www.car.cz
 

Volkswagen míří na Dakar s historicky nejsilnějším týmem. A chce vyhrát
     15.12.2005 11:01 - tisková zpráva


„Chceme vyhrát!“ tvrdí Kris Nissen, šéf sportovní divize automobilky Volkswagen

  • Volkswagen postavil historicky nejsilnější tým
  • Race Touareg 2: Rychlejší a ovladatelnější

 

Praha 14. prosince 2005 - Před dvěma roky úplný nováček (navíc s hodně neobvyklou „technikou“), vloni už na stupních vítězů, a letos? Volkswagen chystá na blížící se Rally Dakar 2006 nejsilnější tým v historii a právem je považován za horkého kandidáta na absolutní vítězství!

 

9043 km tvrdých kilometrů, z toho 4813 km extrémních rychlostních zkoušek čeká na účastníky vytrvalostního maratonu Rally Dakar 2006, který je znalci řazen mezi absolutně nejnáročnější podniky motoristického sportu. Dojet do cíle znamená úspěch, stupně vítězů zaručují zápis mezi sportovní legendy – to o „Dakaru“ tvrdí motorističtí novináři.

 

Na silvestrovský start první etapy závodu, který letos začíná v portugalském Lisabonu, postaví Volkswagen historicky nejsilnější tým: Celkem pět speciálů Race Touareg 2, za jejichž volanty se objeví opravdové hvězdy:

 

·         Bruno Saby, úřadující světový šampion seriálu FIA Cross Country Rally

·         Jutta Kleinschmidtová, vítězka „Dakaru“ 2001

·         Carlos Sainz, světový rallyový šampion a co do počtu vyhraných podniků nejúspěšnější jezdec světových soutěží

·         Giniel de Villiers, který pro Volkswagen vybojoval dvě druhá místa v šampionátu Cross Country Rally 2005

·         Mark Miller, rallycrossový specialista, nováček týmu Volkswagen, který má ovšem velké zkušenosti z předchozích startů na „Dakaru“

 

„Chceme vyhrát, jsme perfektně připraveni,“ prohlašuje Kris Nissen, šéf sportovní divize automobilky Volkswagen. Je ale jasné, že kandidátů na vítězství je víc a nikdo nebude chtít prodat svůj skalp zadarmo – letos se na start Rally Dakar postaví více než pět stovek posádek!

 

I v nadcházejícím ročníku Rally Dakar pojedou jezdci týmu Volkswagen se speciály Race Touareg, ovšem v jejich druhé vývojové podobě. V průběhu roku 2005 zapracovali technici a konstruktéři především na zavěšení kol, mírně se pozměnil design přední části vozu, která nyní ještě více koresponduje s aktuálním stylingem sériových modelů Volkswagen. Přepracovaný je i interiér, který je ještě lépe ergonomicky řešený, takže je „přátelštější“ vůči posádce. To hlavní ale zůstává: I Race Touareg 2 je poháněný pětiválcovým turbodieselem 2.5 TDI o výkonu přibližně 260 k.

 

Pečlivou práci konstruktérů a techniků ocenila již během podzimního testování Jutta Kleinschmidtová: „Auto je agilnější, proti loňsku jsme rychlejší zejména v ostrých zatáčkách.“ O tom, že její pocity nebyly jenom subjektivními dojmy, svědčí druhé, třetí a čtvrté místo v náročné Rally Baja Portalegre (na které Volkswagen nasadil vozy Race Touareg 2 poprvé), která se jela letos v říjnu.

 

Dlouhá tradice, přesto nováček – ale úspěšný!

Volkswagen nechyběl na startu už prvních ročníků „velkého afrického dobrodružství“ Paříž-Dakar před čtvrt stoletím. V novodobé historii „Dakaru“ je ale stále nováčkem – vždyť jeho speciální off-road Race Touareg se ve startovní listině Rally Dakar objevil poprvé teprve v roce 2004. Nad efektně stylizovaným modrým speciálem tehdy mnozí jen kroutili hlavami: Výborný podvozek, pohon všech kol, lehká konstrukce – to všechno by bylo OK. Ale vyrazit se do pouštních dun v kategorii osobních vozů s turbodieselem, navíc docela skromného objemu!? To byl hodně odvážný krok!

 

Race Touareg TDI se ale prosadil už při své premiéře: Oba nasazené vozy dojely do cíle (Volkswagen se tak stal jediným továrním týmem, kterému během 11 tisíc kilometrů cestami-necestami Afriky neodpadl žádný vůz!) a jeden z nich se dokonce objevil na skvělém šestém místě absolutní klasifikace! Ve své objemové třídě obsadily speciály Race Touareg TDI, poháněnými turbodieselem TDI o objemu 2,3 l a výkonu asi 230 k, dokonce první a druhé místo!

 

Stačil potom jediný rok a při minulém ročníku Rally Dakar se značka Volkswagen a Race Touareg prosadila už na stupně vítězů: Jutta Kleinschmidtová, přezdívaná „královna pouště“, dovedla svůj Race Touareg TDI do cíle v senegalské metropoli na třetím místě absolutního pořadí!

 

Vynikající umění pilotů týmu Volkswagen a kvalitu speciálu Race Touareg potom více než jasně dokladovalo i celkové vítězství Bruna Sabyho v šampionátu vytrvalostních off-road soutěží FIA Cross Country Rally Word Cup 2005. Saby prestižní titul zajistil dokonce už v předstihu, když po vítězství v červencové Rallye d´Orient, předposledním podniku šampionátu, dosáhl takového bodového náskoku, že jej již žádný z konkurentů nemohl ohrozit. Nadvládu pilotů Race Touaregů potvrdil při Rallye d´Orient druhým místem i Giniel de Villiers, který se tak v absolutním pořadí šampionátu posunul na druhé místo.

 

Všechny tyto výsledky jsou samozřejmě velkým příslibem pro nadcházející ročník Rally Dakar - podaří-li se týmu automobilky Volkswagen zvítězit, zapíše se TDI motor navždy do historie motoristického sportu jako první diesel, který v kategorii automobilů dokázal tuto extrémně náročnou soutěž vyhrát!

 

 

 

Import Volkswagen Group

AC&C Public Relations

 

  Jan Klíma

www.volkswagen.cz


 
 
Fotogalerie:   Mikulás Rallye, Veszprém 2005, Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose