www.car.cz
 

Děkujeme, odcházíme – ale neradi a nedobrovolně! AAS někomu nevyhovuje ?
     30.11.2005 16:15 - tisková zpráva


„Nová doba, host vyhazuje vrchního…“ – to je určitě citát, kteří si mnozí pamatují z filmu Dědictví. Tak trochu podobně jako onen číšník se v tuto chvíli oprávněně cítí představitelé Asociace automobilového sportu (AAS), tedy organizace až dosud pořádající SHERON Českomoravský Pohár Rallye. Jak se totiž ukázalo, od příštího roku tomu z vůle FAS Autoklubu ČR má být úplně jinak.

 

SHERON Českomoravský Pohár Rallye prošel za krátkou dobu své existence několik změn a až varianta poslední se zdála být správnou cestou. Vratké základy této levnější alternativy zcela legálních automobilových soutěží totiž konečně stabilizovala. Sezóna 2005 byla díky těmto změnám dobře připravena, proběhla velmi hladce bez administrativních či jiných těžkostí a závodníci i fanoušci postupně nabývali v  seriál stále větší důvěru.

 

Tato důvěra byla vyjádřena i vzrůstajícím zájmem médií a jezdců. Na závěrečné Podbrdské rallye se v nejlépe obsazené (a finančně méně náročné) třídě SA1 objevilo rekordních dvacet posádek, které pak spolu (i s dalšími desítkami posádek jiných kategorií) na trati sváděly velmi dramatické bitvy.

 

Podbrdská rallye se celá odehrávala v mlze a mlhavé jsou bohužel i vyhlídky dalšího pokračování seriálu.  Jedno se zdá být v tuto chvíli jisté – na případném pokračování jeho existence se nebude podílet jeho zakladatelka, Asociace automobilového sportu. „Je nám to opravdu moc líto,“ smutní její místopředseda Dan Krob, který je zároveň ředitelem Podbrdské rallye. A pokračuje: „Vložili jsme do seriálu moře úsilí a zajistili i jeho finanční krytí, snažili jsme se udělat co nejvíc zejména pro méně majetné závodníky, kteří horko těžko shánějí peníze na tento velmi drahý koníček. Jakožto ředitel Podbrdské rallye jsem měl na začátku roku trochu obavy z jejího zařazení do nejistého seriálu, po skončení ´mé soutěže´ jsem měl ale tak dobrý pocit jako málokdy předtím. Mocí úřední a jedním škrtem pera ale teď přišla všechna tato práce vniveč…“

 

Co se vlastně přihodilo? Oficiální autoritě domácího rallysportu, tedy FAS AČR, se znelíbila spolupráce s někým, kdo má vůči její práci jakékoliv (byť konstruktivní) výhrady – tedy s AAS. Asociaci automobilového sportu pak bez jejího vědomí ze dne na den nahradila organizací, která bude vůči FAS pravděpodobně zcela loajální a která nejeví zájem o jakoukoliv spolupráci s AAS (i přes nabídky druhé strany).

 

Jaké toto rozhodnutí bude mít vliv na pořádání seriálu, není samozřejmě ještě jasné, co je ale již jisté, je omezení možností startů některých typů vozů či některých jezdců v novém seriálu. „Mám špatný pocit vůči ostatním jezdcům,“ zoufá Michal Habart, předseda AAS a zároveň aktivní úspěšný závodník a hned i vysvětluje důvody svého ´špatného pocitu´: Zvolili si nás, abychom zastupovali jejich zájmy a organizovali soutěže podle jejich představ a možností. No a my jsme teď úplně bezmocní a vše, co se vybudovalo, se zdá být pasé. Organizace nově zodpovědná za pořádání seriálu (tzv. RSP) navíc pro nás není zárukou odpovídajícího zajištění závodů.

 

 Proto se s touto skupinou ani nechceme spolupodílet na pořádání a organizaci v příštím ročníku, a to především z důvodu, že sportovní a technické předpisy, které mají být schváleny pro rok 2006, neodpovídají podmínkám z roku 2005 (čili těm, které jsme slíbili svým členům). Navíc nás RSP kontaktovalo jen informativně, a zdá se, že na postech jejich čelných představitelů ani ke konstruktivní spolupráci není vůle. 

 

Chtěl bych proto alespoň touto cestou apelovat na své kolegy závodníky, aby si co nejdříve začali ověřovat situaci kolem nastávající sezóny. FAS totiž dále zkomplikoval už tak dost složitý systém závodů a sportovních řádů a mohlo by se stát, že někdo postaví auto, se kterým pak ani nebude mít kde závodit. Ani já sám momentálně netuším, kde se svým závodním autem budu startovat...“

 

Zatím tedy není zcela jasné, jak bude probíhat ročník příští a ač je to představitelům AAS nemilé, zřejmě už jej nikterak neovlivní. Ročník 2005 však máme za sebou a je tedy třeba jej nějak uzavřít. A protože pro FAS AČR zůstal opět SHERON Českomoravský Pohár Rallye jen „ošklivým kačátkem“ a nikterak není ochoten se jakkoli (finančně či organizačně) podílet na vyhlášení vítězů, je celá odpovědnost opět na AAS.

 

„Je to tragikomedie, ale už jsme si letos zvykli, že FAS AČR vydává příkazy a my jen všechno platíme,“ trochu rezignovaně vysvětluje zástupce AAS pro finance Jakub Denk.

 

 Okamžitě ale dodává: „V nové situaci bychom se snadno mohli vyhnout odpovědnosti a nechat vyhlášení výsledků letošní sezóny na FAS AČR. Máme ale oprávněný pocit, že v takovém případě by žádné vyhlášení nebylo. Protože nechceme dopustit, aby úspěšné posádky nebyly oceněny, rozhodli jsme se, že slavnostní vyhlášení výsledků uskutečníme. Proběhne v naší režii a rádi bychom se při té příležitosti s posádkami za naši organizaci (snad jen dočasně) rozloučili. Proto pravděpodobně sezveme všechny posádky, které se letos SHERON Českomoravského Poháru Rallye zúčastnili. Toto vyhlášení by pak mohlo proběhnout někdy po Novém roce ve středních Čechách, to je ale ještě (včetně finančního pokrytí akce) v jednání.“

 

Jak z uvedených skutečností nezvratně vyplývá, Asociace automobilového sportu (alespoň dočasně a pod tlakem vnějších okolností) přerušuje organizování automobilových soutěží. Její činnost ale má poměrně široký záběr, a tak se AAS oproti očekávání nerozpadá a momentálně si upřesňuje  další priority. Jednou ze základních stanov organizace je výchova mladých motoristů, a tak lze očekávat, že náplň činnosti si najde AAS právě v tomto zajímavém oboru. Již v současnosti se totiž představitelé AAS věnují výchově mladých talentů motoristického sportu, ve kterých vidí budoucnost a šanci na zlepšení dobrého jména českého a moravského sportu.

 

A jaký je pro tuto chvíli závěrečný vzkaz od AAS “jejím“ závodníkům a příznivcům? Ten si vzal na starost doyen představenstva AAS zodpovědný za ekologii, František Vojta: „Držte nám palce, ať toto těžké období zvládneme. Rádi se s vámi setkáme a pokud budeme mít v budoucnu další příležitost k organizaci krásného sportu jménem rallye, doufáme, že na nás nezanevřete a že se tam pak opět všichni setkáme. Snad vám s námi bylo dobře, nám bylo ctí i radostí pro vás soutěže pořádat.“

 

Asociace automobilového sportu a Karel Špaček, ČMPR Media

 

Tisková informace Asociace automobilového sportu a SHERON Českomoravského Poháru Rallye


 
 
Fotogalerie:   Expedice Austrálie 2005 s Tatrou 805 / 4

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose