www.car.cz
 

Vítěz skupiny A rozhodne o celkovém vítězství v IQ-Jänner rallye. Jen dvě WRC
     16.12.2005 05:13 - tisková zpráva


V zimních podmínkách se očekává tvrdý boj WRC proti ostatním. Vojtěch a Trněný proti Baumschlagerovi, Blomqvistovi, Wolffovi, Hidegovi a Wittmannovi

 

Také při 24. ročníku IQ-Jänner rallye bude z velké části rozhodovat o vítězství a porážce aktuální povětrnostní situace. Zůstanou-li rychlostní zkoušky suché, popř. bez sněhu, bude jen velmi těžké porazit oba vozy WRC našich českých sousedů, Štěpána Vojtěcha (Peugeot 206) a Karla Trněného (Škoda Octavia).

 

Pokud budou naopak panovat zimní podmínky jako v roce 2003, kdy se Raimundu Baumschlagerovi podařilo nechat za sebou celou smečku WRC, pak počet uchazečů o vítězství ve skupině A, a tím i v celkové klasifikaci, stoupá.

 

Vedle českých pilotů vozů WRC je jedním z hlavních favoritů opět Raimund Baumschlager na svém Mitsubishi Evo VIII. Staronový rakouský mistr pojede v Mühlviertelu poprvé s novým spolujezdcem Bernhardem Ettelem, který dosud jezdil s odstoupivším Martinem Zellhoferem. Původní spolujezdec Thomas Zeltner si musel, jak již bylo oznámeno, z profesních důvodů udělat přestávku. Kvůli jeho zkušenostem a zručnosti v těžkých podmínkách je třeba s tímto rodákem z Rosenau vždy počítat.

 

Zajímavý krok v poslední minutě se vydařil pořadateli IQ-Jänner rallye díky startu Stiga Blomqvista. Tento Švéd, mistr světa v rallye z r. 1984 na Audi, vyhrál 11 závodů mistrovství světa a odjel v tomto seriálu více než 100 závodů. I loni chtěl startovat ve skupině N, bohužel krátce před startem se objevily problémy s vozem. Tentokrát tomu tak nebude. Blomqvist bude ve Freistadtu řídit ve své skupině A Mitsubishi ze stáje Hermanna Gassnera. 58letý jezdec bude ve formě, přijede rovnou z Afriky, kde se v Keni zúčastnil historické Safari rallye. V Mombase také potvrdil svůj start na IQ-Jänner rallye 2006. Muž z Örebro si v Mühlviertelu přeje sníh: „Tak můžu zúročit všechny své zkušenosti a snad i obsadit jedno z předních míst, už se na tuto výzvu těším“.

 

V osobě Krisztiana Hidega přijíždí do Freistadtu velký bojovník. Tento Maďar při svém startu  na letošní Jänner rallye obsadil sedmé a páté místo, což v celkové klasifikaci za oba dny znamenalo šesté místo. Ačkoli je po úrazu vážně tělesně postižený, Hideg, který je nasazen do domácího mistrovství, opakovaně udivuje neuvěřitelnými časy na RZ.

 

  

Napínavý může být také souboj obou Rakušanů, Toto Wolffa a Franze Wittmanna ml. (oba Mitsubishi) v této třídě. Wolff prodělal neuvěřitelnou proměnu. Specialista na okruhové závody ztratil srdce pro rallye a dnes slibuje velkolepé výkony. Týmový kolega Raimunda Baumschlagera, který na poslední Jänner rallye předčasně vypadl, se nechal slyšet se zajímavým tvrzením: „Ačkoli jsem okruhový jezdec, myslím, že piloti rallye jsou všestrannější jezdci. A to je výzva i pro mě, abych v rallye ještě něco dokázal.“

 

Franz Wittmann ml. by chtěl konečně dosáhnout konstantních výkonů v sezóně. „Již při několika rallye jsem ukázal, že jsem schopen udržet krok se špičkou. Bohužel se mi vždy vloudily chyby, které mne o plody úspěchu připravily. Pro příští rok doufám v rovnoměrnější výkon,  na konci rallye by z toho pak mělo vyjít některé z předních míst“, prohlásil nadějný výhonek úspěšné rallyové dynastie Wittmannů.

 

V Mühlviertelu také nelze podceňovat místního matadora Bernharda Jahna. Ten spolu se svou ženou Petrou opět pojede ve vozu Subaru Impreza STI. Místo mezi prvními 15 je docela dobře možné a to je také proklamovaný cíl tohoto prodejce vozů Subaru.

 

Ve skupině A bude také zajímavé klání pilotů, kteří budou startovat ve třídě 7 a 6. Zde budou pravděpodobně udávat tón především naši čeští sousedé. Pouze Markus Weissengruber, syn pořadatele Christiana Weissengrubera, se se svým vozem Citroen Saxo KitCar pokusí proniknout do tohoto zahraničního šiku.

  PR


 
 
Fotogalerie:   Agropa Pačejov 2005 Radek Rochelt

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose