www.car.cz
 

Roman Kresta v Austrálii v novém Focusu WRC 06. Po prvním tréninku
     9.11.2005 09:50 - tisková zpráva


Zcela nový Ford Focus RS World Rally Car, který se stane novou zbraní týmu BP-Ford pro sezonu 2006, se poprvé objeví příští víkend na Australské rally. Do dvou vozů usednou letošní stabilní posádky Toni Gardemeister s Jakke Honkanenem a Roman Kresta s Janem Tománkem.

Jejich start na šestnáctém a závěrečném podniku sezony 2005 bude pokračováním intenzivních testů, které v rámci vývojového programu probíhají. Bude zároveň součástí příprav na lednovou Rallye Monte Carlo, která otevře sezonu 2006.

Nový Focus WRC byl navržen a zkonstruován týmem zkušených inženýrů pod vedením technického ředitele M-Sportu Christiana Loriauxe, za úzké spolupráce s Ford Teamem RS. Jeho základem je civilní verze nového Focusu ST, který byl nedávno představen v celé Evropě.

Od začátku vývojových prací do prvního testování vozu uběhlo méně než jedenáct měsíců. Během posledních několika týdnů ujel nový Focus WRC v rámci testů téměř 900 kilometrů na asfaltu i na šotolině. Dalším testem pro něj budou podmínky reálné soutěže, na jejíž start se postaví.

Kresta v Austrálii ještě nestartoval, ale devětadvacetiletý Čech již charakter místních tratí poznal. „Byl jsem tu v roce 2002 se svým bývalým týmem. Neabsolvoval jsem sice seznamovací jízdy, ale některé tratě jsem si projel, abych poznal jejich charakter. Zdají se být velmi rychlé se spoustou stromů v bezprostřední blízkosti. Pro nováčka to tu nebude jednoduché, ale na tento pocit jsem si již letos zvykl. Mým úkolem bude co nejvíce se na tratích naučit,“ řekl Čech.

„Jsem z nového Focusu WRC nadšený. Byl jsem si v M-Sportu po Katalánsku vyzkoušet a upravit svou sedačku a svezl jsem se s ním pomalu kolem základny týmu asi 300 metrů. Teď už se nemohu dočkat jízdy v plném tempu na shakedownu. Technologie je fantastická, ale to se dalo od zcela nového Focusu RS WRC očekávat,“ dodal Kresta.

„Každý, kdo se na programu podílel, pracoval dlouhé hodiny, aby zajistil kompletní přípravu Focusu RS WRC na jeho start v Austrálii,“ řekl ředitel týmu BP-Ford Malcolm Wilson. „Jsme potěšeni tím, jak se vůz choval během úvodních testů a jsme připraveni k přechodu na další úroveň vývojové strategie. To znamená jeho dokonalé prověření v soutěžních podmínkách, protože pod skutečnou zátěži se o voze dozvíme nejvíce. Nejedeme do Austrálie pro vítězství. Jedeme testovat, poznávat auto a analyzovat data pro příští rok.“

Zpracoval: RV FFK

Roman Kresta po prvním dni tréninku

Cesta do Austrálie je velmi dlouhá a Roman se ještě dva dny po příletu nemohl vyrovnat s tím, že je tam noc místo dne a naopak. Také proto, když dnes ráno nastupoval k prvnímu dni tréninku, se mu chtělo spát.

Nicméně tento stav trvá jen chvilku a Roman byl brzy stoprocentně připraven na trénink. „Dnes jsem si napsal šest rychlostních zkoušek a shakedown. Počasí bylo hezké, ale včera pršelo. Jelikož je v Austrálii vše naopak, tak zde začíná léto, zatímco u nás zase zima. Dnes zde bylo příjemné teplo, takže to hodně zvedne náladu,“ prohlásil na úvod Kresta.

„Co se týká cesty, tak ta proběhla v pohodě. V letadle jsme strávili skoro třicet hodin, ale nejsme jediní, kteří tuto cestu absolvovali. Pouze jsme byli s Jednou unaveni a chvíli tu trvá, než se přizpůsobíte.“

Český jezdec již v Austrálii byl se svým bývalým týmem. „Ano, v Austrálii jsem již byl, ale vůbec nic si z toho nepamatuji. Zkoušky se jedou jinak a navíc je to již dlouhá doba. Rozpisy tedy píšeme znova. Pojede se opravdu rychle. Trať vede v lesích po velmi úzkých cestičkách. Ty stromy jsou velmi blízko tratě, takže si nesmíme dovolit žádnou chybu,“ pokračoval druhý jezdec Fordu.

Co nový Focus WRC 06? „Tak ten stojí zakrytý v servisu, aby si jej nemohl nikdo fotit. Ani během závodu nebude smět nikdo fotografovat v servisní zóně například motor, vnitřek vozu nebo různé díly. Na trati samozřejmě ano, ale v servisu nic. Já osobně jsem se ve voze zatím jen projel, takže mě čeká hodně práce na shakedownu ve čtvrtek. Tam si budu muset vůz přizpůsobit svému jezdeckému stylu,“ dodal na závěr Kresta.

Zpracoval: RV FFK

Více na : http://www.fansforkresta.cz/


 
 
Fotogalerie:   Korsika 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose