www.car.cz
 

A1GP Malajsie - Tomáš Enge po výborném výkonu BRONZOVÝ !!
     20.11.2005 15:39 - tisková zpráva


A1 Grand Prix - Stupně vítězů pro Českou republiku! - (20.11.05)

Enge získal pro český tým první stupně vítězů! Tým České republiky slaví díky skvělé jízdě Tomáše Engeho první umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru motoristického sportu. Český jezdec se v hlavním závodu v Sepangu dokázal probít z 16. místa na startu až na třetí místo v cíli.

V českých boxech zářily po skončení hlavního závodu v Sepangu samé úsměvy, tým si vynahradil včerejší zklamání. Silný déšť v kvalifikaci překazil plány českého týmu a Enge odstartoval do sprintu až z 18. místa. Po startu vypadala situace ještě hůře, protože zezadu najel do Engeho australský vůz a náraz poškodil zadní křídlo. Enge se rozhodl pokračovat i přesto, že vyvážení vozu bylo kvůli tomu velmi špatné a vůz se jen obtížně držel na trati.

Jeho úsilí bylo odměněno v hlavním závodu, ve kterém se z 16. místa rychle dostal do první desítky, kde zůstal až do konce. Tým dobře načasoval povinnou zastávku a díky relativně hladkému průběhu se český vůz dostal do boje o stupně vítězů.

Enge tvrdě bojoval s Toccacelem a po několika zatáčkách se dostal před něj. V závěru sice za sebou nedokázal udržet stíhajícího vítěze kvalifikace Janiho, který byl zbržděn v boxech, ale bezpečně kontroloval třetí místo až do konce závodu.

Engeho třetí místo představuje pro český tým první umístění na stupních vítězů a dalších osm bodů posunulo tým na 12. místo celkově. Jezdec IRL také v závodu ukázal rychlost vozu, v hlavním závodu měl třetí nejlepší čas na kolo.

Tomáš Enge: Stát na stupních vítězů je skvělý pocit, zvláště po tak obtížném víkendu. Dokázali jsme, že naše rychlost na starších pneumatikách nebyla náhodná a cítím, že jsem v závěru závodu byl po dvou prvních jezdcích nejrychlejší.

Můj sprint byl zkažen hned po startu, australský vůz mi zlomil zadní křídlo, jeho efektivita klesla asi o 30 %. I přesto jsem se ale snažil dojet do cíle, protože jsem to bral ta, že 16. místo na startu hlavního závodu je lepší než být poslední. Start hlavního závodu nebyl ideální, musel jsem trochu ubrat, abych se vyhnul stojícímu Piquetovi, ale pořád jsem jel na slušné pozici a bojoval o body.

Tým dobře načasoval zastávku, při které jsme získali několik míst, ačkoliv i my jsme měli menší problémy se zadními koly, ale na tak velké, jako někteří jiní. Následně jsem dokázal stáhnout  a pak předjel Toccacela, byl to hezký a důležitý souboj. Věděl jsem, jak moc je Jani rychlý a do konce závodu v té chvíli zbývalo ještě 10 kol, takže nemělo cenu s ním přehnaně tvrdě bojovat. Pár posledních kol bylo kvůli dešti v části tratě ošidných. Ze stupňů vítězů mám velkou radost a jsem si jistý, že pokud vychytáme vůz i na nových pneumatikách, dočkáme se dalších.“

Antonín Charouz, šéf týmu: Ze stupňů vítězů mám ohromnou radost, dojeli jsme na nich v pravý čas. Potřebovali jsme je kvůli jezdcům, týmu, sponzorům a také je s tím spojená příjemná finanční prémie. Včera jsme měli smůlu na počasí, schovávali jsme si dvě nové sady na poslední dvě kvalifikace a déšť překazil náš plán.

Tomáš odvedl mimořádný výkon v obou závodech. Sprint odjel se zlomeným zadním křídlem, za daných okolností je 16. místo neuvěřitelné. Myslím, že mnoho jezdců by ze závodu okamžitě odstoupilo. V hlavním závodu jsme využili všech příležitostí.

Věděli jsme, že rychlostí zatím úplně nestačíme na nejrychlejší dva týmy, takže jsme Tomášovi řekli, aby nešel s Janim do maximálního rizika, protože jsme chtěli bezpečně dojet na stupních vítězů.“

Výsledky z obou závodů a warm upu naleznete zde


  •  A1GP_Malaysia, Sunday - Warm Up (20.11).pdf
  •  A1GP_Malaysia, Sunday - Sprint Race (20.11).pdf
  •  A1GP_Malaysia, Sunday - Feature Race (20.11).pdf
  •  A1GP_Malaysia, Championship Results (20.11).pdf
  •  

     

    BPA


     
     
    Fotogalerie:   A1GP a T. Enge v Malajsii 2005, první bronz

     
     

    © 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose