www.car.cz
 

Baja Anta da Serra - Portalegre 500 sobota. Střídavě oblačno pro naše jezdce
     23.10.2005 07:54 - tisková zpráva


Baja Anta da Serra - Portalegre 500

 

Střídavě oblačno...

 

Jako počasí, které vládne zde v Portugalsku, se střídají výsledky a úspěchy jezdců na Baja Anta da Serra...

 

RZ 1

Ranní vstávání okolo šesté hodiny a k tomu ještě stálé mrholení či spíše vytrvalý déšť. Nic pozitivního na sobotní den, ale nic naplat, závod je závod. První vyjel na náročnou, blátivou trať plnou zrádných ostrých kamenů, dle výsledků z prologu Carlos Sainz s VW Race Touaregem. Čekalo na něj 169 km první rychlostní zkoušky a i když lehce zaváhal a skončil v ní třetí, musí se přihlížet na to, že je to jeho závodní premiéra za volantem tohoto vozu. Skvěle zajela Němka Jutta Kleinschmidt, kterou naviguje tradičně Fabirzia Pons z Itálie a společně se probojovaly se na druhou příčku.

 

Do čela se dostal francouz Luc Alphand a dostal tak do vedení barvy Mitsubishi. Výborně také zajela slovenská posádka týmu Pneusport Matador Jozef a Marek Sýkorovci a po první RZ, kterou zajeli desátí, figurovali na 11.místě absolutně. Jejich Mitsubishi Pajero Di-D je z dílen Ralliartu a tak disponují opravdu kvalitní technikou. Nicméně asi největší senzaci první rychlostky způsobili naši Mirek Zapletal s Mílou Janáčkem.

 

S jejich Suzuki Jimny o obsahu 1,3 litru a výkonem 85 koní se postupně prokousávali startovním polem a v cíli byli na 16.místě absolutního pořadí! Vedení ve třídě měli v tu chvíli v řádu několika desítek minut. Druhý Jimny posádky Zdeněk Pořízek – Přemek Korejz už tolik štěstí neměl a s třemi defekty dojel okolo 75.místa absolutně. Nicméně trať prověřila mnoho ostřílených borců a tak se čekalo na odpoledních 222 km, které měřila druhá RZ.

 

RZ 2

Než na ni vyjel po přeskupení první vůz, tedy Luc Alphand přehnala se nad Portalegre menší průtrž mračen a tak bylo o zábavu postaráno i na odpoledne. Francouzský pilot vyhrál i druhou rychlostku a upevnil si vedení v průběžném pořadí před zítřejší závěrečnou 108 km dlouhou etapou. I Jutta jela se svým Touaregem velmi rychle, nicméně v cíli ztrácela rovné tři minuty a celkově ji dělí od prvního Mitsubishi téměř čtyři a půl minuty. Odpoledne zaváhal i Carlos Sainz, ale vzhledem k tomu, že odstoupil Hiroshi Masuoka s druhým Mitsubishi Pajero EVO, tak se udržel na třetím místě absolutně. Za něj se probojoval Bruno Saby s dalším Touaregem, který dopoledne lehce klopítl, nicméně odpoledne si to vynahradil a vrátil se zpět do hry.

 

Na prvního ztrácí čtvrt hodinky a to zase není tak mnoho. V odpolední blátivé rychlostce exceloval Jozef Sýkora a zajel sedmé místo, čímž se probojoval na osmé absolutně. Smůla se bohužel naklonila na stranu naší posádky OffROAD Sport teamu a žluto-černý Jimny si vybral hned v prvních dvaceti kilometrech dva defekty, posádka tak byla nucena jet zbývajících 200 km opatrně s vědomím, že již nemá další rezervu. Navíc se přidaly problémy s brzdami a tak jel Mirek Zapletal posledních 100 km prakticky bez nich. Auto dojelo do cíle prakticky silou vůle a nyní se na něm pilně pracuje.

 

 Zatím je v cíli 53 posádek a naši figurují na 27.místě absolutně. Zdeněk Pořízek projížděl 4. časovou kontrolou na 57.místě a tak na něj každou chvíli čekáme v cíli. Měl by se tedy pohybovat v absolutním pořadí výše, někde na konci šesté desítky. Mnoho vozů je již mimo hru a to i z řad favoritů.

 

Počasí bylo hlavně nemilosrdné k motorkářům, kterým dnešní závod asi nikdo nezáviděl. Dušan Randýsek nakonec zvládl se svou Yamahou všechny nástrahy tratě a pomalu se prokousával startovním polem vpřed až zakotvil na konečném 41.místě. To je určitě ve zdejší konkurenci úspěch. Zítra čeká na všechny účastníky poslední rychlostní zkouška. Bude mít 102 km a věřím, že ještě nejsou karty rozdány. Svou roli bude hrát jistě počasí a také štěstí, kterého je vždy zapotřebí. Přejme ho našim posádkám před závěrečnou částí této náročné baja.  

 

Míla Janáček/Portalegre             22.10.05  


 
 
Fotogalerie:   MMČR rallycross 16.10.2005 Autodrom Česká Lípa_Svoboda Josef

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose