnímu období a nelítostnému terénu to bude opět náročný závod, ve kterém se bude bojovat o poslední body do seriálu MČR.

 

 V malých speciálech se bude rozhodovat o celkové 2. – 4. místo. Nejtěžší  boj bude v kategorii velkých leštěnek, kde jsou dosavadní výsledky velice vyrovnané. V malých leštěnkách je mezi prvním a druhým místem zatím jen jednobodový rozdíl – celkový vítěz v této kategorii bojuje o motorovou pilu, kterou věnuje firma STIHL.

 

Text: Mačále

 

  

 

 

 

Výsledky:


Speciály do 2000ccm
1 103 - Milan Hamsa/Jan Hruška-Suzuki Samurai-Off Road Team Hamsa
2 106 - Zdeněk Šilhavý/Marek Fábera-Daihatsu Králíkárna-Králíkáři
3 101 - Petr Zídek/ Buriánek- Subaru 4WD-Subi Racing Team


Speciály nad 2000ccm
1 201 - Marek Michal/Michal Jakub-MidiSema 4-Autosema Offroad Team
2 206 - Jiří Klasna/Jiří Provazník-Mitsubishi L 200
3 209 - Karel Sláma/Klabík,Pašek-Range Rover-Růžový panter


Leštěnky do 2000ccm
1 302 - Marek Vodrážka/ M.Szabó-Suzuki Samurai-Stihl Team
2 306 - Roman Stanovský/Pavel Trumpeš-Suzuki Samurai-Off road klub Krnov
3 303 - Miloš Vondrák/Tomáš Holubář,Doleček-AVIA A11 TREND-Mikrocar HK


Leštěnky nad 2000ccm
1 425 - Hoppe Petr/Václav Sýkora-Jeep Wrangler-Hopík Team
2 405 - Karel Matoušek/Petr Matoušek-LC 70-S&M car.Offroad
3 402 - Petr Kvoch/Karel Eis-Mitsubishi Pajero MT 2,6-Mitsubishi Sýkora
 

 


 
 
Fotogalerie:   Labská Rallye 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose