www.car.cz
 

Roman Kresta se rozloučí se stávajícím Focusem WRC
     27.10.2005 07:30 - tisková zpráva


(28.10.05)
Španělská rallye bude posledním startem stávajícího vozu Ford Focus RS WRC v barvách továrního týmu, Roman Kresta s Janem Tománkem chtějí navázat na výkon z Korsiky. V Austrálii bude debutovat zcela nový Focus RS WRC založený na osobním voze Focus ST.

Předposlední závod šestnáctidílného šampionátu přináší všem týmům novou výzvu, protože se musí jet se stejným šasi jako na Korsice. Zatímco použití motorů je spárováno na celou sezonu, povinné použití stejného šasi je novinkou. Je to pilotní projekt FIA, který pravděpodobně v budoucnu povede k tomu, že všechny soutěže budou párovány. Seskupování proběhne podle geografické pozice a typu povrchu, nebude záležet na tom, zda se pojedou ve dvou víkendech po sobě.

Španělská rallye se přesouvá na východní pobřeží do oblasti Tarragona, v praxi to znamená, že se nevyužije jediná erzeta z loňské soutěže v horách kolem Lloret de Mar. Místo toho se pojede v nižší nadmořské výšce v okolí základny soutěže v Salou. Na některých z nich se jelo v roce 2002, kdy se jeden den rallye jel v tomto regionu, ale mnoho z nich se nepoužívá a v mezičase byl na většinu cest položen nový povrch, takže to v podstatě nová soutěž pro všechny.

Kresta se nachází v pozici, která pro něj letos není ničím novým - erzety pojede v daném místě poprvé. Ve Španělsku startoval jen v roce 2003, kdy se nejelo v Tarragoně.

"Bude to pro mě zcela nová soutěž," říká Kresta. "Letos jsem na to zvyklý, protože jsem jel už na několika místech poprvé. Znamená to, že se s Honzou budeme muset extra soustředit v tréninku při tvorbě rozpisu a postarat se o to, aby byl co nejpřesnější. V jiných soutěžích jsem jako nováček měl velkou nevýhodu, protože většina ostatních jezdců měla více zkušeností než já. Tady bude většina zkoušek nová pro všechny, a pokud byl na cesty položen nový povrch, pak si myslím, že většina jezdců bude chtít udělat rozpis od nuly."

"Od začátku rallye nechci riskovat. Pro mě je důležité dokončení závodu a odjetí všech kilometrů, abych se o soutěži a charakteristice cest naučil co nejvíce. Na Korsice jsem s každým dnem získával větší jistotu, doufám, že ji přenesu do Španělska," doplnil Kresta.

 

BPA


 
 
Fotogalerie:   Baja Anta da Serra 2005 - Portalegre 500, archiv týmu (podruhé)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose